Βάια Παμπόρη

SUCCESS IS BEING ABLE TO DETERMINE YOUR FUTURE

#TheJourneyToMySuccess

Επιτυχία είναι να μπορείς να καθορίσεις το μέλλον σου

Από μικρή ηλικία ξεχώριζα για τις επιδόσεις μου και διακρινόμουν χωρίς να καταβάλλω ιδιαίτερη προσπάθεια. Είτε ήταν στη μαθηματική ολυμπιάδα, είτε ήταν στον στίβο, είτε ήταν στην εκμάθηση μια νέας γλώσσας. Είχα αρκετά όνειρα, αλλά μπαίνοντας στην εφηβεία κάπου χάθηκαν. Μάλλον τα έκρυψα κάπου καλά μέσα μου. Δεν ενδιαφερόμουν πολύ για το σχολείο, αλλά παρόλα αυτά είχα αρκετά καλούς βαθμούς και ήμουν παραστάτης στις παρελάσεις του σχολείου. Στο λύκειο ήμουν λιγάκι ταραξίας και γενικότερα είχα μια απάθεια για όλους τους τομείς της ζωής μου. Στην τρίτη λυκείου ανακοίνωσα στους γονείς μου ότι δεν θα πήγαινα για σπουδές.  

Στη συνέχεια έπιασα δουλειά σε ένα ασφαλιστικό γραφείο, στην Eurolife συγκεκριμένα. Ο διευθυντής της εταιρίας με έστειλε να κάνω κάποια μαθήματα και εξετάσεις για να γίνω ασφαλίστρια. Όλοι θυμάμαι είχαν εντυπωσιαστεί με τους πολύ καλούς μου βαθμούς στις εξετάσεις. Μετά από περίπου δυο χρόνια αποφάσισα ότι δεν ήθελα αυτό να ήταν το μέλλον μου. Έτσι απλά, πήρα την απόφαση να πάω για σπουδές. Δεν περίμενα να πάω στο σπίτι. Τηλεφώνησα αμέσως στον πατέρα μου και στη μητέρα μου να τους ανακοινώσω την απόφασή μου, οι οποίοι χάρηκαν πάρα πολύ και στήριξαν την απόφασή μου. Το επόμενο βήμα ήταν να βρω τι θέλω να σπουδάσω και που.  

Πάντα θεωρούσα ότι η ηλικία των παιδιών στο δημοτικό σχολείο είναι πολύ κρίσιμη για την εξέλιξή τους και τη μετέπειτα πορεία τους όσον αφορά την επαγγελματική αλλά και την συναισθηματική και πνευματική τους ανέλιξη και πως επίσης ένας δάσκαλος μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή τους αυτή. Ήθελα να γίνω εγώ αυτός ο άνθρωπος, που θα τους στηρίξει, θα τους καθοδηγήσει και θα γίνει πηγή έμπνευσης και θέλησής τους. Έτσι πήρα την απόφαση να γίνω δασκάλα!  

Είχα ακούσει πολύ καλά λόγια για το Πανεπιστήμιο Frederick και έτσι, μετά από μια έρευνα για τα πανεπιστήμια της Κύπρου, γράφτηκα στη Δημοτική Εκπαίδευση. Μπορώ να πω με σιγουριά πως οι σημαντικές αλλαγές της ζωής μου ξεκίνησαν από εκείνη τη στιγμή που πήγα στο Frederick. Μόλις άρχισαν τα μαθήματα, όλα μου τα όνειρα επέστρεψαν. Οι στόχοι μου, η θέλησή μου, τα κίνητρά μου, ο ενθουσιασμός μου για τη μάθηση. Όλα ήτανε ξανά εκεί! Ήτανε σαν να ξαναβρήκα τον εαυτό μου. Συνειδητοποίησα πόσα όνειρα και πόσες δυνατότητες έχω. Σ’ αυτό, τεράστιο ρόλο έπαιξαν οι καθηγητές μου στο Frederick, από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο. Κατά τη διάρκεια των διαλέξεων, έπιανα τον εαυτό μου να διψά συνέχεια για γνώση. Κρεμόμουν από τα χείλη τους. Μου μετέφεραν εκτός από τις γνώσεις τους κάτι ακόμη πιο σημαντικό, μου μετέφεραν το πάθος τους για γνώση.  

«Οι καθηγητές μου κατάφεραν να φέρουν στην επιφάνεια τον καλύτερό μου εαυτό και να με κάνουν να θέλω να γίνω καλύτερο και σπουδαιότερο άτομο. Σε όλους τους τομείς. Ήθελα να γίνω τόσο σπουδαία όπως αυτοί»

Βάια

Η κυρία Ρίτα Παναούρα, ένας εξαιρετικός άνθρωπος και εκπαιδευτικός, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία, στην εξέλιξη και στη σταδιοδρομία μου. Ήταν και είναι ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος στη ζωή μου. Ίσως η κυρία Ρίτα, όπως και οι υπόλοιποι καθηγητές μου, να μην γνωρίζουν τον σημαντικό αυτό ρόλο που είχαν παίξει στη ζωή μου και στη σταδιοδρομία μου. Για εκείνη, ήταν η καθημερινή της συμπεριφορά και οι μικρές της πράξεις. Για εμένα, που είχα χάσει την πορεία μου και τα όνειρά μου, οι πράξεις και η αντιμετώπισή της προς εμένα ήταν καθοριστικές. Η κυρία Ρίτα με στήριζε και με καθοδηγούσε συνέχεια. Είχα αρκετά στενή σχέση μαζί της. Ένιωθα πάντα πολύ άνετα να πάω στο γραφείο της και να της μιλήσω ακόμη και για προσωπικά μου θέματα. Ήταν πηγή έμπνευσης για εμένα. Το μάθημά της, οι δυνατότητές της ως εκπαιδευτικός, ο χαρακτήρας της ως άνθρωπος, μπορώ να πω ότι ήταν κάτι που δεν συναντά κάποιος πολλές φορές στη ζωή μου. Τη θαύμαζα και τη θαυμάζω για όλα όσα είναι. Η κυρία Ρίτα κατάφερε να με κάνει να νιώσω ότι πραγματικά νοιαζόταν για εμένα και ήθελε να προχωρήσω, αλλά το πιο σημαντικό, ένιωθα ότι πιστεύει σε εμένα και στις δυνατότητές μου.  

Ο κύριος Στέλιος Ορφανός, όπως και η κυρία Ρίτα, είχε γίνει για εμένα το «είδωλό» μου. Τον θαύμαζα πάρα πολύ ως άτομο και ως καθηγητή. Μου άρεσε ιδιαίτερα το μάθημά του και ενώ κάποιοι το θεωρούσαν δύσκολο εγώ δεν ήθελα να χάσω ούτε ένα δευτερόλεπτο από την παρακολούθηση. Ήθελα να μάθω όσο πιο πολλά μπορούσα από αυτόν τον άνθρωπο που θαύμαζα για τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις ικανότητές του. Ο κύριος Στέλιος καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών μου, επίσης με στήριζε, με καθοδηγούσε και πίστευε σε εμένα. Αυτό είναι ένα συναίσθημα που έλαβα από όλους ανεξαιρέτως τους καθηγητές μου στο Frederick. Ήξερα ότι ο κύριος Στέλιος είχε σπουδάσει με υποτροφία στα καλύτερα πανεπιστήμια της Αμερικής. Στο Stanford και στο Harvard. Κάτι που όλοι μας θαυμάζαμε. Ξαφνικά μια μέρα με ρωτάει «ενδιαφέρεσαι να πας στην Αμερική; Μπορείς να δώσεις εξετάσεις για την υποτροφία που πήρα κι εγώ και να πας σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο της Αμερικής. Τι λες, θέλεις;». Ήταν έτοιμος να με καθοδηγήσει, να με συμβουλέψει και να με στείλει στο Harvard!!! Και μάλιστα δεν φαινόταν να έχει την παραμικρή αμφιβολία για εμένα. Αυτός ο άνθρωπος που θαύμαζα τόσο πολύ πίστευε πως είχα τις ίδιες δυνατότητες μαζί του. Αυτό με έκανε να δω τον εαυτό μου διαφορετικά. Με έκανε να αναγνωρίσω περισσότερο την αξία μου και να πιστέψω σ’ εμένα. Ήταν κάτι που το είχα ανάγκη.

Είμαι ευγνώμων για όλους μου τους καθηγητές. Ένιωθα απίστευτα τυχερή που είχα την ευκαιρία να διδαχθώ από αυτούς τους εξαιρετικούς, μορφωμένους και έμπειρους καθηγητές και ανθρώπους. Θαύμαζα όχι μόνο τις γνώσεις τους, αλλά και την ικανότητα να μας μεταφέρουν αυτές τις γνώσεις. Όταν τελείωσα τις σπουδές μου δεν ένιωθα μόνο ότι είχα αποκτήσει πολλές γνώσεις αλλά και ότι είχα ωριμάσει ως άτομο. Οι καθηγητές μου κατάφεραν να φέρουν στην επιφάνεια τον καλύτερό μου εαυτό και να με κάνουν να θέλω να γίνω καλύτερο και σπουδαιότερο άτομο. Σε όλους τους τομείς. Ήθελα να γίνω τόσο σπουδαία όπως αυτοί.

«Αυτός ο άνθρωπος που θαύμαζα τόσο πολύ πίστευε πως είχα τις ίδιες δυνατότητες μαζί του. Αυτό με έκανε να δω τον εαυτό μου διαφορετικά. Με έκανε να αναγνωρίσω περισσότερο την αξία μου και να πιστέψω σε εμένα. Ήταν κάτι που το είχα ανάγκη»

Βάια

Οι εξετάσεις για τις οποίες μου είχε πει ο κύριος Στέλιος θα πραγματοποιούνταν τον Αύγουστο και αν έπαιρνα την υποτροφία θα άρχιζα σπουδές τον επόμενο χρόνο. Εκείνες τις μέρες είδα μια ανακοίνωση στη σελίδα του Πανεπιστημίου μας για ευκαιρίες για υποτροφίες στην Κίνα. Ήταν υποτροφίες που έδινε η πρεσβεία της Κίνας ειδικά σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Frederick και τις οποίες χειριζόταν το Γραφείο Σταδιοδρομίας και Διασύνδεσης. Αμέσως ρώτησα την κυρία Ρίτα για την άποψή της. Η κυρία Ρίτα με ενθάρρυνε και με ενημέρωσε για όλες τις ευκαιρίες που θα είχα αν πήγαινα στην Κίνα, καθώς επίσης και για όλες τις εναλλακτικές μου πορείες. Έμαθα ότι οι υποτροφίες ήταν για τα καλύτερα πανεπιστήμια της Κίνας. Το βρήκα μοναδική ευκαιρία και έτσι αποφάσισα να κάνω αίτηση. Επικοινώνησα με τη λειτουργό του Γραφείου Σταδιοδρομίας, η οποία με βοήθησε να επιλέξω πανεπιστήμιο. Έκανα αίτηση για μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και λίγες μέρες αργότερα μου τηλεφώνησε και μου ανακοίνωσε πως είχα επιλεχθεί. Έγινα δεκτή στο 6ο καλύτερο πανεπιστήμιο της Κίνας. Το Shandong University το οποίο είναι ένα πολύ γνωστό και φημισμένο πανεπιστήμιο σε όλη την Κίνα.

Πήρα λοιπόν την βαλίτσα μου και κατευθύνθηκα προς το άγνωστο. Όταν έφτασα στην Κίνα, την πρώτη εβδομάδα για να είμαι ειλικρινής έκλαιγα συνεχώς. Είχα πάθει πολιτισμικό σοκ. Πολύ γρήγορα όμως αντιλήφθηκα ότι γύρω μου υπήρχαν άτομα που ήταν έτοιμα και πρόθυμα να με βοηθήσουν. Όπως και έκαναν. Έκανα πάρα πολλούς φίλους από διαφορετικές χώρες του κόσμου. Άτομα που με έκαναν να νιώσω ότι ήταν οικογένειά μου. Ποτέ δεν αισθάνθηκα μόνη. Η συμβίωσή μου με άτομα από διαφορετικές κουλτούρες άλλαξε όλο μου το είναι. Είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με τους ανθρώπους και τις διαφορετικές συνήθειές τους, τα φαγητά διαφόρων χωρών, τη γλώσσα της κάθε χώρας και έμαθα να σέβομαι και να αποδέχομαι τη διαφορετικότητα των άλλων. Κατάφερα να κάνω φίλους σε όλο τον κόσμο, που με περιμένουν πως και πως να τους επισκεφθώ! Και φυσικά η εμπειρία αυτή, μ’ έχει καταστήσει ικανή να προσαρμόζομαι σε κάθε είδους συνθήκες.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στην Κίνα ταξίδεψα σε πάρα πολλές περιοχές της Κίνας, αφού το να ταξιδεύεις εντός Κίνας είναι πανεύκολο και βολικό. Έχω επισκεφθεί μεγαλουπόλεις αρκετές φορές, όπως η Shanghai και το Πεκίνο, αλλά και άλλες πόλεις μικρές και μεγάλες όπως Xian, Hangzhou, Suzhou, Jining, Linyi, Qingdao, Tibet, Weishan DaoXiang, Tianjin, Zaozhuang και Guangzhou. Είχα επίσης την ευκαιρία να ταξιδέψω και σε άλλες χώρες στην Ασία εκτός Κίνας.

«Είναι ένα πολύ όμορφο συναίσθημα να βλέπεις τα άτομα γύρω σου να είναι περήφανα για εσένα. Άτομα τα οποία με στήριξαν, με καθοδήγησαν και πίστεψαν σ’ εμένα όπως οι γονείς μου, η αδελφή μου, η οικογένειά μου γενικότερα, οι καθηγητές μου και φυσικά οι φίλοι μου»

Βάια

Ακόμη κάτι πολύ σημαντικό που έχω καταφέρει σε αυτό το διάστημα 2 χρόνων στην Κίνα, είναι το να μάθω την κινέζικη γλώσσα. Κάτι που θα μου ανοίξει αρκετούς ορίζοντες στην μετέπειτα σταδιοδρομία μου.

Αποφοιτώντας από το Πανεπιστήμιο στην Κίνα, έχω ήδη λάβει πάρα πολλές προσφορές για δουλειά στην Κύπρο σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Εγώ προς το παρόν θέλω να πάω πίσω για να συνεχίσω την εκμάθηση της Κινέζικης γλώσσας. Θέλω να κατέχω τη γλώσσα σε ένα σημείο όπου θα μπορώ να τη χρησιμοποιώ άπταιστα. Έχω πολλά όνειρα για το μέλλον μου. Για τα πρώτα επαγγελματικά μου βήματα ελπίζω να με δω στη Νότια Κορέα. Μέσα από αυτή την εμπειρία μου στην Κίνα έχω έρθει σε επαφή και εξοικείωση με την κουλτούρα της Νοτίου Κορέας και η κουλτούρα αυτή μ’ έχει γοητεύσει. Εκτός από Κινέζικα μπορώ να μιλάω και λίγο Κορεάτικα.

Όσον αφορά το μέλλον μου, είμαι ανοικτή και δεκτική σε οτιδήποτε καλό για εμένα. Θα μπορούσα να δουλέψω σε Κίνα, Νότιο Κορέα, Αμερική, Ευρώπη και φυσικά στην όμορφη και μικρή Κύπρο μας.

Είναι ένα πολύ όμορφο συναίσθημα να βλέπεις τα άτομα γύρω σου να είναι περήφανα για εσένα. Άτομα τα οποία με στήριξαν, με καθοδήγησαν και πίστεψαν σ’ εμένα όπως οι γονείς μου, η αδελφή μου, η οικογένειά μου γενικότερα, οι καθηγητές μου και φυσικά οι φίλοι μου. Μέσα από αυτή τη μοναδική εμπειρία είχα την ευκαιρία να δώσω τη χαρά της περηφάνιας στα άτομα αυτά.

Αυτή η εμπειρία μου στην Κίνα με έχει αναπτύξει πνευματικά. Με έχει κάνει να καταλάβω τι θέλω και τι αποζητώ από τη ζωή μου, να δω καθαρά τις επιλογές μου, να αναγνωρίσω τι άτομα θέλω να έχω γύρω μου και ποια σταδιοδρομία θέλω να ακολουθήσω στη ζωή μου. Τα άτομα, οι γνώσεις, οι εμπειρίες, και οι ευκαιρίες που είχα στο Πανεπιστήμιο Frederick μου άλλαξαν πραγματικά τη ζωή με τρόπο που δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ.

facebook youtube

©2017 Frederick University. All rights reserved.

facebook youtube

©2017 Frederick University. All rights reserved.

facebook youtube

©2017 Frederick University. All rights reserved.

Search