Επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Η αναγκαιότητα των σχολικών Κοινωνικών Λειτουργών στο Εκπαιδευτικό Σύστημα», πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Frederick, με αφορμή την ολοκλήρωση του εξειδικευμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Κατάρτιση Σχολικών Κοινωνικών Λειτουργών».

Το Πρόγραμμα, συνολικής διάρκειας 100 ωρών, υλοποιήθηκε  από το Εκπαιδευτικό και Εξεταστικό Κέντρο Frederick σε συνεργασία με το Τμήμα Ψυχολογίας και Κοινωνικής Εργασίας και σκοπό είχε την κατάρτιση Ειδικών Επιστημόνων Κοινωνικής Εργασίας στο γνωστικό αντικείμενο της Σχολικής Κοινωνικής Εργασίας, μέσα από την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων για εφαρμογή στο χώρο της εκπαίδευσης.

Οι απόφοιτοι/ες του εξειδικευμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Σχολικών Κοινωνικών Λειτουργών», ως πιστοποιημένοι σχολικοί κοινωνικοί λειτουργοί, έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν ως μέλη στο Διεθνές Δίκτυο Σχολικής Κοινωνικής Εργασίας και να ενταχθούν στα σχολεία της Κύπρου για να συμβάλουν στο εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο της εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, τους ψυχολόγους και τους άλλους επιστήμονες.

Οι σχολικοί κοινωνικοί λειτουργοί συμβάλλουν σημαντικά στην προώθηση του σκοπού των σχολείων, παρέχοντας ένα πλαίσιο στήριξης για τη διδασκαλία, τη μάθηση , την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την υποστήριξη των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την ενδυνάμωση του ατόμου, την προώθηση της αλλαγής των στάσεων αλλά και των συνθηκών της ζωής, ενώ προωθούν τη συνεργασία οικογένειας, σχολείου και κοινότητας μέσα από παρεμβάσεις που εστιάζουν στην εκτίμηση, την επανάκτηση και τη βελτίωση της κοινωνικής λειτουργικότητας.

Την επιστημονική εκδήλωση, τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, κα Νατάσα Φρειδερίκου, η Κοσμήτορας της Σχολής των Επιστημών της Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών Δρ Ρίτα Παναούρα, Βουλευτές, κρατικοί αξιωματούχοι, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι, αξιωματούχοι συλλογικών οργάνων των γονέων και κηδεμόνων μαθητών σχολείων, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, επιστήμονες, επαγγελματίες, φοιτητές και πολίτες.

Στην εκδήλωση έκαναν παρεμβάσεις ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης Λευκωσίας, η εκπρόσωπος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης και ο κ. Μάριος Φρίξου, Φιλόλογος-Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης, Συγγραφέας. Όλες οι παρεμβάσεις επικεντρώθηκαν στην αναγκαιότητα του ρόλου του σχολικού κοινωνικού λειτουργού για επιτυχή πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση των κοινωνικών κινδύνων και προσωπικών / οικογενειακών δυσκολιών.

Παρουσιάσεις έκαναν και οι πτυχιούχοι κοινωνικοί λειτουργοί με κατάρτιση και εξειδίκευση στη Σχολική Κοινωνική Εργασία, κ. Βασίλης Βενιζέλος, κ. Ειρήνη Βασιλείου και κ. Ραφαέλλα Φώτη. Στόχος των παρουσιάσεων ήταν η ανάδειξη της αναγκαιότητας του θεσμού των σχολικών κοινωνικών λειτουργών, η παρουσίαση και αξιολόγηση του προγράμματος.

Χαιρετισμό απηύθυναν η Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, κα Νατάσα Φρειδερίκου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας και Κοινωνικής Εργασίας Δρ Παναγιώτης Αλτάνης και η Επιστημονική Υπεύθυνη και Συντονίστρια του Προγράμματος Δρ Άντρη Ανδρονίκου.

Στη λήξη της εκδήλωση έγινε απονομή, από την Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, κα Νατάσα Φρειδερίκου και την Κοσμήτορα της Σχολής των Επιστημών της Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών Δρ Ρίτα Παναούρα, των πιστοποιητικών επιτυχούς κατάρτισης και εξειδίκευσης στη σχολική κοινωνική εργασία στους/ις πτυχιούχους επαγγελματίες κοινωνικούς/ες λειτουργούς που παρακολούθησαν το Πρόγραμμα. 

Το Πανεπιστήμιο Frederick εύχεται καλή σταδιοδρομία, στους πρώτους ακαδημαϊκά καταρτισμένους εξειδικευμένους σχολικούς κοινωνικούς λειτουργούς στην Κύπρο και καλή επιτυχία στο έργο τους.

KL8.jpgKL6.JPGKL7.JPGKL4.JPGKL5.JPGKL2.JPGKL3.JPGKL1.JPG