Διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Frederick: «Νανοβιοτικά: Μια νέα γενιά φαρμάκων για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής»

Το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Frederick διοργάνωσε διάλεξη για ένα από τα πιο επίκαιρα και σημαντικά ζητήματα της σημερινής εποχής, αυτό της μικροβιακής αντοχής και της χρήσης Νανοβιοτικών για αντιμετώπισή της. Πιο συγκεκριμένα, το θέμα της διάλεξης ήταν: «Νανοβιοτικά: Μια νέα γενιά φαρμακευτικών αντιμικροβιακών ουσιών με χρήση βιονανo-σωματιδίων για τη διαχείριση των μεταδοτικών ασθενειών στην εποχή της μικροβιακής αντοχής». Ομιλίτρια ήταν η Dr. Eman A.M. Helmy, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Al Azhar University, στην Αίγυπτο. 

Τη διάλεξη παρακολούθησαν φοιτητές όλων των ετών, καθώς κάλυπτε ένα ευρύ φάρμα μαθημάτων του Τμήματος, καθώς επίσης ακαδημαϊκό προσωπικό και συνεργάτες του Τμήματος.

Η μικροβιακή αντοχή είναι η ικανότητα ενός μικροοργανισμού, όπως π.χ. βακτήριο, ιός και ορισμένα παράσιτα, να εμποδίζει έναν αντιμικροβιακό παράγοντα να δράσει εναντίον του. Ολοένα και νέοι μηχανισμοί αντίστασης αναδύονται και εξαπλώνονται παγκοσμίως, καθιστώντας τις συνήθεις θεραπείες αναποτελεσματικές, απειλώντας την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε κοινές μολυσματικές ασθένειες. Το αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου είναι να παρατείνεται η νοσηλεία, να αυξάνεται η θνητότητα και να αυξάνεται το κόστος νοσηλείας για τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Τα ποσοστά πολυανθεκτικών μικροβίων έχουν αυξηθεί σε τέτοια επίπεδα σε παγκόσμια κλίμακα, ώστε να υπάρχουν είδη μικροβίων για τα οποία δεν έχουμε κανένα διαθέσιμο δραστικό φάρμακο.

Τα νανοβιοτικά, τα οποία παράγονται κυρίως χρησιμοποιώντας φυτικά εκχυλίσματα και σωματίδια μετάλλων αποτελούν μια νέα μορφή αντιμικροβιακών ουσιών που βρίσκουν εφαρμογή σε πολλούς τομείς τόσο στην ιατρική και στη φαρμακευτική όσο και στη χημεία τροφίμων και τη βιοτεχνολογία, με σκοπό να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της μικροβιακής αντίστασης.