Course Details

Course Information Package

Course Unit TitleNUTRITION
Course Unit CodeHEP560
Course Unit DetailsMSc Health Education and Health Promotion (Electives Courses) -
Number of ECTS credits allocated10
Learning Outcomes of the course unitBy the end of the course, the students should be able to:
  1. Εξηγούν τους όρους: τροφή, διατροφή, διατροφικές ανάγκες, ισορροπημένη διατροφή, μεσογειακή διατροφή και να περιγράφουν τα χαρακτηριστικά των θρεπτικών συστατικών των τροφών και το είδος της διατροφής που συμβάλλει στην καλύτερη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του βρέφους και του παιδιού (ζωικές πρωτεΐνες: υψηλής βιολογικής αξίας όπως γάλα αυγά ψάρι κρέας και τροφές πλούσιες σε ανόργανα άλατα (σίδηρο, ασβέστιο) και βιταμίνες (φρούτα και λαχανικά).
  2. Διακρίνουν και να εκτιμούν τις επιπτώσεις της κακής διατροφής στην υγεία του ατόμου (παχυσαρκία, αναιμία, υπερχολιστεριναιμία, υψηλή πίεση του αίματος, οστεοπόρωση, χρόνια νοσήματα φθοράς στην ενηλικίωση, καρδιοαγγειακά νοσημάτα κ.ά.) και να μπορούν να συμβουλεύουν σχετικά με την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.
  3. Αναγνωρίζουν τις διάφορες ουσίες οι οποίες είναι επιβλαβείς για την ομαλή ανάπτυξη και τη διατήρηση της υγείας (ζάχαρη, χρωστικές ουσίες) και να μπορούν να συμβουλεύουν σχετικά με την αποφυγή τέτοιων ουσιών.
  4. Αξιολογούν διάφορες τροφές και να επιλέγουν υγιεινά διαιτολόγια τα οποία θα συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας
  5. Καταρτίζουν προγράμματα στα οποία θα εντάσσουν την εκπαίδευση του καταναλωτή σε σχέση με τη διατροφή.
  6. Καταρτίζουν, να εφαρμόζουν προγράμματα με στόχους, μεθοδολογία, περιεχόμενο, διδακτικά μέσα και τρόπους αξιολόγησης σε θέματα σχετικά με τη διατροφή τόσο στο σχολείο όσο και στην κοινότητα.
Mode of DeliveryFace-to-face
PrerequisitesNONECo-requisitesNONE
Recommended optional program componentsNONE
Course Contents

 - Ορισμοί – Θρεπτικά συστατικά

Εισαγωγή στη διαιτητική. Ορισμοί: τροφή, διατροφή, διατροφικές  ανάγκες, ισορροπημένη διατροφή, μεσογειακή διατροφή, συσχετισμός διατροφής - υγείας - ασθένειας.

 - Διατροφή και Υγεία

Θρεπτικά συστατικά τροφών: Πρωτεΐνες, Υδατάνθρακες – Φυτικές ίνες, Λίπη

Ανόργανα Άλατα (ασβέστιο, φωσφόρος, σίδηρος, ιχνοστοιχεία), Βιταμίνες

Νερό. Η συμβολή της ισορροπημένης διατροφής στην ολόπλευρη ανάπτυξη του ατόμου.

 - Επιπτώσεις της κακής διατροφής στην υγεία

Πέψη τροφών – Θερμίδες, Διατροφικά προβλήματα (π.χ. παχυσαρκία, βουλιμία, νευρική ανορεξίακ.ά.), Τρόφιμα ευκολίας, Χημικά πρόσθετα τροφών – συντηρητικά.

 - Διατροφή στην Εκπαίδευση

Διατροφή βρεφών και παιδιών, μητρικός θηλασμός

Οικογενειακά διαιτολόγια, Εκπαίδευση του καταναλωτή (σε σχέση με τη διατροφή).

 

Recommended and/or required reading:
Textbooks
  • Καφάτος Α. (2007). Διατροφή για προαγωγή της υγείας και πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων. Τυποκρέτα.
  • Τορναρίτης Μ (2012). Αγωγή Υγείας-Χρήσιμα Ερευνητικά Στοιχεία για Εκπαιδευτικούς. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου
References
  • Αβραάμ Δέσποινα & Αβραάμ Θάλεια. (2009). Η σωστή δίαιτα στη σύγχρονη κοινωνία. Λευκωσία.
  • Courtney Moore Mary (2000) Διαιτολογία. 3η έκδοση. Εκδόσεις Βήτα.
  • Καφάτος Α. (2007). Διατροφή για προαγωγή της υγείας και πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων. Τυποκρέτα.
  • Καφάτος Α. (2002). Παχυσαρκία: Πρόληψη και αντιμετώπιση. Αθήνα.
  • Τορναρίτης Μ. (2005). Αγωγή Υγείας-Χρήσιμα Ερευνητικά Στοιχεία για Εκπαιδευτικούς. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου.
  • Ζαμπέλας Αντώνιος (2003). Η Διατροφή στα στάδια της ζωής. Ιατρικές εκδόσεις Πασχαλίδης: Αθήνα.
Planned learning activities and teaching methods

Το μάθημα περιλαμβάνει διαλέξεις στις οποίες παρουσιάζεται το θεωρητικό υπόβαθρο. Επίσης το μάθημα περιλαμβάνει εργαστήρια στα οποία οι φοιτητές εκπαιδεύονται στην αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης του ατόμου. Οπτικοακουστικό υλικό παροχής γνώσεων και δεξιοτήτων σε θέματα διατροφής και μεταβολισμού για εκπαίδευση παιδιών, εφήβων και ενηλίκων θα χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση των φοιτητών. Λογισμικό που αναλύει τη διατροφή θα είναι εργαλείο του μαθήματος. Μικρές ταινίες με καλές πρακτικές θα είναι επίσης εργαλείο για την εκπαίδευση των φοιτητών στα θέματα της διατροφής.

Assessment methods and criteria
Participation10%
Midterm Exam20%
Assignment and Presentation30%
Final Exam40%
Language of instructionGreek
Work placement(s)NO

 Εκτύπωση  Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο