Κύριλλος Sehata

SUCCESS IS HAVING A POSITIVE OUTLOOK ON LIFE AND CONSTANTLY SETTING PERSONAL GOALS

#TheJourneyToMySuccess

Επιτυχία είναι να βλέπεις θετικά τη ζωή θέτοντας προσωπικούς στόχους

Ως Έλληνας Κύπριος της Αλεξάνδρειας, έχω γεννηθεί στην Αίγυπτο αλλά έχω μεγαλώσει στην Κύπρο πηγαίνοντας σε Ελληνικά σχολεία. Ήρθα στην Κύπρο όταν ήμουν 3 χρονών και μέχρι τα 11 μου μεγάλωνα με τον παππού και τη γιαγιά, αφού οι γονείς μου πηγαινοέρχονταν στην Αίγυπτο μέχρι να εγκατασταθούν μόνιμα στην Κύπρο.

Παιδί, με θυμάμαι να περνώ άπειρες ώρες με τον παππού Δημήτρη ο οποίος ήταν κάτι σαν ήρωας και σαν πρότυπο για μένα. Τον θυμάμαι που προσπαθούσε να μου μεταδώσει ότι ως άνθρωποι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και δίκαιοι και κάτι που για πάντα θα θυμάμαι είναι ότι μου έλεγε πώς ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΟΠΟΙΣ ΚΤΩΝΤΑΙ όταν του ζητούσα κάτι.

Έτσι απλά για να μου δείξει πώς τίποτα δεν είναι εύκολο να το αποκτήσεις, μου έβαζε δουλειές στο εστιατόριο που είχε, ώστε να αποκτήσω αυτό που θέλω. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, να μεταφέρω κιβώτια με μπύρες, να καθαρίζω μαχαιροπίρουνα και ποτήρια και καμιά φορά να παίρνω και παραγγελίες κάτι που ήταν το χειρότερό μου! Αυτό με οδήγησε από μικρό στο να θέλω να ανακαλύψω τι πραγματικά με εκφράζει. Ήθελα να κάνω κάτι το οποίο θα μου άρεσε όταν θα έβγαζα τα δικά μου χρήματα.

«Θυμάμαι τον παππού μου που προσπαθούσε να μου μεταδώσει ότι ως άνθρωποι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και δίκαιοι και κάτι που για πάντα θα θυμάμαι είναι ότι μου έλεγε πώς ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΟΠΟΙΣ ΚΤΩΝΤΑΙ όταν του ζητούσα κάτι».

Κύριλλος

Θυμάμαι πως πάντα ήμουν περίεργος για το πως δούλευαν τα πράγματα. Για παράδειγμα, όταν μου έφερναν δώρα αυτοκινητάκια, έπαιρνα τα κατσαβίδια μου, τα άνοιγα να δω τι έχουν μέσα, να ανακαλύψω τι διαφορετικό έχουν από άλλα αυτοκινητάκια που είχα, προσπαθούσα να συνδυάσω διάφορα κομμάτια για να κτίσω κάτι δικό μου, κάτι καινούργιο. Μου άρεσε να ενώνω και να κτίζω πράγματα. Έτσι και εκεί στο εστιατόριο του παππού, έβαζα τα κιβώτια το ένα πάνω στο άλλο και έκτιζα πράγματα. Έβαζα τις μπουκάλες την μια πάνω στην άλλη για να δω την ισορροπία τους.

Ως μαθητής, μου άρεσε να διαβάζω και προσπαθούσα να φέρνω καλούς βαθμούς στο σπίτι. Μεγαλώνοντας όμως και μπαίνοντας σιγά σιγά στην εφηβεία, άρχισα να χρειάζομαι περισσότερο τους γονείς μου και αντιλαμβανόμουν περισσότερο την απουσία τους. Άρχισα να γίνομαι αντιδραστικός και δυστυχώς να παραμελώ λίγο το σχολείο. Οι γονείς μου, θέλοντας να με επαναφέρουν στη σωστή σχολική πορεία προσπάθησαν να μου θέσουν στόχους βρίσκοντας κάτι το οποίο θα μου ταίριαζε ώστε να ασχοληθώ στο μέλλον. Έτσι, παρατηρώντας τον χαρακτήρα μου σκέφτηκαν πώς θα μου ταίριαζε η νομική ή να γίνω αστυνομικός, αφού όταν ήθελα κάτι μπορούσα να πείσω τους πάντες, και πάντα ήμουν δίκαιος.

Με εκείνα τα δεδομένα ξεκίνησα τη στρατιωτική μου θητεία. Κάπου εκεί ήταν που η μελλοντική μου σύζυγος, Ευτυχία, μπόρεσε να καταλάβει ότι μέσα μου αυτά τα δύο επαγγέλματα δεν με εξέφραζαν πραγματικά και έτσι μπήκαμε σε βαθιές συζητήσεις για το μέλλον μου και προσπαθούσαμε να ανακαλύψουμε νέα πράγματα που πιθανόν να μου άρεσαν. Ακούσαμε τότε για το πρόγραμμα εθνοφρουρών του Ανοικτού πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο και τελικά ακολούθησα παράλληλα με τη στρατιωτική μου θητεία.

«Πάντα μου άρεσε να ασχολούμαι με τα αυτοκίνητα και την επισκευή τους. Όμως αυτό που μου κινούσε περισσότερο την περιέργεια ήταν το πώς γίνεται η καύση του πετρελαίου να μετακινεί το αυτοκίνητο και αν θα μπορούσαμε με τις ίδιες αποδόσεις να χρησιμοποιούσαμε άλλες πηγές ενεργείας».

Κύριλλος

Στο πλαίσιο εκείνου του διπλώματος, συζητώντας στην τάξη για τις γενικότερες ανάγκες της κοινωνίας, είχαμε κι ένα κεφάλαιο που αφορούσε στον τομέα των υδρογονανθράκων. Τι μπορεί να προσφέρει σε μία κοινωνία, στην οικονομία και την πολιτική ενός τόπου. Ο τομέας αυτός μου κίνησε την περιέργεια. Όταν τελείωνα το δίπλωμα κοινωνιολογίας και είχα ήδη φτάσει στο τέλος της στρατιωτικής μου θητείας και θα έπρεπε να πάρω την τελική απόφαση για το μέλλον μου, η σύντροφός μου, μου έθεσε μια καθοριστική ερώτηση "Τι θυμάσαι τον εαυτό σου να κάνει μικρός και τι σε ευχαριστούσε;". Η απάντηση ήταν απλή, από πάντα μου άρεσε να ασχολούμαι με τα αυτοκίνητα και την επισκευή τους. Όμως αυτό που μου κινούσε περισσότερο την περιέργεια ήταν το πώς γίνεται η καύση του πετρελαίου να μετακινεί το αυτοκίνητο και αν θα μπορούσαμε με τις ίδιες αποδόσεις να χρησιμοποιούσαμε άλλες πηγές ενεργείας.

Ο τομέας των υδρογονανθράκων βγήκε και πάλι στην επιφάνεια. Ήταν τότε και η περίοδος που ο συγκεκριμένος τομέας άρχισε να συζητείται ευρύτερα στις Ειδήσεις και μου τράβηξε περαιτέρω την προσοχή. Για το θέμα του πετρελαίου γενικότερα είχα ακούσματα από μικρός. Ο πατέρας μου διατηρεί μία βαθιά αγάπη για την Αίγυπτο και συνεχώς παρακολουθεί τις εξελίξεις σε διάφορους τομείς της χώρα, μεταξύ άλλων και της οικονομίας. Ανέφερε συχνά ειδήσεις που διάβαζε στις εφημερίδες, μεταξύ άλλων και σχετικές με το πετρέλαιο, και με θυμάμαι να εξιτάρομαι με τις πληροφορίες. Αντιλήφθηκα ότι αυτό με εκφράζει πραγματικά και με αυτό θα ήθελα να ασχοληθώ στο μέλλον. Έτσι αποφασίσαμε να ψάξουμε κλάδο σπουδών που να σχετίζεται με τον εν λόγω τομέα.

«Είχα ακούσει πως το πρόγραμμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick είχε εισαγάγει την κατεύθυνση Oil & Gas. Μόλις έμαθα περισσότερες πληροφορίες και είδα τα βιογραφικά των καθηγητών, εγγράφηκα χωρίς δεύτερη σκέψη».

Κύριλλος

Αν και είχα περάσει στο ΤΕΠΑΚ, για προσωπικούς λόγους δεν μπορούσα να μετακομίσω στη Λεμεσό για να σπουδάσω. Είχα ακούσει τότε, πως το πρόγραμμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick είχε εισαγάγει την κατεύθυνση Oil & Gas. Μόλις έμαθα περισσότερες πληροφορίες και είδα τα βιογραφικά των καθηγητών, εγγράφηκα χωρίς δεύτερη σκέψη. Λόγω του ότι έχω την τάση να μελετώ διεξοδικά την κάθε μου απόφαση, στο ψάξιμο για τον εν λόγω κλάδο είχα επισκεφτεί και ένα άλλο πανεπιστήμιο της χώρας. Η μεγάλη διαφορά που εντόπισα ήταν στο υπόβαθρο των καθηγητών. Στο Frederick, απ’ τα σημαντικότερα που έχει κάποιος να λάβει υπόψη, είναι τα βιογραφικά των καθηγητών.

«Η συνεργασία που έχουμε με τους καθηγητές στο Frederick είναι νευραλγική. Το γεγονός ότι ένας φοιτητής έχει την ευχέρεια να μοιράζεται τις ιδέες του και να συζητά σε ένα επίπεδο με τους καθηγητές του, αποτελεί μεγάλη έμπνευση και ώθηση».

Κύριλλος

Σήμερα, με αυτή την ειδικότητα, ολοκλήρωσα το τρίτο έτος του προγράμματος Μηχανολόγων Μηχανικών. Πρόκειται για ένα κλάδο που με εξιτάρει μέσα απ’ τη συνεχή ανακάλυψη πληροφοριών, πράγμα που με κάνει να μην μετανιώνω στιγμή για την επιλογή μου. Η σιγουριά για την επιλογή μου ενισχύθηκε περισσότερο όταν πέρυσι το Υπουργείο Ενέργειας έδωσε χορηγία σε φοιτητές που ο κλάδος σπουδής τους ήταν συναφής με φυσικό αέριο, υδρογονανθρακες, πετρέλαια και ο βαθμός του πανεπιστημίου τους ήταν πολύ καλός και λόγω της καλής μου βαθμολογίας εγκρίθηκα. Αυτό ήταν μια τρανή απόδειξη πως επειδή αυτό που κάνω μου αρέσει πάρα πολύ, το κάνω με όλη μου τη ψυχή και την αγάπη και το κάνω και καλά. Οι σκέψεις μου πια με ωθούν στο να συνεχίσω περαιτέρω τις σπουδές μου σε μεταπτυχιακό και γιατί όχι και σε διδακτορικό επίπεδο.

Η συνεργασία που έχουμε με τους καθηγητές εδώ στο Frederick είναι νευραλγική. Το γεγονός ότι ένας φοιτητής έχει την ευχέρεια να μοιράζεται τις ιδέες του και να συζητά σε ένα επίπεδο με τους καθηγητές του, αποτελεί μεγάλη έμπνευση και ώθηση.

«Παράλληλα με τις σπουδές μου, την τελευταία διετία είμαι και tutor του Πανεπιστημίου στο Peer Tutoring Center όπου μου δόθηκε η ευκαιρία να βοηθώ συμφοιτητές μου που έχουν αδυναμίες σε θέματα που έχω διδαχθεί. Για μένα το peer tutoring είναι κάτι που με κάνει να νιώθω περηφάνια και τιμή που μπορώ να βοηθώ άλλους φοιτητές. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθεις πως προσφέρεις».

Κύριλλος

Ιδιαίτερη σχέση έχω με τον σύμβουλό μου, τον Δρ Χριστόδουλο Χριστοδούλου, στον οποίο οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ήταν η αρχική μου επαφή με τη χημεία και τη φυσική σε πανεπιστημιακό επίπεδο κι αυτό ήταν πολύ σημαντικό για την πορεία μου. Επιπλέον, ο άνθρωπος αυτός στάθηκε δίπλα μου και με προέτρεψε να βγω έξω και να κλείσω ραντεβού για συνεντεύξεις με μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υδρογονανθράκων όπως την ΔΕΦΑ. Το γεγονός ότι ένας καθηγητής ενδιαφέρεται για τη μετέπειτα πρόοδο και εξέλιξη του φοιτητή του, είναι πολύ σπουδαίο. Τον εκτιμώ ιδιαίτερα γιατί σε ό,τι κι αν τον χρειάστηκα, ήταν δίπλα μου.

Παράλληλα με τις σπουδές μου, την τελευταία διετία είμαι και tutor του Πανεπιστημίου στο Peer Tutoring Center όπου μου δόθηκε η ευκαιρία να βοηθώ συμφοιτητές μου που έχουν αδυναμίες σε θέματα που έχω διδαχθεί και που αφορούν τα μαθηματικά, τη φυσική τη στατική. Για μένα το peer tutoring είναι κάτι που με κάνει να νιώθω περηφάνια και τιμή που μπορώ να βοηθώ άλλους φοιτητές. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθεις πως προσφέρεις. Με κάθε φοιτητή αποκτάμε φιλικές σχέσεις και μέσα από τις συζητήσεις μας προσπαθώ να καταλάβω τον τρόπο σκέψης του καθενός, έτσι ώστε να μπορώ να τον βοηθώ να αφομοιώνει καλύτερα κάποια πράγματα και έτσι να προσαρμόσω τον τρόπο που τα εξηγώ στα δικά του δεδομένα. Επίσης η συμβουλή που δίνω σε κάθε φοιτητή είναι να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που να τον εμπνέει και στο οποίο θα μπορεί να διαβάζει. Επίσης, μέσω του peer tutoring, μου δίνεται η ευκαιρία να εξασκώ και τις δικές μου γνώσεις και επιπλέον να παίρνω μία γεύση της διδασκαλίας, κάτι που επίσης με ενδιαφέρει.

Πέραν του Δρ Χριστοδούλου, είχα πάντοτε δίπλα μου και άτομα του διοικητικού προσωπικού, που με στήριξαν και με στηρίζουν ακόμη. Άτομα όπως η κυρία Άντρια Αθανασίου, η κυρία Βικτώρια Αβρααμίδου και η κυρία Ελιάνα Μιχαήλ, που μου στάθηκαν όταν είχα να αντιμετωπίσω προσωπικά θέματα. Μπορεί να ακούγεται ασήμαντο αλλά για κάποια μικρά πράγματα, που δεν έχουν απαραίτητα σχέση με το ακαδημαϊκό περιβάλλον, είναι μεγάλη υπόθεση να νιώθεις ανθρώπους να στέκονται δίπλα σου.

Μέσα από τις συνεντεύξεις που έχω ήδη κάνει με εταιρείες, έχω αντιληφθεί την ποιότητα των γνώσεων που έχω λάβει έως σήμερα κι αυτό είναι ένα αρκετά καλό παράδειγμα στη φάση που βρίσκομαι.

«Δεν εφησυχάζομαι και συνεχώς μου αρέσει να ασχολούμαι με διαφορετικά πράγματα. Δεν σταματώ όμως ποτέ να θέτω στόχους! Επιτυχία για μένα είναι να θέτεις, συνεχώς, προσωπικούς στόχους. Βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, να έχεις να αναμένεις κάτι. Μόνο έτσι μπορεί κάποιος να βλέπει θετικά τη ζωή. Και αυτό, είναι επιτυχία».

Κύριλλος

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, είχα την ευκαιρία να εργαστώ στο πλαίσιο καλοκαιρινής απασχόλησης στην Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ). Ο Δρ Χριστοδούλου ήταν αυτός που με ενημέρωσε ότι είχαν ανοίξει καλοκαιρινές, διμηνιαίες θέσεις εργασίας. Έτσι προχωρήσαμε τρεις φοιτητές με αίτηση για εισδοχή. Μετά από τη σχετική συνέντευξη, με δέχτηκαν στο εμπορικό τμήμα της εταιρείας.

Παράλληλα με τις σπουδές μου, ασχολούμαι και με διάφορες επίσημες μεταφράσεις του κράτους και της αστυνομίας από τα αραβικά στα ελληνικά, μιας και μιλάω και τις δύο γλώσσες εξίσου καλά. Επιπρόσθετα, εργάζομαι και στο τουριστικό γραφείο που διατηρεί ο πατέρα μου.

Δεν εφησυχάζομαι και συνεχώς μου αρέσει να ασχολούμαι με διαφορετικά πράγματα. Δεν σταματώ όμως ποτέ να θέτω στόχους! Επιτυχία για μένα είναι να θέτεις, συνεχώς, προσωπικούς στόχους. Βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, να έχεις να αναμένεις κάτι. Μόνο έτσι μπορεί κάποιος να βλέπει θετικά τη ζωή. Και αυτό, είναι επιτυχία.

facebook youtube

©2017 Frederick University. All rights reserved.

facebook youtube

©2017 Frederick University. All rights reserved.

facebook youtube

©2017 Frederick University. All rights reserved.

Search