Προφίλ Προγράμματος Σπουδών

Τίτλος Σπουδών Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στις Καλές Τέχνες: Σύγχρονες Εικαστικές Προσεγγίσεις
Επίπεδο Τίτλου Μεταπτυχιακό
Τμήμα ΤΜΗΜΑ ΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Τύπος Φοίτησης Μερική ή πλήρης
Γλώσσα Διδασκαλίας Αγγλική*

 * Το Πρόγραμμα σπουδών προσφέρεται στην Αγγλική γλώσσα για να προετοιμάσει καλύτερα τους φοιτητές για περαιτέρω σπουδές και να τους προσφέρει επιπλέον εφόδια για την αγορά εργασίας. Για φοιτητές που δεν έχουν την Αγγλική ως μητρική γλώσσα ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή ελλείψεις, το Πανεπιστήμιο Frederick παρέχει διάφορα μέτρα στήριξης ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του προγράμματος. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ ή επικοινωνήστε με το Γραφείο Εγγραφών


ΣΚΟΠΟΣ

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Καλών Τεχνών: Σύγχρονες Εικαστικές Πρακτικές, στοχεύει στην ανάπτυξη και προώθηση των σύγχρονων εικαστικών μεθόδων μέσα από το διευρυμένο φάσμα των Εικαστικών Τεχνών. Το πρόγραμμα προσφέρει τη δυνατότητα στο φοιτητή να υιοθετήσει διαφοροποιημένες προσεγγίσεις και μεθόδους ανάλογα με το πεδίο που τον ενδιαφέρει. Αυτό μπορεί να είναι η εκ βάθους έρευνα σε σχέση με μια προτεινόμενη εικαστική περιοχή, ή και η εξερεύνηση θεματικών με εφαρμογή διεπιστημονικών προσεγγίσεων. Το πρόγραμμα εστιάζει τη δυναμική του στην προώθηση πολιτισμικών θέσεων μέσω εμπλουτισμένων και πρωτότυπων εικαστικών προσεγγίσεων, μεθόδων και λεξιλογίου.

Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα ενθαρρύνει, προωθεί και προβάλλει την κριτική και πολιτισμική θεωρία, αλλά και την ουσιαστική αντίληψη του υλικού, της ιδέας και της θεματικής προσέγγισης σε σχέση με την εικαστική παραγωγή. Εστιάζει παράλληλα μια κατεύθυνση με τον επαγγελματικό χώρο και ιδιαίτερα την τοπική εικαστική και διεθνή παραγωγή, παρέχοντας δυνατότητες και ευκαιρίες συνεργασίας με τοπικά και διεθνή εικαστικά δρώμενα.

Το πρόγραμμα, συνυφασμένο με τη σύγχρονη αντίληψη των Εικαστικών Τεχνών, παρέχει στον φοιτητή μια δυνατή πρακτική και θεωρητική πλατφόρμα, μέσα από ένα ουσιαστικό δίκτυο μαθημάτων, τα οποία ανταποκρίνονται σε ένα υψηλό και απαιτητικό μαθησιακό επίπεδο.

Οι φοιτητές μέσα από συστηματική εξερεύνηση και πρακτικό πειραματισμό στα μαθήματα Studio Practice 1, 2 (Εργαστηριακή Πρακτική 1, 2), αναγνωρίζουν και καθοδηγούνται σε θέματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες εικαστικές μεθόδους, τεχνικές, προσεγγίσεις και πρακτικές του κλάδου των Καλών Τεχνών. Τα κύρια αυτά μαθήματα δίνουν στο φοιτητή την ικανότητα να μελετήσει, να πειραματιστεί και να λύσει προβλήματα σε σχέση με το εικαστικό μέσο, το υλικό, την έννοια και τη μεθοδολογία; διαμέσου συνεχούς πρακτικής εξάσκησης, ομαδικής και προσωπικής ανατροφοδότησης, κριτικής σκέψης, επισκέψεις σε εκθέσεις, αλλά και μέσο εικαστικών πρωτοβουλιών σε σχέση με τοπικά και διεθνή δρώμενα.

Οι φοιτητές καλούνται επίσης να παρακολουθήσουν μια σειρά διαλέξεων, ομιλιών και παρουσιάσεων από καταξιωμένους καλλιτέχνες, θεωρητικούς, επιμελητές, ιστορικούς τέχνης, και πολιτισμικούς παραγωγούς, έτσι ώστε να αναπτύξουν αντίληψη, αλλά και να ενδυναμώσουν κριτικές θέσεις και απόψεις σε σχέση με το σύγχρονο εικαστικό προβληματισμό και τις εικαστικές διαδικασίες.

 

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα είναι αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και ο τίτλος σπουδών αναγνωρίζεται από το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ.).

 

ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΘΟΥΝ

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και ανάπτυξη μιας σύγχρονης αντίληψης, ταυτότητας και προσέγγισης που ξεπερνά τα συμβατικά όρια και τις παραδοσιακές εικαστικές πρακτικές. Υποστηρίζει και ενθαρρύνει την ιδέα του Εικαστικού ως εμπνευσμένου και ενημερωμένου ατόμου, το οποίο είναι σε θέση να λειτουργεί μέσα σε ένα ανοικτό, σύγχρονο και διαπολιτισμικό εικαστικό περιβάλλον. Του δημιουργού που είναι σε θέση να στέκεται με κριτική στάση στα σημερινά κοινωνικοπολιτικά θέματα και με ουσιαστική κατανόηση και διευρυμένη αντίληψη στα σύγχρονα διεθνή ζητήματα. Το πρόγραμμα υπογραμμίζει τη θέση, αλλά και φιλοδοξία του, να κτίσει γέφυρες και συνεργασίες με άλλα πολιτιστικά ιδρύματα και πανεπιστήμια, να προωθήσει την πολιτιστική ανταλλαγή και καινοτομία και να καταστεί ένα σημαντικό κέντρο που θα καλλιεργεί και θα προάγει τη δημιουργική υπόσταση του ατόμου και την καλλιτεχνική αριστεία. Οι συγκεκριμένοι στόχοι του προγράμματος είναι, οι φοιτητές:

  • Να αναπτύξουν πρωτότυπη εικαστική γλώσσα και ανεπτυγμένη κριτική αντίληψη της σύγχρονης εικαστικής πρακτικής.
  • Να εμβαθύνουν σε σημαντικά ζητήματα και τοποθετήσεις που αφορούν τη σύγχρονη εικαστική σκηνή και να είναι σε θέση να αναπτύξουν ανάλογες συσχετίσεις μεταξύ σύγχρονων εικαστικών ιδεών και της εργαστηριακής τους πρακτικής.
  • Να τοποθετούνται κριτικά πάνω σε πολιτισμικές θεωρίες, να αναπτύξουν καινοτόμο πειραματισμό και ενδιαφέρον ουσιαστικό εννοιολογικό περιεχόμενο στην εικαστική τους έκφραση και πρακτική.
  • Να αναπτύξουν διεπιστημονικές δεξιότητες και εις βάθος κατανόηση σε έννοιες που αφορούν αλληλοεπιδρώμενες περιοχές των εικαστικών και του σχεδίου. Να εξερευνήσουν και να πειραματιστούν με διεπιστημονικές μεθοδολογίες που αποσκοπούν στην προαγωγή της σύγχρονης τέχνης, του σχεδιασμού και της θεωρίας.
  • Να αναπτύξουν δυνατές σχέσεις με άλλες καλλιτεχνικές κοινότητες και ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και ιδρύματα με σκοπό το δημιουργικό διάλογο και την πολιτισμική συνδιαλλαγή.
  • Να αναπτύξουν σημαντικές και εξειδικευμένες δεξιότητες, τεχνική κατάρτιση και πρακτικές εφαρμογές.
  • Να μπορούν να χρησιμοποιήσουν την γνώση που θα αποκτήσουν σε σύνθετες εφαρμογές.
  • Να αναπτύξουν μια δυνατή προσωπική εικαστική ταυτότητα μέσα από την πρακτική τους εξάσκηση και το ερευνητικό τους πεδίο.
  • Να είναι σε θέση να επικοινωνούν και να συνεργάζονται αποτελεσματικά με τους ομότιμούς τους και το ακαδημαϊκό προσωπικό, επιδεικνύοντας το απαιτούμενο επίπεδο αυτονομίας και υπευθυνότητας.
  • Να τοποθετούνται κριτικά απέναντι στη σύγχρονη τέχνη και να συνεισφέρουν στο πεδίο της δικής τους έρευνας και πρακτικής, ούτως ώστε να καταστούν ανταγωνιστικοί στην ευρύτερη πολιτιστική σκηνή και εικαστική αγορά.

 

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε σπουδαστές με διαφορετικό μαθησιακό υπόβαθρο, στους οποίους προσφέρει την ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες και εμπεριστατωμένη θεωρητική και πρακτική αντίληψη, ερευνώντας καίριες θεματικές της τοπικής και διεθνούς πολιτισμικής παραγωγής. Επίσης επανεξετάζει το ρόλο του καλλιτέχνη και του πολιτισμικού παραγωγού μέσα στο ευρύτερο πολιτισμικό και κοινωνικοπολιτικό πεδίο με ευφάνταστο και προκλητικό τρόπο.

 Εκτύπωση  Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο