Μαρία Σπανού

SUCCESS IS BEING HAPPY WITH YOUR CAREER CHOICE

#TheJourneyToMySuccess

Επιτυχία για μένα είναι να είσαι ευτυχισμένος με αυτό που κάνεις

Το αγαπημένο μου παιχνίδι ως παιδί ήταν να παίρνω κατσαβίδια και να ανοίγω τις συσκευές στο σπίτι για να δω τι έχουν μέσα και να τις φτιάχνω. Ο πατέρας μου είναι εργολάβος οικοδομών και θυμάμαι να πηγαίνω μαζί του στις οικοδομές και να προσπαθώ να φτιάξω διάφορα πράγματα με τα υλικά που έβρισκα πεταμένα εκεί. Σήμερα εργάζομαι στον τομέα της έρευνας πάνω στα διάφορα δομικά υλικά και συγκεκριμένα το μπετόν, δίνοντας του νέες ιδιότητες με την προσθήκη ή αντικατάσταση νέων υλικών και δοκιμάζοντας νέες τεχνολογίες. Αισθάνομαι ότι είμαι στο στοιχείο μου!

«Νομίζω ότι αυτό που ξεχωρίζει στις σπουδές στο Frederick είναι οι καθηγητές. Οι γνώσεις, το ενδιαφέρον, ο ενθουσιασμός που σου μεταδίδουν, αλλά και το γεγονός ότι είναι πάντα έτοιμοι να ακούσουν απορίες, να συζητήσουν, να σε πάρουν ένα βήμα πιο πέρα.»

Μαρία

Ξεκίνησα σπουδές πολιτικού μηχανικού στην Ελλάδα, όμως έφυγα απογοητευμένη από το σύστημα και αποφάσισα να μεταφέρω τα μαθήματά μου στο Frederick. Ήξερα ότι είχε αναβαθμιστεί πολύ στον συγκεκριμένο κλάδο. Και η αλήθεια, αν ήξερα πώς θα ήταν η εμπειρία στο Frederick θα το είχα επιλέξει εξ αρχής. Υπάρχει αυτή η παροιμία που λέει «αν σου δώσουν ψάρι θα χορτάσεις μια φορά, αν σε μάθουν να ψαρεύεις θα έχεις φαγητό για πάντα». Νιώθω ότι στην Ελλάδα μου έδιναν πολύ ψάρι ενώ στο Frederick με έμαθαν να ψαρεύω.

Νομίζω ότι αυτό που ξεχωρίζει στις σπουδές στο Frederick είναι οι καθηγητές. Οι γνώσεις, το ενδιαφέρον, ο ενθουσιασμός που σου μεταδίδουν, αλλά και το γεγονός ότι είναι πάντα έτοιμοι να ακούσουν απορίες, να συζητήσουν, να σε πάρουν ένα βήμα πιο πέρα… Η διδασκαλία είναι αμφίδρομη, δεν είσαι απλά ένας δέκτης παθητικός που του φορτώνουν γνώσεις για να περνά εξετάσεις. Το μάθημα είναι ζωντανό, βιωματικό και έρχεσαι σε άμεση επαφή με το αντικείμενο. Έκανα το πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού και το μεταπτυχιακό στη Δομοστατική Μηχανική στο Frederick και τώρα επέστρεψα για το διδακτορικό.

«Αυτό που βίωσα δουλεύοντας ήταν ότι το επάγγελμα δεν είναι τόσο φιλικό για τις γυναίκες. Μεταξύ άλλων πολλών, άκουσα ότι «οι γυναίκες πρέπει να δουλεύουν στο γραφείο». Δεν θα έλεγα ότι με αποθάρρυνε αυτή η στάση, αλλά είναι σαν να προσπαθείς κάθε μέρα να πείσεις ότι ξέρεις τη δουλειά σου.»

Μαρία

Μέσα από την έρευνά μας, με τον καθηγητή Δημήτρη Νικολαΐδη, προσπαθούμε να συνδυάσουμε το τσιμέντο με ανακυκλώσιμα υλικά. Για παράδειγμα, ένα υλικό που έχει περάσει από το ερευνητικό στάδιο και έχει εγκριθεί είναι το γυαλί που αν το θρυμματίσεις μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αντικαθιστώντας τα αδρανή του σκυροδέματος. Το γυαλί πλέον χρησιμοποιείται στο σκυρόδεμα τόσο για λόγους ανακύκλωσης όσο και για το αισθητικό αποτέλεσμα που μπορείς να του δώσεις χρησιμοποιώντας διαφορετικά χρώματα γυαλιού. Ειδικά αν χρησιμοποιείς λευκό τσιμέντο.

Η έρευνα δεν έχει όρια και αυτό μου αρέσει περισσότερο. Μπορείς κάθε μέρα να ανακαλύπτεις νέα πράγματα. Φτάνει να έχεις όρεξη και ανοικτό μυαλό. Στο Frederick υπάρχει αυτή η διάθεση. Τουλάχιστον ο καθηγητής μου, ο κ. Νικολαΐδης βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση, ψάχνει κι άλλους διδακτορικούς για να έρθουν στην ομάδα και έχει εξασφαλίσει αρκετά προγράμματα έρευνας. Αυτό είναι πολύ καλό για ένα πανεπιστήμιο γιατί η προώθηση της έρευνας είναι μέρος της αποστολής του. Ο τομέας της έρευνας προσφέρει τη δυνατότητα συνεργασίας με συναδέλφους στο εξωτερικό και αυτή η συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια είναι επίσης πολύτιμη. Πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας είχαμε προγραμματίσει να παρουσιάσουμε κάποια μεγάλα projects μας στο εξωτερικό, αλλά χρειάστηκε να τα αναβάλουμε.

«Δεν θεωρώ ότι ένα κορίτσι θα πρέπει να λάβει υπόψη αυτές τις προκαταλήψεις αν πραγματικά θέλει να ακολουθήσει τον κλάδο. Ίσως αναγκαστεί να παλέψει λίγο περισσότερο αλλά, αν το αγαπά, αξίζει τον κόπο.»

Μαρία

Ο στόχος μου είναι να τελειώσω το διδακτορικό μου και να μείνω στο Frederick ως ερευνήτρια. Εργάστηκα για τρία χρόνια σε μια εργοληπτική εταιρία, μετά το μεταπτυχιακό μου, αλλά μόλις άνοιξε θέση για διδακτορικό επέστρεψα με πολύ χαρά. Παρόλο που μου αρέσει το επάγγελμά μου, όταν εργάστηκα έξω στο πεδίο, διαπίστωσα ότι μου έλειπε πολύ το κομμάτι της έρευνας. Επιπλέον, αυτό που βίωσα δουλεύοντας ήταν ότι το επάγγελμα δεν είναι τόσο φιλικό για τις γυναίκες. Μεταξύ άλλων πολλών, άκουσα ότι «οι γυναίκες πρέπει να δουλεύουν στο γραφείο». Δεν θα έλεγα ότι με αποθάρρυνε αυτή η στάση, αλλά είναι σαν να προσπαθείς κάθε μέρα να πείσεις ότι ξέρεις τη δουλειά σου.

«Επιτυχία για μένα είναι να είσαι ευτυχισμένος με αυτό που κάνεις. Αν σε ικανοποιεί και σου δίνει χαρά η επιλογή σου, νομίζω ότι πετυχαίνεις.»

Μαρία

Η αδερφή μου είναι επίσης πολιτικός μηχανικός, απόφοιτος του Frederick, και εργάζεται σε μια μεγάλη εργοληπτική εταιρία στο Κατάρ. Τουλάχιστον εργαζόταν, μέχρι να ξεσπάσει η πανδημία του κορονωϊού και να επιστρέψει στην Κύπρο. Εκεί δεν αντιμετώπισε ποτέ θέμα διακρίσεων επειδή είναι γυναίκα. Ίσως επειδή εργάστηκε σε ένα πολυεθνικό περιβάλλον όπου επικρατούν άλλες νοοτροπίες. Δεν θεωρώ ότι ένα κορίτσι θα πρέπει να λάβει υπόψη αυτές τις προκαταλήψεις αν πραγματικά θέλει να ακολουθήσει τον κλάδο. Ίσως αναγκαστεί να παλέψει λίγο περισσότερο αλλά, αν το αγαπά, αξίζει τον κόπο.

Επιτυχία για μένα είναι να είσαι ευτυχισμένος με αυτό που κάνεις. Αν σε ικανοποιεί και σου δίνει χαρά η επιλογή σου, νομίζω ότι πετυχαίνεις.

facebook youtube

©2017 Frederick University. All rights reserved.

facebook youtube

©2017 Frederick University. All rights reserved.

facebook youtube

©2017 Frederick University. All rights reserved.

Search