Βιωματικά εργαστήρια για το θέμα της εμπορίας προσώπων σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Frederick

Το Πανεπιστήμιο Frederick ανέκαθεν είχε θέσει ως στόχο του εκτός από την προσφορά υψηλού επιπέδου σπουδών, να κάνει τους φοιτητές του άτομα με κρίση, ικανούς ενεργούς πολίτες, υπεύθυνους, ενημερωμένους, που θα εκφράζουν την άποψή τους και θα συμμετέχουν  ενεργά στην κοινωνία. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, προχώρησε σε συνεργασία με την Επιτροπή κατά της Βίας και Εμπορίας Προσώπων του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας σε μια σειρά σεμιναρίων/ βιωματικών εργαστηρίων που απευθύνονται σε φοιτητές, με στόχο την πρόληψη της ζήτησης σεξουαλικών υπηρεσιών από θύματα εμπορίας προσώπων, καθώς και την επιμόρφωση φοιτητών που φοιτούν σε προγράμματα σπουδών που πιθανόν να χειριστούν σχετικές υποθέσεις κατά την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Τα εργαστήρια χρηματοδοτούνται από τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και συντονίζονται από την Επιτροπή του ΕΜΔΓ κατά της Βίας και Εμπορία Προσώπων.   

Στα σεμινάρια διδάσκουν η κα Άννα Πηλαβάκη της Genderstreaming, η κα Νάντια Ευθυμίου, καθώς και εθελοντικά η κα Έλενα Πισσαρίδου της Οργάνωσης Προστασίας θυμάτων Σεξουαλικής βίας και Εκμετάλλευσης ΣΤΙΓΜΑ.

Στα σεμινάρια παρατίθεται το νομικό πλαίσιο που διέπει το έγκλημα της εμπορίας προσώπων και αναλύονται θέματα όπως τα στερεότυπα γύρω από το ζήτημα, οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούν οι διακινητές για να προσελκύουν, να εξαπατούν και να παγιδεύουν τα θύματά τους, καθώς και οι διαχρονικές επιπτώσεις τους στα θύματα εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου διεξήχθη με επιτυχία το πρώτο εργαστήριο σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Frederick στη Λεμεσό και την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια εργαστηρίου που απευθυνόταν σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Frederick στη Λευκωσία, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, κα Ιωσηφίνα Αντωνίου, παρακολούθησε το εργαστήριο και μίλησε με φοιτητές και εκπαιδευτές.