Εκπροσώπηση της Κύπρου στον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό “Stockholm Junior Water Prize”

Το Πανεπιστήμιο Frederick συγχαίρει τον Δάτη Καλάλη, μαθητή της Ιδιωτικής Σχολής Φόρουμ για την πρόκρισή του στον εθνικό μαθητικό διαγωνισμό “Stockholm Junior Water Prize” που διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού. Ο Δάτης κατέκτησε την πρώτη θέση και θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον διεθνή διαγωνισμό “Stockholm Junior Water Prize” που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο στη Στοκχόλμη.

H Δρ Μαρία Ρίκκου – Καλουρκώτη, Λέκτορας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Frederick και η Βαρβάρα Χρίστου, καθηγήτρια Χημείας της Ιδιωτικής Σχολής Φόρουμ ήταν οι υπεύθυνες καθηγήτριες που στήριξαν τον Δάτη. Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν επίσης η Δρ Δέσποινα Χαραλάμπους, Λέκτορας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Frederick και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεοδώρα Κρασία- Χριστοφόρου του Τμήματος Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πέραν από την επιστημονική καθοδήγηση και στήριξη που πρόσφεραν οι ακαδημαϊκοί, κατά τη διάρκεια προετοιμασίας της πρότασης, χρησιμοποιήθηκαν τα Εργαστήρια Βιοχημείας- Μοριακής Βιολογίας και Χημείας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Frederick για τη διεξαγωγή των πειραμάτων.

Η νικητήρια Ερευνητική Εργασία του Δάτη που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο, έχει τίτλο «Polymeric membranes for clean water» και αποσκοπεί στη δημιουργία καινοτόμων, χαμηλού κόστους πολυμερικών μεμβρανών που θα έχουν την ικανότητα να φιλτράρουν και ταυτόχρονα να απολυμάνουν το νερό.

Ο διεθνής διαγωνισμός “Stockholm Junior Water Prize” διοργανώνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο της παγκόσμιας Εβδομάδας Νερού, από το διεθνές ινστιτούτο νερού της Στοκχόλμης. Στόχος του διαγωνισμού είναι να μαζέψει ιδέες από νέους ανθρώπους από όλο τον κόσμο, σχετικά με θέματα ύδρευσης και βιωσιμότητας. Κάθε χρόνο, ο διαγωνισμός συγκεντρώνει περισσότερες από 10.000 συμμετοχές από περισσότερες από 30 χώρες