Άννα Πόντου & Κυριακή Βαλανίδου Πόντου

SUCCESS IS NEVER STOP EVOLVING AND USING YOUR KNOWLEDGE TO HELP PEOPLE

#TheJourneyToMySuccess

Επιτυχία είναι να μην σταματάς ποτέ να εξελίσσεσαι και να προσφέρεις τις γνώσεις σου για να βοηθήσεις ανθρώπους

Μητέρα και κόρη βρέθηκαν μαζί στα φοιτητικά θρανία του Frederick -η μία στο πτυχίο και η άλλη στο μεταπτυχιακό- και σήμερα έχουν να μιλούν για μια εμπειρία που τις έφερε ακόμη πιο κοντά στους επαγγελματικούς τους στόχους αλλά και πιο κοντά τη μία στην άλλη.

Άννα
Οι γονείς μου είναι και οι δύο φαρμακοποιοί. Όταν αποφάσισα να ακολουθήσω το επάγγελμά τους αρχίσαμε να ψάχνουμε για πανεπιστήμια στην Αγγλία.

Κυριακή
Το Πανεπιστήμιο Frederick ξεκινούσε τότε να προσφέρει τον Κλάδο της Φαρμακευτικής. Όταν η μητέρα μου άκουσε ότι το Τμήμα θα το οργάνωνε ο Παναγιώτης Κουρουνάκης, ο οποίος υπήρξε χρόνια πριν καθηγητής της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ξεχάσαμε την Αγγλία! Και δεν το μετανιώσαμε ούτε στιγμή. Πρόκειται για έναν σπουδαίο άνθρωπο, επαγγελματία, ακαδημαϊκό και ερευνητή ο οποίος έφερε στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Frederick αξιόλογους συνεργάτες και ακαδημαϊκούς από Ελλάδα και Κύπρο.

Άννα
Μπήκα λοιπόν στη Φαρμακευτική και στο δεύτερο έτος ανακοινώθηκε πως το Frederick θα προσέφερε και Μεταπτυχιακό στην Κλινική Φαρμακευτική. Τότε ήταν που η μητέρα μου αποφάσισε να γίνει, κατά κάποιο τρόπο, και… συμφοιτήτριά μου. Ήταν ωραία εμπειρία να φοιτούμε, μάνα και κόρη, στο πανεπιστήμιο. Υπήρξε ημέρα που έτυχε να έχω μάθημα και περπατώντας στους διαδρόμους με τους φίλους μου να τους λέω «Απ’ εδώ η μητέρα μου». Το γεγονός ότι είχαμε και αρκετούς κοινούς καθηγητές ήταν ιδιαίτερα σημαντικό γιατί έτσι μπορούσαμε να βοηθούμε και η μία την άλλη.

«Όταν έμαθα για το εν λόγω μεταπτυχιακό, παρόλο που σκεφτόμουν πως θα ήταν δύσκολο να επέστρεφα μετά από τόσα χρόνια στα θρανία, το επιχείρησα. Βρέθηκα μπροστά από μια εξαιρετική ομάδα ακαδημαϊκών, μία πολύ δεμένη ομάδα συναδέλφων, νεαρών αλλά και μεγαλύτερων διψώντας για επιπλέον γνώσεις.»

Κυριακή

Κυριακή
Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου πριν από τρεις δεκαετίες, είχα στο μυαλό μου την Κλινική Φαρμακευτική ως μεταπτυχιακό αλλά τότε προσφερόταν μόνο στην Αμερική. Αδύνατον για το οικονομικά δεδομένα της εποχής. Προσπάθησα να κρατήσω επαφή με τη γνώση μέσω των συνεδρίων που επισκεπτόμουν στην Ελλάδα αλλά το άφησα μέχρι εκεί. Όταν έμαθα για το εν λόγω μεταπτυχιακό, παρόλο που σκεφτόμουν πως θα ήταν δύσκολο να επέστρεφα μετά από τόσα χρόνια στα θρανία, το επιχείρησα. Βρέθηκα μπροστά από μια εξαιρετική ομάδα ακαδημαϊκών, μία πολύ δεμένη ομάδα συναδέλφων, νεαρών αλλά και μεγαλύτερων διψώντας για επιπλέον γνώσεις. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι γνώσεις που λάβαμε προέρχονται από ανθρώπους που δεν διδάσκουν απλά θεωρία αλλά είναι μάχιμοι στον τομέα τους. Ο κ. Παναγιώτης Κουρουνάκης, για παράδειγμα, ήταν περήφανος που όλα όσα ακούγονταν στις αίθουσες του Frederick ήταν αντίστοιχα μ’ αυτά που απασχολούσαν διεθνή ερευνητικά κέντρα.

Άννα
Ο τίτλος της πτυχιακής μου εργασίας ήταν «Αντικαρκινικά Φάρμακα Προσδεδεμένα σε Πολυμερή με δυναμικούς Ομοιοπολικούς Δεσμούς και Χρήση τους ως Συστήματα Μεταφοράς Φαρμάκων» και για την ολοκλήρωσή της οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κ. Μαρία Ρίκκου που παρόλο που δεν με γνώριζε -γιατί ήρθε αργότερα στο πανεπιστήμιο- πίστεψε πως μπορούσα να τα βγάλω πέρα και δουλέψαμε μαζί. Πρόκειται για μία σπουδαία καθηγήτρια. Επίσης, η βοήθεια του κ. Χαράλαμπου Τριάντη ήταν πολύ σημαντική για μένα κατά τη διάρκεια της συγγραφής της πτυχιακής μου.

«Θα πρότεινα ανεπιφύλακτα στους συναδέλφους το μεταπτυχιακό που έχω παρακολουθήσει. Το ωράριο είναι προσιτό και, εάν κάποιος έχει τη διάθεση και τη δίψα για γνώση, μπορεί να το συνδυάσει με τη δουλειά του.»

Κυριακή

Κυριακή
Η μεταπτυχιακή μου μελέτη αφορούσε τη χρήση Κορτικοειδών στη θεραπεία των λοιμώξεων. Με μέντορά μου τον Δρ. Σάββα Ιωάννου, παθολόγο-διαβητολόγο, μέσα από μία εκτενή βιβλιογραφική έρευνα ολοκλήρωσα επιτυχώς τη μελέτη μου. Η βοήθεια της Άννας ήταν σημαντική στη συγγραφή αλλά και οι παρατηρήσεις και διορθώσεις της κ. Ελένης Πίττα εκ μέρους του Τμήματος Φαρμακευτικής του Frederick πολύ βοηθητικές. Θα πρότεινα ανεπιφύλακτα στους συναδέλφους το μεταπτυχιακό που έχω παρακολουθήσει. Το ωράριο είναι προσιτό και, εάν κάποιος έχει τη διάθεση και τη δίψα για γνώση, μπορεί να το συνδυάσει με τη δουλειά του. Θεωρώ πως τα λιγοστά συνέδρια που πραγματοποιούνται στην Κύπρο και η προσωπική μελέτη δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις εξελίξεις στον τομέα μας. Και είναι πολλές.

Άννα
Μετά τις σπουδές μου ξεκίνησα να εργάζομαι στο φαρμακείο των γονιών μου. Γρήγορα όμως το άφησα γιατί διορίστηκα ως υπεύθυνη φαρμακείου στο Αγροτικό Ιατρικό Κέντρο Παλαιχωρίου. Λόγω των νέων μου καθηκόντων αλλά και της γέννησης του γιου μου έχω μεταθέσει τον στόχο μου για μεταπτυχιακό στο μέλλον. Η μητέρα μου έχει αποδείξει ότι ποτέ δεν είναι αργά!

Κυριακή
Αυτό που λέω πάντα στους συναδέλφους είναι ότι η Κλινική Φαρμακευτική είναι απαραίτητη. Τώρα με το ΓΕΣΥ βλέπουμε ακόμη μεγαλύτερη την ανάγκη να μπορούμε να εκτιμήσουμε τη φαρμακοθεραπεία και να παρέμβουμε. Μετά την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού, έχω πλέον το θάρρος να επικοινωνήσω μ’ έναν γιατρό και να συνομιλήσω για συγκεκριμένα φάρμακα ή συνδυασμούς που δίνονται σε ασθενείς. Είναι κάτι που ακούγαμε συχνά από τους Λέκτορες μας στο Πανεπιστήμιο. Ότι η Κλινική Φαρμακευτική σου δίνει την ευχέρεια να ελέγχεις τη φαρμακοθεραπεία και να μπορείς να παρέμβεις όταν χρειάζεται. Πέραν τούτου υπάρχει η ανάγκη να συμβαδίζεις με τις εξελίξεις στον τομέα μας. Από το 1987, όταν τελείωσα εγώ τη Φαρμακευτική, έχουν βγει ένα σωρό νέα φάρμακα αλλά και νέες παθήσεις. Τα δεδομένα αλλάζουν και οφείλουμε να ακολουθούμε.

«Επιτυχία είναι να στοχεύεις προς μία κατεύθυνση και να κινείσαι προς τα εκεί. Η επιτυχία έχει να κάνει με τους στόχους που ο καθένας θέτει για τον εαυτό του.»

Άννα

Άννα
Γενικότερα οι κλάδοι αυτοί, τόσο σε πτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι σπουδαίο να μπορείς να βοηθήσεις κάποιον να παλέψει μία ασθένεια που έχει ή να προλάβει κάποιαν άλλη. Η σχέση που δημιουργείται μεταξύ ασθενή και φαρμακοποιού είναι πολύ δυνατή. Η γνώση και η ορθή επεξήγηση εκ μέρους μας είναι πολύ σημαντική στην εφαρμογή της ορθής θεραπείας αλλά και καθοριστική στην πορεία και την υγεία των ασθενών.

Κυριακή
Μετά από τριάντα χρόνια κατάφερα να ανανεώσω τις γνώσεις μου και να τις βάλω σε καθημερινή εφαρμογή στη δουλειά μου. Νιώθω ικανοποιημένη με την επιλογή μου να επιστρέψω στα θρανία και, πραγματικά, αν είχε κι άλλο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σχετικό με τον κλάδο μου, νομίζω πως θα επέστρεφα ξανά! Για μένα επιτυχία είναι να μην σταματάς ποτέ να εξελίσσεσαι.

Άννα
Επιτυχία είναι να στοχεύεις προς μία κατεύθυνση και να κινείσαι προς τα εκεί. Η επιτυχία έχει να κάνει με τους στόχους που ο καθένας θέτει για τον εαυτό του. Για μένα επιτυχία ήταν που κατάφερα να ολοκληρώσω τις σπουδές μου και να μπορώ σήμερα να προσφέρω τις γνώσεις μου για να βοηθήσω ανθρώπους.

«Επιτυχία για μένα είναι να είσαι ευτυχισμένος με αυτό που κάνεις. Αν σε ικανοποιεί και σου δίνει χαρά η επιλογή σου, νομίζω ότι πετυχαίνεις.»

Μαρία
facebook youtube

©2017 Frederick University. All rights reserved.

facebook youtube

©2017 Frederick University. All rights reserved.

facebook youtube

©2017 Frederick University. All rights reserved.

Search