Μαρία Στεφάνου

SUCCESS IS TO CONTINUOUSLY BE WILLING TO LEARN AND EVOLVE

#TheJourneyToMySuccess

Επιτυχία είναι συνεχώς να θέλεις να μαθαίνεις και να εξελίσσεσαι

Θυμάμαι τον εαυτό μου από μικρή ηλικία να κατασκευάζω πράγματα και να παίζω με αυτοκινητάκια. Είχα επαφή με τον χώρο των αυτοκινήτων λόγω του πατέρα μου, που έχει συνεργείο. Μεγαλώνοντας, ήταν μέρος της καθημερινότητάς μας στο σπίτι να ακούω ιστορίες από τον πατέρα μου για το συνεργείο αλλά και για τις εξελίξεις στον τομέα. Ποτέ δεν ένιωσα ότι ως κορίτσι αυτές οι ιστορίες δεν με αφορούσαν. Ήταν μέρος της φυσιολογικής μας συζήτησης. Μου άρεσε πάρα πολύ να τον ακούω και να μαθαίνω.

Κάποια στιγμή ένιωσα την ανάγκη να δω από κοντά και να βιώσω όλα αυτά που άκουγα και ήξερα θεωρητικά. Ζήτησα από τον πατέρα μου να κάνω πρακτική άσκηση στο συνεργείο. Κατά τη διάρκεια αυτής της πρακτικής εξάσκησης, είχα καθημερινή επαφή με πελάτες και μπορώ να πω ότι με χαροποιούσε ιδιαίτερα όταν αντιμετώπιζαν την παρουσία μου με πολύ καλό τρόπο. Τους φαινόταν λίγο περίεργη η παρουσία μιας γυναίκας στον χώρο αλλά την αντιμετώπιζαν θετικά. Η εξέλιξη αυτή σίγουρα ήταν πολύ ενθαρρυντική για μένα καθώς ένιωθα μια σχετική αγωνία για το πώς θα με αντιμετώπιζαν οι άλλοι σε αυτόν τον ανδροκρατούμενο χώρο.

«Άρχισα να αναζητώ επιλογές σπουδών και να συγκεντρώνω περισσότερες πληροφορίες για να είμαι σίγουρη για τις επιλογές μου. Έτσι κατέληξα στο Πανεπιστήμιο Frederick.»

Μαρία

Έχοντας όμως αυτή την προσωπική επαφή με το αντικείμενο, κατάλαβα ότι μου αρέσει αυτή η δουλειά και επιβεβαίωσα με αυτό τον τρόπο ότι θέλω να ασχοληθώ με αυτό το επάγγελμα. Άρχισα να αναζητώ επιλογές σπουδών και να συγκεντρώνω περισσότερες πληροφορίες για να είμαι σίγουρη για τις επιλογές μου. Έτσι κατέληξα στο Πανεπιστήμιο Frederick.

« Όταν επιβραβεύονται οι κόποι σου τότε αισθάνεσαι αυτοπεποίθηση και οι τυχόν ανασφάλειες εξαφανίζονται.»

Μαρία

Οι γονείς μου με ρώτησαν πολλές φορές αν είμαι σίγουρη για την επιλογή μου να σπουδάσω μηχανικός αυτοκινήτων, δεδομένου ότι δεν είναι συνηθισμένο επάγγελμα για γυναίκες. Είναι δύσκολος κλάδος που απαιτεί μυϊκή δύναμη αλλά και πολλές ώρες εργασίας. Ένιωθα έτοιμη όμως και για αυτό προχώρησα, έχοντας διαρκώς τη στήριξη της οικογένειάς μου και δεδομένου ότι ο μικρός μου αδελφός δεν ενδιαφέρεται για παρόμοια επαγγέλματα.

«Σημαντική ήταν επίσης και η ενθάρρυνση των καθηγητών μου που πάντα με αντιμετώπιζαν όπως και τους υπόλοιπους φοιτητές. Δεν αισθάνθηκα ποτέ καμία διάκριση απέναντι μου.»

Μαρία

Μπαίνοντας στο Πανεπιστήμιο και βλέποντας ότι μπορώ να ανταπεξέλθω, οι τυχόν ενδοιασμοί που μπορεί να ένιωθα κάποιες φορές, άρχισαν να υποχωρούν. Όταν επιβραβεύονται οι κόποι σου τότε αισθάνεσαι αυτοπεποίθηση και οι τυχόν ανασφάλειες εξαφανίζονται. Πρέπει να αναφέρω ότι όταν ξεκίνησα στο Πανεπιστήμιο ήμουν η μοναδική φοιτήτρια στο πρόγραμμα Μηχανολόγος Μηχανικός Οχημάτων αλλά στην πορεία εγγράφηκε ακόμα μία γυναίκα οπότε γίναμε δύο. Οι συμφοιτητές μου με δέχτηκαν πολύ καλά και δεν με έκαναν να νιώσω καμιά στιγμή μειονεκτικά. Ίσα-ίσα είχαμε πάντα πολύ καλή συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων στα μαθήματα. Σημαντική ήταν επίσης και η ενθάρρυνση των καθηγητών μου που πάντα με αντιμετώπιζαν όπως και τους υπόλοιπους φοιτητές. Δεν αισθάνθηκα ποτέ καμία διάκριση απέναντι μου.

«Οι γυναίκες έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν οργανωτικές ικανότητες, πρακτικό μυαλό και μπορούν να ανταπεξέλθουν σε πολλές παράλληλες εργασίες.»

Μαρία

Καταλήγοντας θα ήθελα να πω ότι τα πράγματα εξελίχθηκαν καλύτερα από ό,τι περίμενα διότι δεν αισθάνθηκα ποτέ μειονεκτικά ή αρνητικά, γεγονός που με βοήθησε να συνεχίσω την πορεία μου. Δεν θα είχα κανένα ενδοιασμό να προτείνω στις γυναίκες που θα ήθελαν να ασχοληθούν με τον κλάδο της Μηχανικής να το τολμήσουν χωρίς επιφυλάξεις. Οι εποχές έχουν αλλάξει πια και η παρουσία της γυναίκας είναι αισθητή σε όλους τους κλάδους ακόμα και σε αυτούς που θεωρούνται άκρως ανδροκρατούμενοι. Τα στερεότυπα έχουν καταρρεύσει στη σημερινή κοινωνία ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τεχνικές εργασίες εξακολουθούν να είναι περιζήτητες. Οι γυναίκες έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν οργανωτικές ικανότητες, πρακτικό μυαλό και μπορούν να ανταπεξέλθουν σε πολλές παράλληλες εργασίες. Σύμφωνα εξάλλου με διάφορα άρθρα που έχω διαβάσει, γνωρίζω ότι ειδικά στο εξωτερικό οι γυναίκες μηχανικοί είναι περιζήτητες στους τομείς της μηχανολογίας και της τεχνολογίας, παράγοντας που μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην απόφαση κάποιου για την επιλογή κλάδου σπουδών.

«Συνεπώς θα έλεγα ότι η επιτυχία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Επιτυχία είναι να είσαι σωστός επαγγελματίας στον κλάδο σου και να χαίρεις εκτίμησης τόσο από τους πελάτες σου αλλά και από τους συναδέλφους σου.»

Μαρία

Είναι γεγονός ότι ο κλάδος μας, όπως όλοι σχεδόν οι κλάδοι, έχει τεράστια εξέλιξη λόγω της ανάμειξης της τεχνολογίας. Από τα χειροκίνητα συστήματα έχουμε περάσει στα αυτόματα συστήματα και τώρα τα πετρελαιοκίνητα οχήματα μετατρέπονται σε ηλεκτροκίνητα. Σίγουρα έρχονται και άλλες αλλαγές που ίσως στην παρούσα φάση να ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Αυτό εμένα με ενθουσιάζει ακόμη περισσότερο, να βλέπω την εφαρμογή καινούργιων τεχνολογιών σαν νέα πρόκληση. Και αυτό ακριβώς με κάνει να δουλεύω με περισσότερο πάθος. Αφιερώνω την ενέργεια μου στο να μάθω κάτι όσο γίνεται πιο καλά για να βελτιώνομαι κι εγώ η ίδια. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν κάνεις αυτό που σου αρέσει και αγαπάς τότε είσαι καλός επαγγελματίας.

«Προσωπικά θεωρώ ότι είναι σημαντικό που ο περίγυρός μου είναι ενθαρρυντικός και μου δίνει ώθηση να συνεχίσω την προσπάθειά μου. Είναι και αυτό μια επιτυχία για μένα.»

Μαρία

Συνεπώς θα έλεγα ότι η επιτυχία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Επιτυχία είναι να είσαι σωστός επαγγελματίας στον κλάδο σου και να χαίρεις εκτίμησης τόσο από τους πελάτες σου αλλά και από τους συναδέλφους σου.

Προσωπικά θεωρώ ότι είναι σημαντικό που ο περίγυρός μου είναι ενθαρρυντικός και μου δίνει ώθηση να συνεχίσω την προσπάθειά μου. Είναι και αυτό μια επιτυχία για μένα. Να καταφέρεις να κάνεις τους γύρω σου να καταλαβαίνουν τον τρόπο που σκέφτεσαι και τους στόχους που έχεις βάλει. Επιτυχία είναι να βλέπει κανείς τον σωστό επαγγελματία ως άτομο και ως συνεργάτη και όχι ως άντρα ή γυναίκα. Συνεπώς θα έλεγα ότι ο συνδυασμός όλων των παραπάνω είναι ο ορισμός της επιτυχίας για ένα σωστό επαγγελματία.

facebook youtube

©2017 Frederick University. All rights reserved.

facebook youtube

©2017 Frederick University. All rights reserved.

facebook youtube

©2017 Frederick University. All rights reserved.

Search