Παυλίνα Πλάτωνος

SUCCESS IS BEING ABLE TO DEVELOP YOURSELF MORE AND MORE EVERY DAY

#TheJourneyToMySuccess

Επιτυχία είναι να μπορείς να αναπτύσσεις τον εαυτό σου κάθε μέρα και περισσότερο

Στο λύκειο είσαι ένας μέσα στους πολλούς. Για να θεωρείσαι καλός μαθητής πρέπει να πετυχαίνεις καλούς βαθμούς στα γραπτά. Παρόλο που η χρονιά τελείωνε πάντα με το απολυτήριό μου να γράφει άριστα, εντούτοις ένιωθα ότι δεν ταίριαζα σε αυτή την ομαδοποίηση ατόμων. Άριστος δεν είναι αυτός που μπορεί να γράφει άριστα στα γραπτά, άριστος είναι πολλά άλλα και ο κάθε ένας μπορεί να ορίσει και να ερμηνεύσει αυτή τη λέξη με βάση τις δικές του παραμέτρους. Άλλωστε ο κάθε ένας από εμάς είναι ιδιαίτερος, μοναδικός, με τα δικά του δυνατά και αδύνατα σημεία.

«Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick σε μαθαίνει να είσαι πολύπλευρος, να μπορείς να εντοπίζεις το ζήτημα και να βρίσκεις την απάντηση, να εντοπίζεις το πρόβλημα και να βρίσκεις τη λύση, όταν περνάς δυσκολίες να βρίσκεις τρόπους να σταθείς ξανά στα πόδια σου. Σου δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχεις σε πολυάριθμα γεγονότα που συντελούν στο συνεχή εμπλουτισμό των γνώσεων και εμπειριών σου»

Παυλίνα

Τα δικά μου δυνατά σημεία ήταν ότι «έπιαναν τα χέρια μου». Κατέβαζα ιδέες και έβρισκα τρόπο να τις υλοποιώ, να τις κατασκευάζω. Το κάθε τι αποτελούσε έμπνευση και η δημιουργικότητα ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά μου. Μετά από ώριμη σκέψη αλλά και σωστή καθοδήγηση από έναν καθηγητή μου στο γυμνάσιο, αποφάσισα ότι ήθελα να γίνω Αρχιτέκτονας. Η απόφασή ήταν συνειδητή και οι γονείς μου ήταν δίπλα μου έτοιμοι να με στηρίξουν σε ό,τι αποφάσιζα να κάνω.

Τελειώνοντας το λύκειο και ξέροντας πια τι δρόμο ήθελα να ακολουθήσω, αποφάσισα να γραφτώ στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick. Ένα καινούργιο περιβάλλον αλλά πολύ φιλικό και ζεστό. Εξαιτίας των πολλών εκπαιδευτικών ωρών που απαιτεί ένα πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής, περνούσαμε κυριολεκτικά περισσότερες ώρες στο Πανεπιστήμιο παρά στα σπίτια μας. Είχαμε γίνει όλοι μια οικογένεια, καθηγητές και φοιτητές, το Πανεπιστήμιο είχε γίνει το δεύτερο μας σπίτι. Νιώθαμε ολοκληρωτικά δοσμένοι και αφοσιωμένοι σε αυτό που κάναμε.

«Δίπλα μου είχα τους πιο αφοσιωμένους υποστηρικτές, τους καθηγητές μου! Οι καθηγητές μας αντιμετώπιζαν ως ξεχωριστές μονάδες. Φρόντιζαν να ενδυναμώνουν και να βελτιώνουν τις αδυναμίες μας και ταυτόχρονα να ενισχύουν και να εξελίσσουν τις δυνατότητές μας. Ήξεραν ποιοι είμαστε, αλλά όχι μόνο ονομαστικά»

Παυλίνα

Η Αρχιτεκτονική ήταν πλέον ο έρωτάς μου και όλες οι σκέψεις και ασχολίες μου περιτριγυρίζονταν γύρω από αυτήν. Δίπλα μου είχα τους πιο αφοσιωμένους υποστηρικτές, τους καθηγητές μου! Οι καθηγητές μας αντιμετώπιζαν ως ξεχωριστές μονάδες. Δεν ήσουν ένας μέσα στους πολλούς. Οι καθηγητές φρόντιζαν να ενδυναμώνουν και να βελτιώνουν τις αδυναμίες μας και ταυτόχρονα να ενισχύουν και να εξελίσσουν τις δυνατότητές μας. Ήξεραν ποιοι είμαστε, αλλά όχι μόνο ονομαστικά. Ήξεραν τι μας αρέσει, ποια είναι τα ενδιαφέροντά μας. Αφιέρωναν χρόνο στο να μας ακούσουν και να μας μάθουν. Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick σε μαθαίνει να είσαι πολύπλευρος, να μπορείς να εντοπίζεις το ζήτημα και να βρίσκεις την απάντηση, να εντοπίζεις το πρόβλημα και να βρίσκεις τη λύση, όταν περνάς δυσκολίες να βρίσκεις τρόπους να σταθείς ξανά στα πόδια σου. Σου δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχεις σε πολυάριθμα γεγονότα που συντελούν στο συνεχή εμπλουτισμό των γνώσεων και εμπειριών σου.

Παράλληλα με τις σπουδές ήμουν εθελόντρια στο YEU (Youth for Exchange & Understanding), ταξίδευα αρκετά και γενικώς συναρπαζόμουν με το να εξερευνώ το διαφορετικό, να το χρησιμοποιώ ως εργαλείο μάθησης και να μαθαίνω για καινούργιους τόπους, πολιτισμούς, κουλτούρες, τους ανθρώπους κτλ. Επειδή ακριβώς, οι καθηγητές μου ήξεραν ότι συναρπαζόμουν με την απόκτηση καινούργιων εμπειριών δια μέσου ταξιδιών, μου πρότειναν να πάω μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus, σε Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης για ένα εξάμηνο για σπουδές. Μια αξιοσημείωτη εμπειρία που πραγματικά αξίζει να τη ζήσει ο κάθε φοιτητής/τρια.

Το σημαντικό όμως ήταν ότι δεν μας γνώριζαν καλά μόνο οι καθηγητές μας αλλά και το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα, η Υπεύθυνη Λειτουργός του Γραφείου Σταδιοδρομίας ήταν αυτή που με προσέγγισε κάπου στα μέσα του 5ου έτους των σπουδών μου και με ενημέρωσε για τις πλήρεις υποτροφίες που προσφέρει η Πρεσβείας της Κίνας σε Κύπριους φοιτητές, για μεταπτυχιακές σπουδές στην Κίνα. Στο άκουσμα αυτής της υποτροφίας κατενθουσιάστηκα! Ήθελα να ζήσω και αυτή την εμπειρία.

«Το κεφάλαιο Κίνα τεράστιο. Ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό από ότι μέχρι στιγμής συνήθισαν να βλέπουν τα μάτια μας. Σαν από ταινία, μόνο που σ ’αυτή την περίπτωση ήσουν μέρος της ταινίας, με όλα όσα συμβαίνουν να έχουν αντίκτυπο σε εσένα. Η κάθε μέρα ήταν μια καινούργια περιπέτεια»

Παυλίνα

Το 2013 αποφοιτώ από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής και μαζί με ακόμα 8 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Frederick, γινόμαστε δεκτοί να συνεχίσουμε τις σπουδές μας σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Κίνα. Τρία από τα οχτώ παιδιά επιλεγήκαμε από το Huazhong University of Science and Technology, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Wuhan.

Το κεφάλαιο Κίνα τεράστιο. Άλλος κόσμος, παντελώς διαφορετικός. Ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό από ότι μέχρι στιγμής συνήθισαν να βλέπουν τα μάτια μας. Άλλες εικόνες, άλλα ερεθίσματα, άλλες μυρωδιές, άλλοι ήχοι. Σαν από ταινία, μόνο που σ’ αυτή την περίπτωση ήσουν μέρος της ταινίας, με όλα όσα συμβαίνουν να έχουν αντίκτυπο σε εσένα. Η κάθε μέρα ήταν μια καινούργια περιπέτεια. Οι εμπειρίες άρχισαν να «στοιβάζονται», τα ταξίδια να πληθαίνουν, οι φωτογραφίες να γεμίζουν τους σκληρούς δίσκους, ο κύκλος μας να μεγαλώνει και σιγά σιγά ξεκινήσαμε να αφομοιώνουμε οτιδήποτε στην αρχή μας φαινόταν τόσο διαφορετικό που άγγιζε σχεδόν τα όρια του «περίεργου».

«Επιστρέφοντας από την Κίνα μετέφερα 2 βαλίτσες γεμάτες ενθύμια, χιλιάδες φωτογραφίες και ένα μυαλό γεμάτο εμπειρίες. Είναι τόσα πολλά αυτά που μπορεί να σε διδάξει ένας καινούργιος τόπος. Μαθαίνεις να βρίσκεις χαρά στα μικρά καθημερινά, να εκτιμάς όσα έχεις, να αποδέχεσαι το διαφορετικό, να θέτεις σωστές προτεραιότητες και να παλεύεις για τα όνειρα και τους στόχους σου»

Παυλίνα

Στο πανεπιστήμιο διδαχτήκαμε τα βασικά της Κινέζικης γλώσσας, πράγμα το οποίο μας διευκόλυνε στην επικοινωνία. Μπορούσαμε πλέον να συνεννοούμαστε αλλά και να καταλαβαίνουμε πιο εύκολα συζητήσεις που προέκυπταν από καθημερινές ανάγκες; να μετακινηθείς στην πόλη, να εξασφαλίσεις το φαγητό σου, να ευχαριστήσεις, να αγοράσεις κάτι, να συνεννοηθείς με τον οδηγό ταξί κ.λπ. Ήταν όμορφα, γεμίσαμε βιβλία και βιβλία με εμπειρίες. Φυσικά υπήρξαν και οι δύσκολες στιγμές που απαιτούσαν δύναμη, τόλμη και αποφασιστικότητα για να μπορέσεις να βρεις τη λύση και τον τρόπο για να μπορέσεις να προχωρήσεις. Κάπως έτσι θεωρώ πως κτίζονται οι χαρακτήρες, κάπως έτσι μαθαίνεις, εμπλουτίζεις και αναπτύσσεις τον εαυτό σου.

Επιστρέφοντας από την Κίνα μετέφερα 2 βαλίτσες γεμάτες ενθύμια, χιλιάδες φωτογραφίες στο σκληρό μου δίσκο και ένα μυαλό γεμάτο εμπειρίες. Είναι τόσα πολλά αυτά που μπορεί να σε διδάξει ένας καινούργιος τόπος. Μαθαίνεις να βρίσκεις χαρά στα μικρά καθημερινά, να εκτιμάς όσα έχεις και θεωρείς δεδομένα, να αποδέχεσαι το διαφορετικό, να θέτεις σωστές προτεραιότητες και να παλεύεις για τα όνειρα και τους στόχους σου. Μαθαίνεις να εξερευνάς τις πιο βαθιές πτυχές σου και να τα βρίσκεις με τον εαυτό σου. Μαθαίνεις να αισθάνεσαι και να αποδέχεσαι τις κλίσεις σου, τις αρέσκειές σου, να ακούς τη συνείδησή σου και να επιλέγεις συνειδητά τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσεις.

Εμείς οι άνθρωποι είμαστε σαν κινητές βιβλιοθήκες. Έχουμε στα ράφια μας βιβλία με κενές/λευκές σελίδες και είναι στο χέρι μας, να τις γεμίσουμε με γνώσεις, εμπειρίες, συναισθήματα και εικόνες. Και αυτά θα καθορίσουν το ποιοι είμαστε, τους στόχους μας, τα θέλω μας, τη στάση μας απέναντι στην κοινωνία, την οικογένεια και γενικότερα τη ζωή.

facebook youtube

©2017 Frederick University. All rights reserved.

facebook youtube

©2017 Frederick University. All rights reserved.

facebook youtube

©2017 Frederick University. All rights reserved.

Search