Rafay Iqbal Ansari

SUCCESS TO ME IS SEEING MY FAMILY AND PEOPLE AROUND ME HAPPY

#TheJourneyToMySuccess

Για μένα επιτυχία είναι να βλέπω την οικογένεια και τους ανθρώπους γύρω μου χαρούμενους

Η μητέρα μου είναι μαθηματικός και μας εμφύσησε από νωρίς την αγάπη της για την επιστήμη. Ωστόσο σταμάτησε να εργάζεται για να μεγαλώσει τις αδερφές μου κι εμένα. Η οικογένεια μου ήταν πάντα ευαισθητοποιημένη στα κοινωνικά θέματα, αμφισβητούσε το status quo και τις προκαθορισμένες κοινωνικές νόρμες. Όλα αυτά φυσικά με επηρέασαν βαθύτατα.

Παρόλο που με γοήτευαν οι πολιτικές επιστήμες και η δημοσιογραφία, σπούδασα Telecommunications Engineering και συνέχισα με μεταπτυχιακό στον κλάδο Electrical Engineering και Computer Sciences στο National University of Sciences and Technology της Ισλαμαμπάντ, ένα εξαιρετικό πανεπιστήμιο στον τομέα του. Πριν ακόμα ολοκληρώσω το μεταπτυχιακό μου, βρήκα δουλειά στην Pakistan Telecommunication Company, ως Assistant Manager. Εκεί μπήκα για τα καλά και στο επιχειρηματικό κομμάτι της τεχνολογίας αφού, είχα μεταξύ άλλων να συντονίσω σαράντα υπαλλήλους, να διαπραγματεύομαι με επιχειρηματικά στελέχη μεγάλων εταιρειών και παράλληλα να έχω την ευθύνη των πελατών. Ήμασταν και η πρώτη εταιρεία στο Πακιστάν που λάβαμε το ISO Certification και χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτό έγινε κάτω απ’ την εποπτεία μου. Είχα επίσης αναπτύξει συστήματα που έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση πελατών ενώ «σύστησα» στην περιοχή μου και την τεχνολογία fiber optics, γεγονός που αύξησε και τις πωλήσεις μας.

«Για την Κύπρο μου είχε μιλήσει ένας φίλος που ήταν ήδη εδώ αλλά και ο καθηγητής μου στο Πακιστάν, ο οποίος πρότεινε το Frederick ως μία πολύ καλή επιλογή. Βλέποντας φωτογραφίες της Κύπρου στο διαδίκτυο ενθουσιάστηκα και έτσι άρχισε η επικοινωνία με τον τότε σύμβουλό μου, Δρ. Χρυσόστομο Χρυσοστόμου.»

Rafay

Το καλοκαίρι του 2015, μέσω του προγράμματος Erasmus, άρχισα να στέλνω αιτήσεις για το διδακτορικό μου. Ο μέντοράς μου στο μεταπτυχιακό με είχε παροτρύνει να βγω εκτός χώρας, να ταξιδέψω και να ανοίξω τους ορίζοντές μου. Μελετούσα διάφορες επιλογές, μεταξύ των οποίων πολύ καλά πανεπιστήμια στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ιρλανδία. Η ιστορία ενός πανεπιστημίου είναι μεν σημαντική, αλλά γνώριζα πως στο διδακτορικό σημασία έχει το βιογραφικό του μέντορά σου και η σχέση που θα αναπτύξεις μαζί του.

Για την Κύπρο μου είχε μιλήσει ένας φίλος που ήταν ήδη εδώ αλλά και ο καθηγητής μου στο Πακιστάν, ο οποίος πρότεινε το Frederick ως μία πολύ καλή επιλογή. Βλέποντας φωτογραφίες της Κύπρου στο διαδίκτυο ενθουσιάστηκα και έτσι άρχισε η επικοινωνία με τον τότε σύμβουλό μου, Δρ. Χρυσόστομο Χρυσοστόμου. Έφτασα τον Ιούλιο του 2015 κι ήταν το πρώτο μου ταξίδι εκτός Πακιστάν.

«Επιλεγήκαμε στη δεκάδα και μας κάλεσαν στο ετήσιο συνέδριο στο University of Limerick για να παρουσιάσουμε το πρότζεκτ μας που είχε τίτλο “Smart Windows”. Στο ταξίδι αυτό ήταν μαζί μας και καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Frederick και η όλη εμπειρία ήταν φανταστική!»

Rafay

Στο πανεπιστήμιο ήταν και ο φίλος μου, Muhammad Ali Babar, που ήταν ήδη στο πρόγραμμα. Μαζί του και σε συνεργασία με τον φίλο μας, Saleem Shahid, που σπούδαζε στο Politecnico di Milano στην Ιταλία, δηλώσαμε συμμετοχή στα Ericsson Innovation Awards 2016 της Σουηδίας, έναν διαγωνισμό στον οποίο έλαβαν μέρος 843 ομάδες από 72 χώρες. Επιλεγήκαμε στη δεκάδα και μας κάλεσαν στο ετήσιο συνέδριο στο University of Limerick για να παρουσιάσουμε το πρότζεκτ μας που είχε τίτλο “Smart Windows”.

Στο ταξίδι αυτό ήταν μαζί μας και καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Frederick και η όλη εμπειρία ήταν φανταστική! Στο επόμενο στάδιο των Ericsson Innovation Awards, αφού μπήκαμε στην ημιτελική τετράδα, μας κάλεσαν να παρουσιάσουμε την πρότασή μας στα κεντρικά γραφεία της Ericsson στην Σουηδία. Οι υπόλοιπες ομάδες ήταν απ’ το MIT των ΗΠΑ, το Universitat Internacional de Catalunya και το British Columbia του Καναδά. Στους κριτές συμπεριλαμβανόταν εκπρόσωπος της Google, o πρίγκιπας της Σουηδίας ως επιχειρηματίας, άνθρωποι της Ericsson και πολλοί άλλοι.

«Κερδίσαμε το τρίτο βραβείο! Επιστρέφοντας στην Κύπρο η Νατάσα Φρειδερίκου και το πανεπιστήμιο μάς επεφύλαξαν μια θερμή υποδοχή και μας απένειμαν μετάλλια στην τελετή αποφοίτησης. Η στήριξη της ίδιας αλλά και όλων των ανθρώπων του Frederick ήταν πολύ σημαντικά για όλους μας.»

Rafay

Το πρότζεκτ μας αφορούσε την τοποθέτηση μίας planar-embedded αντένας σε συμβατικό παράθυρο, καθιστώντας το έτσι ως μέσο επικοινωνίας υποστηριζόμενο από ηλιακή ενέργεια. Κερδίσαμε το τρίτο βραβείο! Επιστρέφοντας στην Κύπρο η Νατάσα Φρειδερίκου και το πανεπιστήμιο μάς επεφύλαξαν μια θερμή υποδοχή και μας απένειμαν μετάλλια στην τελετή αποφοίτησης. Η στήριξη της ίδιας αλλά και όλων των ανθρώπων του Frederick ήταν πολύ σημαντικά για όλους μας.

Μετά από αυτό, συνδυάζοντας πάντοτε την αγάπη μου για τις κοινωνικές επιστήμες, έλαβα μέρος ως delegate στο Model UN που διοργάνωσε το Frederick, το Fredmun. Τοποθετήθηκα στο General Assembly εκπροσωπώντας την Τουρκία. Είχα προετοιμαστεί καλά για τη συμμετοχή μου κι είχε προηγηθεί πολύ διάβασμα, γι’ αυτό και χάρηκα όταν κέρδισα το Βest Delegate Award.

Αρχές του 2017 επιλέγηκα από την Κύπρο για να λάβω μέρος στο Telecommunication & Networking Conference (TNC17), ένα παγκόσμιο συνέδριο που διοργανώνει η πολύ σημαντική εταιρεία στον τομέα της, GÉANT. Προτάθηκα για τον διαγωνισμό από το CYNET, το Κυπριακό Ερευνητικό και Ακαδημαϊκό Δίκτυο, για να το εκπροσωπήσω παράλληλα με το Frederick. Από όλη την Ευρώπη επιλέγηκαν έξι συνολικά συμμετοχές για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στo Linz της Αυστρίας, μεταξύ αυτών κι εγώ.

Λίγο πριν το τέλος του έτους, ακολούθησε ένας μήνας έρευνας στο University of Surrey στο Λονδίνο όπου είχα την τύχη να παρευρεθώ στο 5G innovation centre, ένα απ’ τα μεγαλύτερα στον τομέα του και να έρθω σε περαιτέρω επαφή με την τεχνολογία 5G. Έπειτα, επιλέγηκα από τις συμμετοχές Κύπρου για να λάβω μέρος στον διαγωνισμό Present Around the World, διοργάνωση του Institute of Engineering and Technology.

«Είχα την τιμή να αναγνωριστώ ως «Παγκόσμιο Ταλέντο» στη Βασιλική Ακαδημία Μηχανικών (Royal Academy of Engineering) του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι μια διάκριση που τιμά εμένα και την οικογένειά μου.»

Rafay

Μετά την αποφοίτησή μου, μετακόμισα στο Λονδίνο όπου εργάστηκα ως Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Kingston. Αντικείμενο της έρευνάς μου ήταν η χρήση των drones για την αποκατάσταση της επικοινωνίας σε πληγείσες περιοχές: πώς, δηλαδή, μπορούμε να παρέχουμε τηλεφωνική σύνδεση μέσω drones σε περιοχές όπου τα συμβατικά δίκτυα και οι υποδομές έχουν καταστραφεί. Εργάστηκα με μια ομάδα ερευνητών και με συνεργάτες από όλο τον κόσμο. Ήταν μια σπουδαία εμπειρία. Παράλληλα εργαζόμουν για την ανάπτυξη ηλεκτρονικών παιχνιδιών για παιδιά με αναπηρίες, συγκεκριμένα με απώλεια ισορροπίας. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση. Μέσα από το παιχνίδι, μαθαίνουν να αναπτύσσουν την ισορροπία τους. Μετά τη λήξη της συνεργασίας μου με το Kingston, κατάφερα να εξασφαλίσω μια θέση στο Northumbria University Newcastle ως Επίκουρος Καθηγητής. Σήμερα διδάσκω και παράλληλα κάνω έρευνα για τις τηλεπικοινωνίες πέρα από την τεχνολογία του 5G στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Επιπλέον, είχα την τιμή να αναγνωριστώ ως «Παγκόσμιο Ταλέντο» στη Βασιλική Ακαδημία Μηχανικών (Royal Academy of Engineering) του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι μια διάκριση που τιμά εμένα και την οικογένειά μου.

«Για μένα επιτυχία είναι να βλέπω την οικογένεια και τους ανθρώπους γύρω μου χαρούμενους.»

Rafay

Κάποια στιγμή, ό,τι κι αν κάνω στο μέλλον, θέλω να επιστρέψω στο Πακιστάν και στην οικογένειά μου. Για μένα επιτυχία είναι να βλέπω την οικογένεια και τους ανθρώπους γύρω μου χαρούμενους. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να μπορέσω να προσφέρω κάτι στην κοινωνία. Όχι μόνο τεχνολογικά αλλά -ως υπεύθυνος πολίτης- σε κοινωνικά, περιβαλλοντικά και άλλα θέματα. Κι αν τα καταφέρω, θα ήταν όμορφο, να νιώσω κάποια στιγμή ότι έχω εμπνεύσει κάποιον άλλον άνθρωπο.

facebook youtube

©2017 Frederick University. All rights reserved.

facebook youtube

©2017 Frederick University. All rights reserved.

facebook youtube

©2017 Frederick University. All rights reserved.

Search