Home Full event list Teaching a new Environmental Culture

Teaching a new Environmental Culture

Διεθνές Συνέδριο 'Teaching a new Environmental Culture: The Environment as a Question of Architectural Education’ στο ξενοδοχείο Hilton Park στη Λευκωσία από την Πέμπτη 27 Μαΐου 2010 μέχρι το Σάββατο 29 Μαΐου 2010.

Το συνέδριο διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προέδρων των Αρχιτεκτονικών Σχολών της Ευρώπης (ENHSA) και ο Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Αρχιτεκτονικών Σχολών (EAAE) με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του προγράμματος Lifelong Learning σε συνεργασία με τα Τμήματα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Πρόσκληση
Πρόγραμμα

Η μεγαλύτερη αιτία περιβαλλοντικής καταστροφής είναι τα κτίρια. Η ρύπανση που προκαλείται από τη θέρμανση και την ψύξη τους είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που προκαλούν τα αυτοκίνητα. Η βιομηχανία δομικών υλικών, η δεύτερη σε μέγεθος βιομηχανία στον κόσμο, καταναλώνει τεράστια ποσά ενέργειας από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα κτίρια και η κατασκευή τους ευθύνονται για περισσότερο από το 50% των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ωστόσο, τα σπίτια μας, που είναι η μεγαλύτερη αγορά που κάνουμε στη διάρκεια της ζωής μας, χτίζονται σήμερα λίγο πολύ με τον ίδιο τρόπο που χτίζονταν εδώ και πενήντα τουλάχιστον χρόνια. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του σπιτιού που θα καθορίσει κυριολεκτικά τη ζωή μας για τα επόμενα είκοσι, τριάντα, σαράντα έτη, βασίζεται σε μια ξεπερασμένη πλέον αντίληψη ότι το μέλλον δεν είναι παρά μια επανάληψη του παρόντος.

Η απάντηση στο ερώτημα «Ποιό περιβάλλον για τους ανθρώπους;» μοιάζει να είναι μια από τις πλέον σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τη στρατηγική μας για το μέλλον. Η κοινωνία μας χρειάζεται επειγόντως νέες προσεγγίσεις στη σύλληψη, τη θεωρητική επεξεργασία και τη δρομολόγηση αρχιτεκτονικών πρακτικών, οι οποίες θα παραγάγουν μια αρχιτεκτονική που να εκφράζει τη νέα αντίληψη της σχέσης μεταξύ της φύσης και των ανθρώπων στην οποία οι άνθρωποι είναι μέρος της φύσης και όχι οι αυτόκλητοι διαχειριστές της προς όφελος των δικών τους, οικονομικών κατά κανόνα, συμφερόντων. Είναι η αρχιτεκτονική εκπαίδευση ευαίσθητη σε αυτό το παγκόσμιο πλέον αίτημα για έναν νέο περιβαλλοντικό πολιτισμό; Οι αρχιτεκτονικές σχολές εκπαιδεύουν σήμερα τους μελλοντικούς αρχιτέκτονες με τρόπο που να είναι σε θέση να αναλάβουν άμεσα δράση με στόχο τη διατύπωση προτάσεων για νέες αρχιτεκτονικές μορφές, υλικά και τρόπους κατασκευής που να ανταποκρίνονται στον νέο αναδυόμενο περιβαλλοντικό πολιτισμό; Πώς ενσωματώνουν στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα και τις παιδαγωγικές τους στρατηγικές τα φλέγοντα ζητήματα του περιβάλλοντος; Ποιες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν προκειμένου να συμβάλλουν αποφασιστικά στη δημιουργία ενός νέου περιβαλλοντικού πολιτισμού;

Αυτό είναι το κύριο θέμα του διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Hilton Park στη Λευκωσία με τίτλο ‘Teaching a new Environmental Culture: The Environment as a Question of Architectural Education’ από την Πέμπτη 27 Μαΐου 2010 μέχρι το Σάββατο 29 Μαΐου 2010. Το συνέδριο διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προέδρων των Αρχιτεκτονικών Σχολών της Ευρώπης (ENHSA) και ο Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Αρχιτεκτονικών Σχολών (EAAE) με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του προγράμματος Lifelong Learning σε συνεργασία με τα Τμήματα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Η τελετή έναρξης του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Μαΐου και στα πλαίσιά της θα δώσει μια διάλεξη ο διεθνούς φήμης Έλληνας αρχιτέκτων Αλέξανδρος Τομπάζης με τίτλο ‘From Theory to Praxis, From Education to Building’. Την Παρασκευή 28 Μαΐου στις 9:00 το πρωί θα μιλήσει στο συνέδριο ο καθηγητής των Πανεπιστημίων Cambridge και Kingston Thomas Randall με θέμα ‘The Environments of Architecture’ ενώ την ίδια ώρα, το Σάββατο 29 Μαΐου το πρωί, θα μιλήσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Nottingham Sergio Altomonte με θέμα ‘Handle with care. Challenges and Opportunities for Embedding Environmental Sustainability in the Architectural Curriculum’. Οι διαλέξεις αυτές των προσκεκλημένων ομιλητών όπως και οι εργασίες του συνεδρίου είναι ανοικτές στο κοινό της Λευκωσίας.

Στο συνέδριο συμμετέχουν καθηγητές αρχιτεκτονικής από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Εσθονία, τη Γαλλία τη Ρουμάνια και την Ιρλανδία.