MSc in Community Health Care / Магистр наук в Области Общественного Здравоохранения

Course Details

Course Information Package

Course Unit TitleFAMILY HEALTH ASSESSMENT
Course Unit CodeMCHC113
Course Unit DetailsMSc Community Health Care (Elective Courses ) -
Number of ECTS credits allocated7
Learning Outcomes of the course unitBy the end of the course, the students should be able to:
  1. Περιγράφουν τη σημασία της επίδρασης της υγείας της οικογένειας στα μέλη της και το κοινωνικό σύνολο.
  2. Ορίζουν την έννοια και τη περιεχόμενο της υγείας της οικογένειας από διαφορετικές θεωρητικές προσεγγίσεις.
  3. Κατανοούν και εφαρμόζουν στην πράξη το θεωρητικό υπόβαθρο για την αποτελεσματική εργασία με τα μέλη της οικογένειας και την οικογένεια ως μονάδα.
  4. Αξιολογούν κριτικά και να συνθέτουν υποκειμενικά και αντικειμενικά στοιχεία αξιολόγησης της υγείας της οικογένειας και να τα τεκμηριώνουν κατάλληλα.
  5. Εφαρμόζουν προηγμένες δεξιότητες αξιολόγησης στο οικογενειακό περιβάλλον και τη ευρύτερη αξιολόγηση της κοινότητας.
  6. Συνεργάζονται με την οικογένεια για την ενδυνάμωσή της, με σκοπό τον προσδιορισμό και την ιεράρχηση των αναγκών της, την ανάπτυξη ρεαλιστικών στόχων έκβασης, και να σχεδιάζουν ένα πλάνο φροντίδας με δυνατότητες εφαρμογής από την οικογένεια.
  7. Αξιολογούν ερευνητικά ευρήματα και ερωτήματα της βιβλιογραφίας και να τα συνδέουν με τις θεωρητικές προσεγγίσεις.
Mode of DeliveryFace-to-face
PrerequisitesNONECo-requisitesNONE
Recommended optional program componentsNONE
Course Contents Εννοιολογικοί προσδιορισμοί, η σημασία της οικογενειακής φροντίδας υγείας  στην κοινότητα, η ανάλυση των αλλαγών στη δομή και τη λειτουργία της οικογένειας,  η οικογενειο-κεντρική προσέγγιση και αξιολόγηση της υγείας της , οι καλές πρακτικές ενδυνάμωσης αυτής και υποκίνησης προς την αλλαγή, το θεωρητικό πλαίσιο για την αξιολόγηση της οικογένειας, τα υπάρχοντα μοντέλα και Case studies για την περιγραφή τους, οι κατηγορίες/τομείς αξιολόγησης της υγείας της οικογένειας για τον προσδιορισμό της κατάστασης της υγείας της αλλά και το σχεδιασμό των κατάλληλων παρεμβάσεων προς ενίσχυσή της, οι μέθοδοι (γενόγραμμα, eco-map) και τα εργαλεία αξιολόγησης (συνέντευξη, ερωτηματολόγια) της υγείας της οικογένειας, οι δεξιότητες για την αξιολόγηση, ο σχεδιασμός ενός πλάνου φροντίδας ανάλογου με τις ανάγκες των μελών και της οικογένειας γενικότερα, η τεκμηρίωση των δεδομένων.

Recommended and/or required reading:
Textbooks
  • Wright L.M., & Leahey M. (2012) Nurses and families: A guide to family assessment and intervention (6th ed.) Philadelphia: F.A.Davis.
  • Thomlison B (2010) Family assessment handbook: an introduction and practical guide to family assessment. (3rd ed), Belmont, Brooks/Cole, Cengage, Learning.
References
  • O Sullivan Burchard DJH (2013) Family assessment in community nursing practice. Scholars’ Press
  • K. Riley-Lawless (2010)“Theoretical bases for promoting family health”. In J.A Allender & C Rector (eds) Community health nursing promoting and protecting public’s health. 7th edition, Wolters Kluwer health/Lippincott (pp476-793)
  • P. Salopek (2010) “Working with families: applying nursing process” In J.A Allender & C Rector (eds) Community health nursing promoting and protecting public’s health. 7th edition, Wolters Kluwer health/Lippincott (pp 494-523)
  • John W., & Ro lls C. (1996) Teaching family nursing: Strategies and experiences. Journal of Advanced Nursing 23(1), 91-96
  • Green C.P. (1997) Teaching students how to "think family". Journal of Family Νursing 3(3), 230-246
Planned learning activities and teaching methods
Assessment methods and criteria
Continuous Assessments40%
Final Exam60%
Language of instructionGreek
Work placement(s)NO

 Печать  E-mail