Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick συνέβαλε καθοριστικά στο Θερινό Εργαστήριο Woodley – Kenya Design AID

Το Πανεπιστήμιο Frederick ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στην ιδέα των Εθελοντών Γιατρών για τη δημιουργία ενός Κέντρου Υγείας για την παραγκούπολη της Κιμπέρα στο Ναϊρόμπι.

Το καλοκαίρι του 2016 προσκάλεσε τις άλλες Αρχιτεκτονικές Σχολές της Κύπρου και φιλοξένησε μέσα στη χρονιά μια σειρά από προπαρασκευαστικές συναντήσεις με αποτέλεσμα το Θερινό Εργαστήριο του 2017. 

Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick συμμετείχε ενεργά στο συντονισμό και την οργάνωση του Θερινού Εργαστηρίου WoodleyKenyaDesignAID.

Συνολικά έλαβαν μέρος 11 φοιτητές, 5 απόφοιτοι και 5 διδάσκοντες.

Το Θερινό Εργαστήρι του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου, στο οποίο συμμετείχαν όλες οι Αρχιτεκτονικές Σχολές της Κύπρου, ήταν μια συλλογική προσπάθεια με έντονη την ανθρωπιστική  διάσταση και αφορούσε στον σχεδιασμό ενός Ιατρικού Κέντρου και Κέντρου Υγείας για τα παιδιά και τις εγκύους της παραγκούπολης Κιμπέρα στο Ναϊρόμπι.

Το συγκρότημα χωροθετείται σε υπάρχον οικόπεδο της Μητρόπολης Κένυας στην περιοχή Woodley. Οι Εθελοντές Γιατροί Κύπρου, που προτίθενται να κατασκευάσουν και να λειτουργήσουν το κέντρο, είχαν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην οργάνωση και την υλοποίηση του εργαστηρίου.

Ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων, τόσο φοιτητών και νέων αρχιτεκτόνων όσο και διδασκόντων, επέβαλαν μια ευέλικτη μεθοδολογία με δύο σταθερούς στόχους.

Ο πρώτος αφορούσε στον συμμετοχικό σχεδιασμό με ουσιαστική και συνεχή εμπλοκή του χρήστη σε όλες τις φάσεις της σύνθεσης. Ο δεύτερος στον ρεαλισμό και τη δυνατότητα υλοποίησης του έργου σε περιοριστικές συνθήκες ως προς τους πόρους και τις κατασκευαστικές δυνατότητες.

Μέσα από τη μεταφορά εμπειριών από πολλούς προσκεκλημένους ομιλητές από την Κύπρο, την Ελλάδα και κυρίως την Κένυα, οι συμμετέχοντες βοηθήθηκαν να κατανοήσουν το κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο του Ναϊρόμπι και της παραγκούπολης, αλλά και την πρακτική και λειτουργική σημασία του σχεδιασμού ενός ιατρικού κέντρου σε οριακές συνθήκες φτώχειας και ανασφάλειας.

Οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν την επεξεργασία των κεντρικών ιδεών σε δώδεκα ομάδες με την κατεύθυνση να συνενωθούν ανάλογα με τη συγγένεια των λύσεων και την προοπτική να φθάσουν σε μικρότερο αριθμό ή ακόμα και σε μία λύση. Στο τέλος παράχθηκαν έξι διαφορετικές λύσεις που στην ουσία σχεδιάστηκαν μαζί με τους ίδιους τους γιατρούς, βοηθώντας τους να αντιληφθούν πως μετουσιώνονται χωρικά οι ανάγκες και καθημερινές τους ρουτίνες.

Το φετινό εργαστήριο ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα αλλά και ένα μεγάλο μάθημα για όλους. Ήταν μια ρεαλιστική εφαρμογή θεωριών και θέσεων για τη συμμετοχικότητα και τον ρόλο του χρήστη και της κοινωνίας στην αρχιτεκτονική παραγωγή και στη διαδικασία της αρχιτεκτονικής σύνθεσης.

Παράλληλα, σοβαρές παράμετροι όπως: η ανασφάλεια και η εγκληματικότητα, οι κακές συνθήκες υγείας και υγιεινής, ο υπερβολικά μεγάλος όγκος προσερχόμενων ασθενών, οι ακραίες καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο των βροχών, αλλά και η δυνατότητα υλοποίησης και κατασκευής των προτεινόμενων λύσεων έκαναν τη συνθετική διαδικασία ακόμα πιο επίπονη.

Ο ενθουσιασμός και η αγάπη που έδειξαν όλοι οι συμμετέχοντες, αλλά και η προσμονή για την υλοποίηση του έργου και την επίσκεψη στην Κένυα ήταν αυτό που παίρνει ο κάθε συμμετέχοντας μαζί του με τη λήξη του εργαστηρίου.

Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα έγραψε η Παυλίνα Πλάτωνος, απόφοιτος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick, που συμμετείχε στο εργαστήριο αυτό:

«Γνώρισα υπέροχους συνεργάτες κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου που με έκαναν να νιώσω πως ακόμα υπάρχει ελπίδα και έγνοια για άτομα που έχουν ανάγκη, της αληθινής πρόθεσης και διάθεσης να βοηθήσουν με οποίο τρόπο μπορούν για να δουν έστω μια μικρή αλλαγή. Το δέσιμο μεταξύ των ατόμων που συμμετείχαν στο εργαστήριο, η παράθεση των πραγματικών καταστάσεων στην Κένυα από τους Εθελοντές Γιατρούς Κύπρου και η καθοδήγηση από τους συμμετέχοντες διδάσκοντες, οδήγησε στη δημιουργία ανθρωποκεντρικών λύσεων. Ανυπομονούμε για τη συνέχεια και την υλοποίηση της επιλεχθείσας λύσης στο Woodley το 2018».