Ζωή Παπαδάκη

SUCCESS IS LOVING WHAT YOU ARE DOING

#TheJourneyToMySuccess

Επιτυχία είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις

Είμαι νηπιαγωγός δέκα χρόνια κι εργάζομαι σε ένα πανέμορφο μέρος, στην Μονεμβασιά. Το σχολείο είναι το Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Βρεφών και Νηπίων Παναγία η Χρυσαφίτισσα που στεγάζεται σ’ ένα κτίριο υψηλών προδιαγραφών και προσφέρει εξαιρετικό έργο στην κοινότητα. Δουλεύοντας άρχισα να παρατηρώ στοιχεία στις συμπεριφορές των παιδιών τα οποία δεν μπορούσα να εξηγήσω ώστε να βρω τρόπο να βοηθήσω.

Μπορεί, για παράδειγμα, να έβλεπα ένα παιδάκι με υπερκινητικότητα, ένα άλλο που δεν είχε κοινωνική αλληλεπίδραση μαζί μου ή με τα υπόλοιπα παιδιά, παιδιά με στερεοτυπικές κινήσεις και συμπεριφορές. Ήταν διάφορα τα περιστατικά τα οποία παρατηρούσα αλλά δεν είχα τις γνώσεις να πω με σιγουριά τί ακριβώς συνέβαινε. Όταν είσαι νηπιαγωγός, δεν μπορείς να μιλάς επιπόλαια στους γονείς. Οφείλεις να τεκμηριώνεις και να μιλάς με επιχειρήματα γιατί, μόνο έτσι, δημιουργείς μία υγιή σχέση μαζί τους, συνθήκη απαραίτητη για τη δουλειά μας.

«Είναι όμορφο το συναίσθημα να νιώθεις τους καθηγητές δίπλα σου, έστω κι αν δεν τους έχεις γνωρίσει ποτέ δια ζώσης. Και το σημαντικότερο, δεν πήρα απλά ένα χαρτί με το μεταπτυχιακό μου. Έχω πάρει ουσιαστικές γνώσεις και το πιο σπουδαίο για μένα είναι ότι, μελετώντας, βρίσκω τις απαντήσεις που έψαχνα για τους μαθητές και τη συμπεριφορά τους».

Ζωή

Άρχισα λοιπόν να ψάχνω για μεταπτυχιακό στοχεύοντας σε εξ αποστάσεως φοίτηση, έτσι ώστε να συνεχίσω να δουλεύω. Μετά από έρευνα κατέληξα στο πανεπιστήμιο Frederick, για το οποίο άκουσα πολύ θετική κριτική. Ξεκίνησα το 2017 στο εξ αποστάσεως πρόγραμμα της Ειδικής Εκπαίδευσης και η εμπειρία δικαίωσε την επιλογή μου. Η αμεσότητα ήταν το πρώτο που μου έκανε εντύπωση. Σε σημείο που εντόπιζα ευκολότερα τους καθηγητές μου στην Κύπρο για να ρωτήσω οτιδήποτε παρά όταν φοιτούσα στο προπτυχιακό.

Είναι όμορφο το συναίσθημα να νιώθεις τους καθηγητές δίπλα σου, έστω κι αν δεν τους έχεις γνωρίσει ποτέ δια ζώσης. Και το σημαντικότερο, δεν πήρα απλά ένα χαρτί με το μεταπτυχιακό μου. Έχω πάρει ουσιαστικές γνώσεις και το πιο σπουδαίο για μένα είναι ότι, μελετώντας, βρίσκω τις απαντήσεις που έψαχνα για τους μαθητές και τη συμπεριφορά τους.

«Η προϋπόθεση της επιτυχίας είναι η αγάπη. Τίποτα δεν επιτυγχάνεται αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις. Κι αυτό είναι υποκειμενικό για τον καθένα. Προσωπικά νιώθω επιτυχημένη γιατί βιώνω, καθημερινά, την αγάπη των παιδιών στο σχολείο και τον σεβασμό των γονέων τους. Αυτή η αμφίδρομη σχέση, της αγάπης, θεωρώ πως είναι από μόνη της μία επιτυχία».

Ζωή

Άρχισα να γράφω παιδικά βιβλία από ανάγκη να επικοινωνήσω με τα παιδιά. Το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο “Η ευχή της Αστεράτης” κυκλοφόρησε το 2015 και με αφορμή αυτό, διατηρώ έκτοτε και το blog “Αστεράτη Παρέα”. (http://asteratiparea.blogspot.com/) . Το δεύτερο ήταν ο “Ρίνος, το πιο ξεχωριστό μπαλόνι”, σε εικονογράφηση Αγγελικής Δρακάκη. Στη συγγραφή του βιβλίου αυτού, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε το μεταπτυχιακό Ειδικής Αγωγής στην Ειδική Εκπαίδευση στο Frederick, ως πηγή έμπνευσης. Το πρόγραμμα καλύπτει όλη τη γκάμα των αναπηριών, τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, προβλήματα όρασης, ακοής, τις μαθησιακές δυσκολίες και κάθε άλλη διαφορετικότητα που σχετίζεται με την ειδική εκπαίδευση.

Η προϋπόθεση της επιτυχίας είναι η αγάπη. Τίποτα δεν επιτυγχάνεται αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις. Κι αυτό είναι υποκειμενικό για τον καθένα. Προσωπικά νιώθω επιτυχημένη γιατί βιώνω, καθημερινά, την αγάπη των παιδιών στο σχολείο και τον σεβασμό των γονέων τους. Αυτή η αμφίδρομη σχέση, της αγάπης, θεωρώ πως είναι από μόνη της μία επιτυχία.

Αυτό που επιθυμώ να μεταδώσω στα παιδιά μέσα από το βιβλίο είναι πως αν κάποιος -για οποιοδήποτε λόγο- είναι διαφορετικός, έχει την δυνατότητα να ξεχωρίσει στο πλαίσιο της κοινωνίας και του χώρου που κινείται. Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ένα μικροσκοπικό, σε σχέση με τους εντυπωσιακούς κατοίκους της Μπαλονούπολης, μπαλόνι. Ο Ρίνος, νιώθει άσχημα και μειονεκτικά για το μέγεθός του, και που δεν έχει μεγαλώσει όπως τα υπόλοιπα μπαλόνια, αλλά στο τέλος της ιστορίας θα εντοπίσει κι αυτός πόσο σπουδαίος είναι.

Την έκδοση στηρίζουν χορηγοί από την περιοχή μου, υποστηρίζοντας με αυτό τον τρόπο παράλληλα τόσο τη δουλειά μου όσο και το ειδικό σχολείο Μολάων. Εξάλλου, τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις θα δοθούν στο σχολείο και επιθυμία μου είναι να γίνουν κάποιες αναγκαίες αλλαγές εκεί. Επιπρόσθετα, τα παιδιά του σχολείου συμμετείχαν στην έκδοση αυτή μ’ ένα ένθετο το οποίο θα φιλοξενείται στο βιβλίο και έτσι όλοι μαζί θα στηρίξουμε τη λειτουργεία και τα προγράμματα του σχολείου.

facebook youtube

©2017 Frederick University. All rights reserved.

facebook youtube

©2017 Frederick University. All rights reserved.

facebook youtube

©2017 Frederick University. All rights reserved.

Search