Μνημόνιο Συνεργασίας με το Hangzhou Dianzi University της Κίνας και το Παν. Frederick
Υψηλόβαθμα στελέχη του κινέζικου Πανεπιστημίου Hangzhou Dianzi University (HDU) επισκέφθηκαν την Τρίτη, 28 Ιουλίου, το Παν. Frederick για στρατηγική συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές και άλλα στελέχη του Πανεπιστημίου, με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο ιδρυμάτων.
Το Πανεπιστήμιο Frederick έχει ήδη αναπτύξει συνεργασία με το Information Engineering College του HDU (ΗΖΙΕΕ) για προσφορά κοινού προπτυχιακού προγράμματος Πληροφορικής στην Κίνα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
To HDU είναι δημόσιο ερευνητικό πανεπιστήμιο που εδρεύει στην πόλη Hangzhou, πρωτεύουσα της επαρχίας Zhejiang της Κίνας. Θεωρείται ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της περιοχής. Με εξειδίκευση στην πληροφορική και τη μηχανική, διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τον τομέα τεχνολογίας και το οικοσύστημα καινοτομίας της Hangzhou, μιας από τις σημαντικότερες τεχνολογικές πόλεις της Κίνας. Είναι ιδιαίτερα γνωστό για τη συμβολή του στην εκπαίδευση στελεχών στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας και θεωρείται φυτώριο επιχειρηματικότητας και τεχνολογικής καινοτομίας.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, εκ μέρους του HDU, o κ. Wang Yaoxiang, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, ο Καθ. Wu Jian, Διευθυντής του International Office, ο Καθ. Wu Huifeng, Κοσμήτορας της Σχολής Πληροφορικής, ο Καθ. Chen Long, Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής Electronic Information, ο Καθ. Guan Liming, Κοσμήτορας του College of Information Engineering, και ο Καθ. Su Simon, επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου. Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Frederick, συμμετείχαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθ. Γιώργος Δημοσθένους, ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων Καθ. Μιχάλης Κωμοδρόμος, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων και Διασφάλισης Ποιότητας Καθ. Κώστας Κυριάκου, ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Καθ. Χρίστος Θεμιστός, ο Καθ. Ανδρέας Πουλλικκάς, μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού της Πολυτεχνικής Σχολής και ο συντονιστής του κοινού προγράμματος Πληροφορικής Δρ Χάρης Παπαδόπουλος – μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Καθ. Γιώργος Δημοσθένους, καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία, έδωσε μια συνοπτική επισκόπηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο και αναφέρθηκε στην προσέγγιση του Πανεπιστημίου για την προοπτική ανάπτυξης ευρύτερης συνεργασίας με το HDU: «Η μέχρι σήμερα συνεργασία μας έχει ήδη δημιουργήσει μια ισχυρή βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Η επίσκεψή σας αντικατοπτρίζει την ουσιαστική πρόοδο της συνεργασίας μας και αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να εμβαθύνουμε τη σχέση μας και να χαράξουμε από κοινού τα επόμενα βήματα προς μια ακόμη πιο ισχυρή και φιλόδοξη συνεργασία. Είμαστε βέβαιοι ότι, μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο και πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης, μπορούμε να αναπτύξουμε μια συνεργασία με μακροπρόθεσμη στρατηγική αξία για τα δύο ιδρύματά μας, προς όφελος των φοιτητών και των φοιτητριών μας, του ακαδημαϊκού προσωπικού και της ευρύτερης πανεπιστημιακής κοινότητας.»
Ο Καθ. Ανδρέας Πουλλικκάς έκανε μια σύντομη παρουσίαση της μέχρι σήμερα συνεργασίας μεταξύ των δύο ιδρυμάτων, επισημαίνοντας τα σημαντικά βήματα που έχουν ήδη γίνει και τη θετική δυναμική που έχει αναπτυχθεί. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο, με έμφαση σε κοινές πρωτοβουλίες, προγράμματα και δράσεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος και για περαιτέρω ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων σπουδών σε διάφορους κλάδους της μηχανικής που θα προσφέρονται στο HDU. Η αντιπροσωπεία του HDU μοιράστηκε ιδιαίτερα ευνοϊκά σχόλια για τη μέχρι σήμερα συνεργασία, αναφέροντας ότι πρόκειται για το πρώτο κοινό προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών που προσφέρει το HDU και μεταφέροντας τον ενθουσιασμό των φοιτητών/τριών από την Κίνα που έγιναν αποδεκτοί για να φοιτήσουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο.
Ο κ. Wang Yaoxiang, Πρόεδρος του Συμβουλίου του HDU, ανέφερε: «Η επίσκεψη αυτή ενισχύει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ του HDU και του Πανεπιστημίου Frederick. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η επιτυχής έναρξη του πτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Πληροφορική, το οποίο προσφέρεται από κοινού από το ΗΖΙΕΕ και το Πανεπιστήμιο Frederick. Το πρόγραμμα προσέλκυσε μια εξαιρετική ομάδα πρωτοετών φοιτητών/τριών, με τα αποτελέσματα εισδοχής να υπερβαίνουν τις προσδοκίες μας, γεγονός που καταδεικνύει τόσο την ελκυστικότητά του προγράμματος όσο και την κοινή δέσμευση των δύο ιδρυμάτων μας για την ανάπτυξη αποφοίτων που να είναι ανταγωνιστικοί στο διεθνές περιβάλλον. Στηριζόμενοι σε αυτή την επιτυχία, προσβλέπουμε στην περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας μας μέσω της δημιουργίας πρόσθετων κοινών ακαδημαϊκών προγραμμάτων και της από κοινού ίδρυσης ενός Ινστιτούτου που θα συνδυάζει εκπαίδευση υψηλής ποιότητας, επιστημονική έρευνα, τεχνολογική καινοτομία, επιχειρηματικότητα και διεθνή συνεργασία. Παράλληλα, προσβλέπουμε στη διερεύνηση ευκαιριών συνεργασίας για επίβλεψη και εκπαίδευση φοιτητών επιπέδου Μάστερ και Διδακτορικού, καθώς και στην επέκταση της συνεργασίας μας στην έρευνα, την καινοτομία και τις ακαδημαϊκές ανταλλαγές. Είμαστε βέβαιοι ότι οι πρωτοβουλίες αυτές θα αναβαθμίσουν τη συνεργασία μας σε ένα νέο επίπεδο και θα αποτελέσουν πρότυπο για τη συνεργασία Κίνας–Κύπρου στον τομέα της ανώτερης εκπαίδευσης. Μαζί μπορούμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην ανάπτυξη ταλέντων, στην πρόοδο της επιστήμης και της καινοτομίας, ενισχύοντας παράλληλα τους εκπαιδευτικούς δεσμούς και τις σχέσεις μεταξύ των λαών των δύο χωρών μας».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Frederick και τον Κοσμήτορα του HZIEE, το οποίο προνοεί δράσεις όπως την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας σε θέματα εκπαίδευσης, τη συνεργασία στον ερευνητικό τομέα, την παροχή υποτροφιών και την υλοποίηση προγραμμάτων κινητικότητας.
Η ολιγοήμερη επίσκεψη της αντιπροσωπείας περιλάμβανε και εθιμοτυπικές συναντήσεις με κρατικούς αξιωματούχους. Την Τρίτη, 28 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της αντιπροσωπείας και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Frederick με την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία χαιρέτισε τη συνεργασία μεταξύ των δύο ιδρυμάτων και δήλωσε τη στήριξη του Υπουργείου στο πλαίσιο της στρατηγικής του για διεθνοποίηση. Την Τετάρτη, 29 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Δρ Νικόδημος Δαμιανού, ο οποίος αναφέρθηκε στη διμερή συνεργασία του Υφυπουργείου με την Κίνα και εξέφρασε τη στήριξη συνεργασιών στον ακαδημαϊκό και ερευνητικό τομέα, όπως αυτή μεταξύ των δύο ιδρυμάτων.
