Μνημόνιο Συνεργασίας Πανεπιστημίου Frederick και Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής

Το Πανεπιστήμιο Frederick και η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ) υπέγραψαν την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, Μνημόνιο Συνεργασίας σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Μέγαρο. Το πρωτόκολλο υπέγραψαν εκ μέρους του Πανεπιστημίου Frederickο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, ενώ από πλευράς της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ντίνος Μιχαηλίδης. Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας έγινε στην παρουσία της Αντιπροέδρου του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederickκ. Νατάσσας Φρειδερίκου, της Γενικής Διευθύντριας της ΚΟΕ, κ. Όλγας Πιπερίδου, καθώς και μελών του προσωπικού των δύο οργανισμών. Το Μνημόνιο Συνεργασίας θα έχει ισχύ για τέσσερα χρόνια και θα ανανεώνεται αυτόματα.

Κατά την τελετή υπογραφής του Μνημονίου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου FrederickΚαθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, εξήρε την παρουσία στην Προεδρία του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ του κ. Ντίνου Μιχαηλίδη, «ενός σπουδαίου αθλητή και εξαίρετου δασκάλου που υπηρετεί την ιδέα του Ολυμπισμού», όπως είπε. Αναφέρθηκε εκτενώς στους στόχους που μπορούν να υλοποιηθούν μέσω της συνεργασίας των δύο φορέων που μπορούν να προσφέρουν για το κοινό όφελος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις πρόνοιες του Μνημονίου. Σημείωσε ότι από το Πανεπιστήμιο Frederickέχουν αναδειχθεί πολύ μεγάλοι αθλητές και Ολυμπιονίκες αυτού του τόπου και αναφέρθηκε στον Απόστολο Παρέλλη, ο οποίος είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών.

Παράλληλα, ο Καθ. Δημοσθένους είπε ότι το Πανεπιστήμιο μέσα στο πλαίσιο της στρατηγικής του ανάπτυξης έχει λάβει απόφαση να προχωρήσει στη δημιουργία και λειτουργία προγράμματος σπουδών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Παράρτημα του Πανεπιστημίου στη Λεμεσό. «Έχει ήδη κατατεθεί η αίτηση αξιολόγησης στον Φορέα ΔΙΠΑΕ. Υπάρχει μια διαδικασία αξιολόγησης και πιστοποίησης. Ευελπιστούμε ότι η έκβαση θα είναι θετική και από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη να δεχτούμε τους πρώτους φοιτητές. Ένα πρωτοποριακό για τα κυπριακά δεδομένα πρόγραμμα σπουδών, με πολλές ειδικότητες, μία εκ των οποίων και αυτή για τα αθλήματα θαλάσσης. Ευελπιστούμε ότι θα αναδείξουμε και τους επόμενους Ολυμπιονίκες από το δικό μας Πανεπιστήμιο», σημείωσε. Το Πανεπιστήμιο Frederick, συνέχισε, θα έρθει αρωγός και συμπαραστάτης σε όλες τις δράσεις της ΚΟΕ και θα παρέχει ένα σημαντικό αριθμό υποτροφιών σε μέλη, στελέχη της ΚΟΕ, αλλά και σε αθλητές.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής σημείωσε ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας προσφέρει στην ΚΟΕ την ευκαιρία ανάπτυξης του βασικότερου λόγου ύπαρξης και λειτουργίας μιας οποιασδήποτε Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, δηλαδή τη διάδοση και εμπέδωση της Ολυμπιακής Ιδεολογίας και των Αρχών και Αξιών του Ολυμπισμού. «Οι στόχοι των δύο Οργανισμών-θεσμών ταυτίζονται αφού επιδιώκουν τη βελτίωση του ανθρώπινου παράγοντα και κατ’ επέκταση της κοινωνίας. Η στήριξη – βοήθεια – συμπαράσταση στο έργο της ΚΟE από ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, διευκολύνει, αφάνταστα το έργο μας. Προσωπικά, πέραν του των όσων λέχθηκαν, μου δίδεται η δυνατότητα να πραγματοποιήσω το όραμα μου για την ΚΟΕ, που είναι η Ίδρυση και Λειτουργία ενός πρωτοποριακού για την Κύπρο και όχι μόνο, του Ολυμπιακού Κέντρου Έρευνας και Τεκμηρίωσης Κυπριακού Αθλητισμού, που μόνο με τη συνεργασία και συμβολή ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος του κύρους του Πανεπιστημίου Frederick, μπορεί να επιτευχθεί» κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης.

Πιο συγκεκριμένα, το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ άλλων προνοεί:

  • Τη συνδιοργάνωση και υλοποίηση επιστημονικών και εκπαιδευτικών ημερίδων ή και συνεδρίων για θέματα εκπαίδευσης αθλητισμού, πολιτισμού και Ολυμπισμού.
  • Τη συνδιοργάνωση διαλέξεων, εργαστηρίων και επιμορφωτικών σεμιναρίων εκπαιδευτικού και ευρύτερου κοινωνικού περιεχομένου για γυμναστές, εκπαιδευτικούς, παράγοντες σωματείων, αθλητές, φοιτητές.
  • Την προσφορά τεχνογνωσίας και επιστημονικής καθοδήγησης για εξειδικευμένα θέματα εκ μέρους του Πανεπιστημίου Frederick.
  • Τη συνεργασία, στην ανάπτυξη, υποβολή και υλοποίηση προγραμμάτων αθλητισμού και εκπαίδευσης για την απορρόφηση και αξιοποίηση εγχώριων και διεθνών κονδυλίων στον εν λόγω τομέα.
  • Τη συνεργασία στην ανάπτυξη, υποβολή και υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων τοπικής και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.
  • Την παραχώρηση υποτροφιών και διευκολύνσεων από πλευράς Πανεπιστημίου Frederick σε φοιτητές που συμμετέχουν σε Ολυμπιακές ομάδες υπό την αιγίδα της ΚΟΕ.
  • Την προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Frederick.

Η συνεργασία στο πεδίο της έρευνας και της ανάπτυξης του αθλητισμού θα περιλαμβάνει αθλητισμό για όλα τα προγράμματα, αθλητισμό για ειδικές ανάγκες, ισότητα φύλων στον αθλητισμό, αθλητιατρική, έλεγχο απαγορευμένων ουσιών, αθλητική ψυχολογία, επαγγελματική εκγύμναση σε κλειστούς χώρους, συμπληρώματα και υγιεινή διατροφή, διοίκηση εθελοντισμού, διοίκηση και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων, προπονητικές κατασκηνώσεις.