Διοργάνωση Επιστημονικού Συνεδρίου από το Πανεπιστήμιο Frederick σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Ε.ΛΕ.ΣΥ.Π

Πραγματοποιήθηκε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνώντο Επιστημονικό Συνέδριο της Ε.ΛΕ.ΣΥ.Π. με την υποστήριξη και την επιστημονική συνδρομή του Πανεπιστημίου Frederick και των μελών του Διδακτικού Προσωπικού, καθώς και των φοιτητών/τριών οι οποίοι/ες παρακολουθούν το μεταπτυχιακόπρόγραμμα Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Καθοδήγησης.

Το συνέδριο είχε ως θεματική«Η Ατομική και η Συλλογική Προσέγγιση στη Συμβουλευτική για τη Διαχείριση Κρίσεων και τη Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας Κοινωνικά Ευάλωτων Ομάδων». Η ομάδα του Πανεπιστημίου Frederick παρουσίασε σε ειδικά οργανωμένο συμπόσιο τις επιστημονικές ανακοινώσεις, οι οποίες ήταν το επιστέγασμα ερευνητικών δραστηριοτήτων που προέκυψαν από την ερευνητική δραστηριότητα των μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού, αλλά και των φοιτητών/τριών του μεταπτυχιακού προγράμματος.

Το συνέδριο παρακολούθησαν 250 άτομα, ακαδημαϊκοί, Σύμβουλοι Επαγγελματικού Προσανατολισμού όπως και μεταπτυχιακοί φοιτητές του προγράμματος. Τα μέλη της αποστολής του Πανεπιστημίου Frederick είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ακαδημαϊκούς στο χώρο της Συμβουλευτικής – Επαγγελματικής Αγωγής, αλλά και Σύμβουλους που βρίσκονται στο πεδίο δράσης των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα που άπτονται της ειδικότητάς τους και να επιβεβαιώσουν την άριστη συνεργασία και πρόθεσή τους για περαιτέρω κοινές δραστηριότητες και ενέργειες.

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΜΑ Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Καθοδήγησης του Πανεπιστημίου Frederick λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία στη Λεμεσό από τον Οκτώβριο του 2013 με  φοιτητές από όλες τις πόλεις. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 το πρόγραμμα θα προσφέρεται και στη Λευκωσία. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια τρία εξάμηνα πλήρους φοίτησης.

Οι θεματικές ενότητες οι οποίες αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο των εισηγήσεων ήταν οι εξής:

  • Λουκία Δημητρίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Συντονίστρια ΜΑ Συμβουλευτικής –Επαγγελματικής Καθοδήγησης. «Συγκριτική διερεύνηση απόψεων εκπαιδευτικών και γονέων για την ανάγκη ένταξης του θεσμού της Συμβουλευτικής στο Δημοτικό Σχολείο σε περίοδο οικονομικής κρίσης».
  • Ιωάννα Κατσουνάρη, Λέκτορας Κλινικής Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας. «Οικονομική κρίση και αυτοκτονικότητα στην Κύπρο: Ο ρόλος της Συμβουλευτικής στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου».
  • Κούλα Ερωτοκρίτου, (BSW, MSW) Κοινωνική Λειτουργός, ΕΔΠ, Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας. «Οι αντιλήψεις και οι στάσεις των κοινωνικών λειτουργών και ο ρόλος των Συμβουλευτικών Κέντρων στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών στην Κύπρο»
  • Δημήτρης Χατζηχαραλάμπους, (BSW, MBA, MSc, PhD Cand.) Κοινωνικός Λειτουργός, ΕΔΠ, Επόπτης Πρακτικής Άσκησης Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας. «H συμβολή της Συμβουλευτικής στην αντιμετώπιση της συντροφικής βίας των νέων της Κύπρου».
  • Σταύρος Σταύρου, Φιλόλογος-Σύμβουλος Επαγγελματικής Καθοδήγησης. «Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο άτομο και την οικογένεια στην Κύπρο και ο ρόλος της Συμβουλευτικής».
  • Μαρία Θεοδωρικάκου, Φιλόλογος, ΣΕΠ, Πανεπιστήμιο Frederick. «Η Διαδικτυακή χρήση και η συνύπαρξη πολλαπλών επικίνδυνων συμπεριφορών σε εφήβους με συμπεριφορές κινδύνου ηλικίας 14-17 ετών στην Κύπρο».
  • Ελένη Παστελλή, Καθηγήτρια Μουσικής, ΣΕΑ. «Εφαρμογές της Επαγγελματικής Αγωγής στη Μέση Εκπαίδευση που μειώνουν τις επιδράσεις της οικογένειας στην επιλογή επαγγέλματος των εφήβων/νέων».
  • Άντρεα Γεωργίου, Κοινωνιολόγος, Φοιτήτρια ΜΑ Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Καθοδήγησης. «Στάσεις και αντιλήψεις της σύγχρονης κοινωνίας των Κυπρίων για τη διαδικτυακή Συμβουλευτική».
  • Άντρια Παπαδοπούλου, Φιλόλογος, Φοιτήτρια ΜΑ Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Καθοδήγησης. «Η διερεύνηση της σχέσης ποιότητας ζωής και ψυχικής ανθεκτικότητας σε ανέργους στην Κύπρο».