Άδωνης Παπαδόπουλος

SUCCESS IS THE CONSTANT CHANGE FOR THE BETTER

#TheJourneyToMySuccess

Επιτυχία είναι η συνεχής αλλαγή προς το καλύτερο

Από μικρός θυμάμαι τον εαυτό μου να παρατηρεί τα πάντα γύρω του και να τα θέτει κάτω από το μικροσκόπιο της αισθητικής. Ιδιαίτερα ό,τι είχε να κάνει με τέχνες και γραφιστική. Πάντοτε είχα την απορία να καταλάβω πως δημιουργούνται κάποια πράγματα και γιατί. Ήταν το ερώτημα αυτό που με ώθησε να επιλέξω τη σπουδή μου.

Τη φήμη που διατηρεί το Πανεπιστήμιο Frederick στον κλάδο μου τη γνώριζα από πριν. Το επίπεδο του Πανεπιστημίου είναι επιπλέον γνωστό και από την πορεία των αποφοίτων του, γι’ αυτό και η επιλογή για το που θα πραγματοποιούσα το όνειρό μου ήταν εύκολη.

«Μέχρι και το τελευταίο έτος σπουδών, οι καθηγητές μας επέμεναν να μας υπενθυμίζουν να μην ξεχνάμε τις βάσεις. Να ανατρέχουμε πάντα στην ιστορία και να μην καθηλωνόμαστε μπροστά από ένα κομπιούτερ. Να ψάχνουμε την έμπνευση, να δουλεύει το μυαλό μας, να χρησιμοποιούμε το χαρτί».

Άδωνης

Διανύουμε μία περίοδο που, πιο έντονα εμείς οι νέοι, τα θέλουμε όλα γρήγορα και στο πιάτο, μιας και όλες οι πληροφορίες είναι στο κινητό μας. Στο Πανεπιστήμιο ένα απ’ τα βασικότερα πράγματα που μαθαίνεις είναι πως για όλα χρειάζεται έρευνα και υπομονή. Υπάρχει η ανάγκη μιας βάσης έτσι ώστε να χτίσεις.

Απολάμβανα ιδιαίτερα τα μαθήματα που έδιναν έμφαση στην ιστορία γιατί στον κλάδο μας, όπως και σε άλλους, το τελικό αποτέλεσμα αποτελεί μία ολόκληρη διαδρομή. Για να συνθέσεις ένα πόστερ ή ένα φιλμάκι απαιτείται εμβάθυνση και μελέτη. Στο Frederick, ένα απ’ τα πράγματα που μάθαμε, είναι πως η γραφιστική δεν είναι απλά η εικόνα. Είναι ο εμπλουτισμός ολόκληρης σειράς μηνυμάτων και ιδεών.

«Όλοι οι καθηγητές μου και ο καθένας ξεχωριστά υπήρξαν για μένα σπουδαίες προσωπικότητες της ζωής μου. Η σχέση καθηγητή-φοιτητή νιώθω πως αγκαλιάστηκε κι απ’ τις δύο πλευρές και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Προσωπικά απ’ τον καθένα είχα να πάρω κάτι, από άλλους περισσότερη τροφή για σκέψη και από άλλους περισσότερες τεχνικές δεξιότητες».

Άδωνης

Μέχρι και το τελευταίο έτος σπουδών, οι καθηγητές μας επέμεναν να μας υπενθυμίζουν να μην ξεχνάμε τις βάσεις. Να ανατρέχουμε πάντα στην ιστορία και να μην καθηλωνόμαστε μπροστά από ένα κομπιούτερ. Να ψάχνουμε την έμπνευση, να δουλεύει το μυαλό μας, να χρησιμοποιούμε το χαρτί. Ο υπολογιστής, ακολουθεί.

Όλοι οι καθηγητές μου και ο καθένας ξεχωριστά υπήρξαν για μένα σπουδαίες προσωπικότητες της ζωής μου. Η σχέση καθηγητή-φοιτητή νιώθω πως αγκαλιάστηκε κι απ’ τις δύο πλευρές και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Προσωπικά απ’ τον καθένα είχα να πάρω κάτι, από άλλους περισσότερη τροφή για σκέψη και από άλλους περισσότερες τεχνικές δεξιότητες.

Ένα πρόσφατο πρότζεκτ που μας ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο, με ώθησε ως γραφίστα να βρω το στοιχείο μου αφού μου επέτρεψε να αξιοποιήσω ελεύθερα το μέγιστο των δυνατοτήτων μου. Το ζητούμενο ήταν να ‘ξυπνήσουμε’ τον μύθο της Αφροδίτης και να την αναδείξουμε με ένα δικό μας, ξεχωριστό τρόπο. Ο κάθε φοιτητής ήταν ελεύθερος να παρουσιάσει τη δική του οπτική γωνία και κάποια από τα έργα των φοιτητών του Τμήματος Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν στη Λεβέντειο Πινακοθήκη κάτω από τον τίτλο «Αφροδίτη/Aphrodite», στην αίθουσα Claude Monet, παράλληλα με την προσωρινή έκθεση που φιλοξενείτο στη Λεβέντειο Πινακοθήκη για την Κύπριδα Αφροδίτη.

Το δικό μου έργο, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος διαφήμισης με τον καθηγητή Νικόλα Λαμπούρη, αφορούσε σε κολάζ. Προσέγγισα την αρχαία θεά ωσάν σε σημερινό χριστιανικό εικόνισμα και χρησιμοποίησα, μέσα από πέντε συνολικά πόστερ, τρία postcards ένα booklet και ένα video, τις αρετές της, φέρνοντάς τες στη σύγχρονη εποχή. Κοινό στοιχείο σε όλες, ήταν το φωτοστέφανο στο κεφάλι της, πράγμα που υποδεικνύει την αγιότητα που ήθελα να της προσδώσω. Για το πρότζεκτ αυτό είχα δημιουργήσει και ένα βίντεο -πράγμα που συνηθίζω στη δουλειά μου- και γενικότερα απόλαυσα την κάθε του στιγμή με τον πιο δημιουργικό τρόπο.


Στις καλές και εφαρμοσμένες τέχνες αμφιβάλλω αν ένας δημιουργός μπορεί ποτέ να δηλώσει πως δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Ο τρόπος που καταλαβαίνεις όμως πως το έργο σου έχει ολοκληρωθεί είναι όταν νιώσεις να έχεις φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων σου.

Ένα άλλο project που μας είχε δοθεί στο Πανεπιστήμιο ήταν ο διαγωνισμός της Elite Cyprus όπου καλεστήκαμε να σχεδιάσουμε τα νέα πακέτα σε κάποια από τα προϊόντα τους. Σε αυτό τον διαγωνισμό κέρδισα το ένα από τα δύο έπαθλα που ήταν ένα χρηματικό ποσό, προϊόντα Elite και η εφαρμογή του νέου design στα πακέτα χαρτομάντηλων Εlite.

«Μ’ αρέσει το πάντρεμα παράδοσης και παρόντος γιατί πιστεύω πως αυτό διαφοροποιεί έναν γραφίστα της Κύπρου από έναν γραφίστα στο εξωτερικό. Αυτό τον κάνει να ξεφεύγει απ’ τα γρανάζια της παγκόσμιας μηχανής».

Άδωνης

Έχω παρουσιάσει πρόσφατα και μία προσωπική έκθεση στην κοινότητά μου, στο χωριό Σαλαμιού, στην Πάφο. Στο πρότζεκτ αυτό είχα πάρει στοιχεία από τις παραδόσεις της περιοχής, συνομίλησα με τον κόσμο, κατέγραψα τα έθιμα του χωριού και συνέθεσα ένα κολάζ σε συνδυασμό με illustration. Ήταν κάπως σουρεαλιστικό το αποτέλεσμα και ο κόσμος το είχε απολαύσει. Το ίδιο πρότζεκτ παρουσιάστηκε ξανά φέτος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Animafest Cyprus εμπλουτισμένο και σε συνεργασία με έναν φίλο καλλιτέχνη.

Μ’ αρέσει αυτό το πάντρεμα παράδοσης και παρόντος γιατί πιστεύω πως αυτό διαφοροποιεί έναν γραφίστα της Κύπρου από έναν γραφίστα στο εξωτερικό. Αυτό τον κάνει να ξεφεύγει απ’ τα γρανάζια της παγκόσμιας μηχανής. Πριν απ’ τη δική μου γενιά έχω την εντύπωση πως πέρασε ένα κύμα επαγγελματιών που είχε μονίμως το βλέμμα στραμμένο προς τα έξω. Πιστεύω πως αλλάζουν τα πράγματα και πως πλέον αρχίσαμε, πιο έντονα, να συντονιζόμαστε στα εντός μ’ έναν πολύ δημιουργικό τρόπο.

Το περασμένο καλοκαίρι, ένα χρόνο πριν αποφοίτησή μου είχα την ευκαιρία να εργαστώ στην διαφημιστική εταιρεία RedGrass στην Πάφο όπου η δουλειά ήταν ιδιαίτερα δημιουργική. Αυτή τη στιγμή συνεργάζομαι με το διεθνές φεστιβάλ Animation Animafest Cyprus, ένα φεστιβάλ στο οποίο θα ήθελα να παραμείνω για τα επόμενα χρόνια και που μου έχει δώσει πολλά. Γνώρισα απίστευτους ανθρώπους, καταξιωμένους καλλιτέχνες στον χώρο του animation και έχω λάβει πολύ θετικά σχόλια για τη δουλειά μου.

«Πιστεύω πως στη ζωή πρέπει να κάνεις αυτό που αγαπάς γιατί μόνο έτσι το χόμπι σου γίνεται δουλειά και η δουλειά σου χόμπι. Επιτυχία είναι να μην αφήνεις ποτέ τον εαυτό σου να σταματά να εξελίσσεται και κάθε μέρα να ξυπνάς καλύτερος άνθρωπος από την προηγούμενη».

Άδωνης

Φέτος μου ζητήθηκε επίσης να σχεδιάσω την πρόσκληση για το “Post Post”, την εκθεσιακή παρουσίαση της δουλειάς των φοιτητών του Τμήματος Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Frederick.

Το μεταπτυχιακό είναι στις σκέψεις μου γιατί, σίγουρα, θα ήθελα να χτίσω περαιτέρω στην σπουδή μου. Επιπλέον, τα τελευταία οκτώ χρόνια είμαι μέλος του μουσικού σχήματος WhiteHound ως ντράμερ ενώ πρόσφατα έχουμε ολοκληρώσει και μία ηχογράφηση στο στούντιο του Frederick.

Πιστεύω πως στη ζωή πρέπει να κάνεις αυτό που αγαπάς γιατί μόνο έτσι το χόμπι σου γίνεται δουλειά και η δουλειά σου χόμπι. Επιτυχία για μένα είναι η συνεχής αλλαγή προς το καλύτερο. Να μην αφήνεις ποτέ τον εαυτό σου να σταματά να εξελίσσεται και κάθε μέρα να ξυπνάς καλύτερος άνθρωπος από την προηγούμενη.

facebook youtube

©2017 Frederick University. All rights reserved.

facebook youtube

©2017 Frederick University. All rights reserved.

facebook youtube

©2017 Frederick University. All rights reserved.

Search