Η Ξένια Καλογεροπούλου στο Πανεπιστήμιο Frederick

Η Ξένια Καλογεροπούλου, συγγραφέας μεταξύ άλλων της Ελίζας και του Οδυσσεβάχ και ιδρύτρια της Μικρής Πόρτας, έρχεται στην Κύπρο, προσκεκλημένη από τον ΘΟΚ, ο οποίος ανεβάζει στη Σκηνή 018 το έργο της Ο τυχερός στρατιώτης,που συνέγραψε μαζί με τον σκηνοθέτη Θωμά Μοσχόπουλο.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής της στην Κύπρο, η κ. Καλογεροπούλου θα επισκεφθεί την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, στις 12.30 το μεσημέρι, το Πανεπιστήμιο Frederick (Seminar room 2, Νέο κτίριο) και θα συνομιλήσει με τη Δρ Άντρη Χ. Κωνσταντίνου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και θεατρολόγο του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick και με φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος για το θέατρο για ανήλικους θεατές.  

Το όνομα της Ξένιας Καλογεροπούλου, που είναι ευρέως γνωστή και ως ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το θέατρο για παιδιά στην Ελλάδα. Η συμβολή της σε αυτό είναι ανεκτίμητη: ως μεταφράστρια και συγγραφέας θεατρικών έργων αλλά και ως ιδρύτρια αρχικά της Παιδικής Σκηνής και αργότερα της Μικρής Πόρτας. Είναι πρωτοπόρος στον ελληνικό χώρο του θέατρου για παιδιά που δεν υποτιμά τους θεατές του, αλλά λειτουργεί παράλληλα σε πολλά επίπεδα, αντικατοπτρίζει όλο το φάσμα της ζωής, απομυθοποιώντας ταμπού και αντιπαρέρχεται τον διδακτισμό και τις εύπεπτες παραστάσεις, μαγεύοντας γενιές και γενιές θεατών. Πολλά έργα της έχουν ανέβει στο κυπριακό θέατρο και επίσης μεταφράσεις της σημαντικών συγγραφέων, όπως ο Φόλκερ Λούντβιχ (Ο Βάσος και η Βιβή) και ο Φρέντριχ Βέχτερ (Σχολείο για κλόουν).