1o FREDMUN (Frederick Model United Nations) Ένας Θεσμός γεννήθηκε!

Έληξαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του τριήμερου Μοντέλου Προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών (FREDMUN) που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο σε ακαδημαϊκό επίπεδο, από το Πανεπιστήμιο Frederick.  

Ηιδιαίτερης βαρύτητας για την Κυπριακή ακαδημαϊκή κοινότητα διοργάνωση, έγινε με την επίσημη υποστήριξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, ενώ επίσημος χορηγός, ήταν η ΟΠΑΠ Κύπρου.

Στις εντατικές εργασίες των Μοντέλων Προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών, οι φοιτητές αναλαμβάνουν τον ρόλο των διπλωματών, εκπροσωπώντας διαφορετικά κράτη και καλούνται να εκφράσουν και να διαπραγματευτούν τις θέσεις των χωρών τους πάνω σε σημαίνοντα διεθνή προβλήματα. 

Έτσι, πάνω από 140 φοιτητές και φοιτήτριες, από 22 πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού, έβαλαν στο «μικροσκόπιο» και ανέλυσαν, διαπραγματεύτηκαν και πήραν αποφάσεις για μία σειρά από καίρια ζητήματα του καιρού μας.  

Οι πολιτικές για την εμπορία όπλων, το εξωτερικό χρέος των χωρών και η επίδρασή του στα ανθρώπινα δικαιώματα, η κλιματική αλλαγή και το πώς θα επηρεάσει τις μελλοντικές γενιές, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η σύνδεση του προσφυγικού προβλήματος με την εμπορία ανθρώπων, ήταν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τις συνεδρίες του 1ου FREDMUN που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Fredrick.

Στις εργασίες που έγιναν, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Frederick, διακρίθηκαν με τη δουλειά που έκαναν στις ειδικές επιτροπές που συμμετείχαν με αποτέλεσμα να αποσπάσουν βραβεία. Συγκεκριμένα οι φοιτητές μας Ansari Rafay Iqbal και Κύπρος Μαυρουδής πήραν το βραβείο BEST DELEGATE, ενώ η φοιτήτρια Αυγούστα Αριστείδου πήρε το βραβείο FUTURE DIPLOMAT. Δύο άλλες φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Frederick πήραν έπαινο.

Κατά γενική ομολογία, η διοργάνωση υπήρξε εξαιρετική από όλες τις πλευρές.

Η φιλοξενία θερμή, τα χρονοδιαγράμματα ακριβέστατα, οι συνεδρίες περιεκτικές, ο επαγγελματισμός σε όλες τις λεπτομέρειες αψεγάδιαστος. Το πιο σημαντικό απ’ όλα, ήταν ο ενθουσιασμός των φοιτητών στο τέλος. Και για το Πανεπιστήμιο Frederick και τη φιλοσοφία που το διέπει, δεν υπάρχει πιο σημαντικό «βραβείο» από την αναγνώριση που προέρχεται από τους φοιτητές.

Η επίσημη τελετή έναρξης των εργασιών, έγινε με ιδιαίτερη λαμπρότητα στο Προεδρικό Μέγαρο όπου και τιμήθηκε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, στην παρουσία πολλών ανώτερων αξιωματούχων της Δημοκρατίας, 15 ξένων πρέσβεων, καθώς και του συνόλου των συνέδρων- φοιτητών. Ο κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, αντί της συνηθισμένης τιμητικής πλακέτας, έλαβε από τα χέρια του Προέδρου του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, κ. Μιχάλη Φρειδερίκου, ένα έργο του γνωστού Κύπριου εικαστικού Κυριάκου Λύρα.

Το τελετουργικό, άνοιξε ο Δρ Κωνσταντίνος Κουρούπης, ο οποίος ήταν ο Ακαδημαϊκός υπεύθυνος του FREDMUN. Χαιρετισμούς, απηύθυναν  ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης η καθηγήτρια Παρούλα Νάσκου Περράκη, δημιουργός του Model United Nations του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ο κ. Δημήτρης Φατούρος υπεύθυνος του γραφείου τύπου για την Ελλάδα και την Κύπρο στα Ηνωμένα Έθνη. Την κεντρική ομιλία, έκανε ο τιμώμενος κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης

Τέλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στη διεθνή διάσταση της διοργάνωσης και στην τεράστια σημασία που έχει το Μοντέλο Προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών ως εμπειρία για τους φοιτητές καθώς συνιστά ένα μεγάλο «σκαλοπάτι» κατανόησης για το «πως λειτουργεί ο κόσμος».  «Το FREDMUN, είμαι βέβαιος πως θα γίνει θεσμός» τόνισε.

DSC04050.JPGIMG_0060.jpgIMG_4352.JPGIMG_4383.JPGIMG_4459.JPGIMG_8998.JPGM-185.JPGM-326.JPG

, ενώ επίσημος χορηγός, ήταν η ΟΠΑΠ Κύπρου