Το Πανεπιστήμιο Frederick συνδιοργανωτής ημερίδας με θέμα: «Εφαρμογή Μεταβατικής Ρύθμισης στην Αγορά Ηλεκτρισμού της Κύπρου – Σχεδιασμός Λειτουργίας»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Μαρτίου, στο Πανεπιστήμιο Frederick, Ημερίδα με θέμα «Εφαρμογή Μεταβατικής Ρύθμισης στην Αγορά Ηλεκτρισμού της Κύπρου – Σχεδιασμός Λειτουργίας». Διοργανωτές της ημερίδας ήταν το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick, ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου και η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς ο Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Παν. Frederick, Καθηγητής Μιχάλης Κωμοδρόμος, ο Δρ Στέλιος Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ο Δρ Ανδρέας Πουλλικάς, Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), ο Δρ Χρίστος Τρίαρος, Διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου και ο Χρίστος Μιχαηλίδης, Πρόεδρος της ΟΕΒ. Την εκδήλωση συντόνιζε ο Δρ Νικόλας Χριστοφίδης, μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick.

Στην ημερίδα αναλύθηκε από τον Δρ Κωνσταντίνο Βαρνάβα, λειτουργό του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου το πλαίσιο της λειτουργίας της μεταβατικής ρύθμισης της αγοράς ηλεκτρισμού. Επιπρόσθετα, ο κ. Γιώργος Παρτασίδης, λειτουργός του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού παρουσίασε το νέο σχέδιο για την παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τελική κατάληξη την ένταξη των έργων στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.

Επιπλέον, τονίστηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου και τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου ότι έχει γίνει σκληρή δουλειά και προσπάθεια έτσι ώστε την 1η Ιουλίου 2019 να είναι όλα έτοιμα για τη λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού. Διάφορες εταιρείες έχουν δείξει ήδη ενδιαφέρον για ένταξή στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού, σε επίπεδο παραγωγής αλλά και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Έχει επίσης προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια του λογισμικού για τη λειτουργία της αγοράς, το οποίο θα αποτελεί το πιο σημαντικό στοιχείο για την εύρυθμη λειτουργία.

Η μεταβατική ρύθμιση στην αγορά ηλεκτρισμού επιτρέπει σε επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας με πιο ευέλικτες διαδικασίες αδειοδότησης και λειτουργίας. Η μεταβατική περίοδος που διερχόμαστε είναι ο προπομπός της νέας ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού και δίνει την ευκαιρία καλύτερης προετοιμασίας τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τις αρμόδιες αρχές.