Course Details

Course Information Package

Course Unit TitleALTERNATIVE METHODS OF MEDICINE
Course Unit CodeHEP561
Course Unit DetailsMSc Health Education and Health Promotion (Electives Courses) -
Number of ECTS credits allocated10
Learning Outcomes of the course unitBy the end of the course, the students should be able to:
  1. Να περιγράφουν και να αξιολογούν τις βασικές φυσικές θεραπείες και παραδοσιακές ιατρικές πρακτικές που εμφανίστηκαν κατά καιρούς σε διάφορες χώρες του κόσμου και να συζητούν τη συμβολή τους στην προαγωγή της υγείας.
  2. Να διακρίνουν τη διαφορά ανάμεσα σε ποικιλία όρων που έχουν σχέση με την υγεία και τις φυσικές θεραπείες σε σύγκριση με τις θεραπευτικές προτάσεις της σύγχρονης δυτικής ιατρικής.
  3. Να περιγράφουν τον τρόπο έκφρασης του ανθρώπινου οργανισμού στην κατάσταση της υγείας και στην κατάσταση της ασθένειας.
  4. Να εξηγούν τη σημασία της διατροφής στη διατήρηση της υγείας αλλά και την ανάγκη μιας φυσικής θεραπείας για επανάκτηση της υγείας σε περίπτωση που ο οργανισμός ασθενήσει.
  5. Να εξηγούν τον καταλυτικό ρόλο των μικροθρεπτικών ουσιών για τη διατήρηση ή επανάκτηση της υγείας.
  6. Να αντιληφθούν την έννοια της ολιστικής προσέγγισης στην υγεία και τη σημασία της συνεκτίμησης της ψυχοδιανοητικής κατάστασης των ατόμων που φαινομενικά πάσχουν από σωματικές παθήσεις.
  7. Να γνωρίζουν και να μπορούν να μεταφέρουν σε άλλους πληροφορίες για τους παράγοντες που επιβαρύνουν το επίπεδο υγείας των ανθρώπων, τους οποίους η σύγχρονη δυτική ιατρική δεν αξιολογεί ή δεν λαμβάνει υπ’ όψιν (π.χ καταπίεση του ιδρώτα, καταπίεση των δερματικών προβλημάτων κλπ.)
  8. Να εξηγούν πώς διάφορες άλλες επιστήμες π.χ η χημεία, επέδρασαν στη Ιατρική επιστήμη, τροποποιώντας τις θεραπευτικές προσεγγίσεις.
  9. Να αξιολογούν το ρόλο των φαρμακευτικών εταιρειών σε συνάρτηση με την πορεία της σύγχρονης δυτικής Ιατρικής, κυρίως στον θεραπευτικό τομέα.
Mode of DeliveryFace-to-face
PrerequisitesNONECo-requisitesNONE
Recommended optional program componentsNONE
Course Contents -  Αναφορά στην ιστορία της Ιατρικής – ανάδειξη των φυσικών θεραπειών ανά τους αιώνες. Ιπποκράτης, Γαληνός, Παράκελσος, Ινδική παραδοσιακή ιατρική, Κινεζική παραδοσιακή ιατρική, άλλες παραδοσιακές ιατρικές.
-  Νόμοι του ανθρώπινου οργανισμού. Πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος οργανισμός. Ενεργειακή υπόσταση των ζωντανών οργανισμών. Η έννοια της καταπίεσης των ασθενειών. Οι νόμοι της πορείας της ασθένειας και της πορείας της θεραπείας.
-  Διατροφή και υγεία. Μικροθρεπτικά και φυτοθρεπτικά απαραίτητα για την εύρυθμη και βέλτιστη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
-  Οι δυνατότητες αυτορρύθμισης και αυτοΐασης που διαθέτει ο οργανισμός. Το ανοσοποιητικό σύστημα στους διάφορους εξωτερικούς ερεθισμούς. Πώς αντιδρά στην παρουσία μικροβίων. Η συμβίωση με τα μικρόβια απαραίτητη για την επιβίωση.
-  Το εμπόριο με την ασθένεια. Χημική-φαρμακευτική βιομηχανία και οι επιδράσεις της στην πορεία της ιατρικής και στην πορεία της υγείας της ανθρωπότητας.
-  Φυσικές θεραπευτικές προσεγγίσεις. Ομοιοπαθητική, Ρεφλεξολογία, Βελονισμός, Χειροπρακτική, Οστεοπαθολογία, Διατροφή. Στροφή στις επιστημονικά τεκμηριωμένες φυσικές θεραπείες.
-  Αξιοποίηση και πάντρεμα των διαγνωστικών δυνατοτήτων της συμβατικής ιατρικής σε συνδυασμό με τις θεραπευτικές δυνατότητες των εναλλακτικών φυσικών θεραπειών.

Recommended and/or required reading:
Textbooks
  • Βυθούλκας Γεώργιος (2008). Η νέα διάσταση στην Ιατρική. Published by International Academy of Classical Homeopathy.
References
  • Βυθούλκας Γεώργιος (1980). Η επιστήμη της Ομοιοπαθητικής. Randal Fitzgerald.
  • Βυθούλκας Γεώργιος (2001). Homeopathy-Medicine for the New Millennium. Published by International Academy of Classical Homeopathy.
  • Henry C. Lu (2005).Traditional Chinese Medicine: An Authoritative and Comprehensive Guide. Canada: Basic Health Publications.
Planned learning activities and teaching methods

Διαλέξεις

Συζητήσεις

Εργασία

Παρουσιάσεις
Assessment methods and criteria
Midterm Exam20%
Assignment20%
Presentation20%
Final Exam40%
Language of instructionGreek
Work placement(s)NO

 Εκτύπωση  Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο