Michelle Duri

SUCCESS IS THE CONTINUOUS DEVELOPMENT, ACHIEVING ONE GOAL AND MOVING ON TO THE NEXT.

#TheJourneyToMySuccess

Επιτυχία είναι η συνεχής εξέλιξη, να επιτυγχάνουμε ένα στόχο και να προχωράμε στον επόμενο

Μαθήτρια δημοτικού στη Ζιμπάμπουε, θυμάμαι να μας ρωτάνε στην τάξη τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε. Κι ενώ σχεδόν όλα τα παιδιά απαντούσαν «δάσκαλοι» και «δασκάλες», είχα πει πως θέλω να γίνω μπαλαρίνα. Τότε άρχισαν όλοι να γελάνε και αναγκάστηκα κι εγώ να πω πως ήθελα να γίνω δασκάλα, παρόλο που δεν το εννοούσα. Η αγάπη μου για τα μαθηματικά και η λατρεία μου για τη φυσική μού έδειξαν τελικά τον δρόμο και πήρα την απόφαση να σπουδάσω μηχανολόγος μηχανικός.

Στη Ζιμπάμπουε τέτοιου τύπου κλάδοι δεν θεωρούνται ανδροκρατούμενοι, μάλλον το αντίθετο. Θυμάμαι μία φορά, στο μάθημα της φυσικής -όπου τα κορίτσια παραδοσιακά είχαμε καλύτερους βαθμούς- η δασκάλα μάς έδειξε στην τάξη ένα βιντεάκι από αμερικανικό σχολείο όπου τα αγόρια κορόιδευαν τα κορίτσια για κάτι σχετικό με τις «αντρικά» επαγγέλματα. Σε έντονο ύφος η δασκάλα, απευθυνόμενη στα αγόρια της τάξης, είπε: «Μην τολμήσετε ποτέ να το κάνετε αυτό!».

«Κάπως έτσι άρχισα να κοιτάζω τα κυπριακά πανεπιστήμια και κατέληξα στο Frederick. Με το που βρέθηκα εκεί, αγάπησα αυτό το πανεπιστήμιο κι αισθάνομαι δικαιωμένη για την επιλογή μου.»

Michelle

Αφότου πήρα την απόφαση για τον τον κλάδο σπουδών, άρχισα να ψάχνω εκατοντάδες πανεπιστήμια σε πολλές χώρες του κόσμου. Ήθελα πολύ να ταξιδέψω και να βρεθώ κάπου όμορφα. Η Κύπρος είναι γνωστός τουριστικός προορισμός, ηλιόλουστη χώρα και κοντά στην υπόλοιπη Ευρώπη. Κάπως έτσι άρχισα να κοιτάζω τα κυπριακά πανεπιστήμια και κατέληξα να σπουδάσω Μηχανολόγος Μηχανικός στο Frederick. Με το που βρέθηκα εκεί, αγάπησα αυτό το πανεπιστήμιο κι αισθάνομαι δικαιωμένη για την επιλογή μου.

«Μία από τις πολυτιμότερες εμπειρίες που μου έχει προσφέρει το Frederick είναι η ένταξή μου στο πρόγραμμα peer tutoring. Όταν γίνεσαι tutor σου δίνεται η ευκαιρία της διδασκαλίας και της καθοδήγησης άλλων φοιτητών, κερδίζοντας πάρα πολλά κι εσύ η ίδια, αφού σε βοηθάει να αναπτυχθείς και να εξελιχθείς σε διάφορα επίπεδα.»

Michelle

Συγκρίνοντας με την εμπειρία που είχα στο Coventry University στην Αγγλία, όπου βρέθηκα στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, η μεγάλη διαφορά είναι η προσωπική επαφή και η στήριξη που είχαμε από τους καθηγητές μας. Αυτή τη σχέση δεν νομίζω να μπορείς να την αναπτύξεις σε μεγάλα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Μία από τις πολυτιμότερες εμπειρίες που μου έχει προσφέρει το Frederick είναι η ένταξή μου στο πρόγραμμα peer tutoring. Όταν γίνεσαι tutor σου δίνεται η ευκαιρία της διδασκαλίας και της καθοδήγησης άλλων φοιτητών, κερδίζοντας πάρα πολλά κι εσύ η ίδια, αφού σε βοηθάει να αναπτυχθείς και να εξελιχθείς σε διάφορα επίπεδα. Επιπρόσθετα, με μία ομάδα φοιτητών, έχουμε δημιουργήσει το International Club, με φοιτητές απ’ όλες τις χώρες. Διοργανώνουμε συναντήσεις κι εκδηλώσεις και περνάμε πολύ καλά.

«Με απασχολεί πολύ η οικολογική καταστροφή και μετά από επισκέψεις σε διάφορα μέρη της Κύπρου, στο πλαίσιο των μαθημάτων μας, αισθάνομαι απογοητευμένη που δεν μπορούμε να γίνουμε πιο δραστικοί στην προστασία του περιβάλλοντος.»

Michelle

Στόχος μου είναι μελλοντικά να εργαστώ στη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για την πρακτική μου είχα πάει στο Βασιλικό, όπου ήρθα σε επαφή με τους σταθμούς και έμαθα πολλά για το αντικείμενο. Βέβαια, συνειδητοποίησα συνάμα πως το επάγγελμά μου στην Κύπρο είναι ανδροκρατούμενο, πράγμα που μου φάνηκε μάλλον παράξενο.

Μέσα απ’ την ακαδημαϊκή μου πορεία και μετά από αρκετό προσωπικό ψάξιμο, κατέληξα στην απόφαση να συνεχίσω με Μάστερ στο Frederick στα Αειφόρα Ενεργειακά Συστήματα. Με απασχολεί πολύ η οικολογική καταστροφή και μετά από επισκέψεις σε διάφορα μέρη της Κύπρου, στο πλαίσιο των μαθημάτων μας, αισθάνομαι απογοητευμένη που δεν μπορούμε να γίνουμε πιο δραστικοί στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στην Κύπρο, για παράδειγμα, έχετε αρκετές φάρμες απ’ τις οποίες μπορείτε να αντλήσετε ζωικά απορρίμματα μετατρέποντάς τα σε καύσιμα. Είναι κρίμα να μην γίνεται αυτή η διαδικασία αφού η χώρα οφείλει να ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για παραγωγή καθαρής ενέργειας. Κι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν άμεση σχέση με την εξέλιξη μιας χώρας. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιες διαδικασίες κοστίζουν αλλά οφείλουμε να επενδύουμε σ’ αυτές γιατί θα αποδώσουν στο μέλλον.

Πέραν από τις μεγάλες εθνικές δράσεις που απαιτούνται για το περιβάλλον, οφείλουμε και κάθε ένας και κάθε μια από μας να αναθεωρήσουμε και να προσαρμόσουμε την καθημερινότητα μας. Στο σχολείο στη Ζιμπάμπουε είχαμε συγκεκριμένο πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου η κάθε τάξη έβγαινε με τη σειρά στην αυλή και μάζευε τα σκουπίδια. Νιώθαμε όλοι υπεύθυνοι για αυτό, οπότε ήμασταν πιο συνειδητοποιημένοι.

«Τι είναι η επιτυχία; Να εξελισσόμαστε. Όπως συνεχείς είναι οι επιθυμίες μας, οι προτεραιότητες μας, οι στόχοι μας έτσι πρέπει να είναι και η προσωπική μας εξέλιξη. Να επιτυγχάνουμε ένα στόχο και να προχωράμε στον επόμενο. Αυτό είναι επιτυχία.»

Michelle

Φέτος αποφοίτησα από το μεταπτυχιακό στα Αειφόρα Ενεργειακά Συστήματα και τώρα στόχος μου είναι να κάνω διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Frederick. Στο μέλλον, θα ήθελα να επιστρέψω στη Ζιμπάμπουε, όπου είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση υδροηλεκτρικής ενέργειας, και να συμβάλω στην ανάπτυξη της χώρας μου.

Τι είναι η επιτυχία; Να εξελισσόμαστε. Όπως συνεχείς είναι οι επιθυμίες μας, οι προτεραιότητες μας, οι στόχοι μας έτσι πρέπει να είναι και η προσωπική μας εξέλιξη. Να επιτυγχάνουμε ένα στόχο και να προχωράμε στον επόμενο. Αυτό είναι επιτυχία.

facebook youtube

©2017 Frederick University. All rights reserved.

facebook youtube

©2017 Frederick University. All rights reserved.

facebook youtube

©2017 Frederick University. All rights reserved.

Search