Ακαδημαϊκή και μαθησιακή στήριξη

Η εκπαιδευτική διαδικασία, όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, έχει προσωρινά αλλάξει. Μαθητές και φοιτητές σε όλη την Κύπρο καλούνται να παρακολουθούν τα μαθήματά τους εξ αποστάσεως και ακολούθως να συνεχίζουν στον ίδιο χώρο την καθημερινή τους μελέτη. Αυτό ενδεχομένως να δημιουργήσει αναστάτωση, επιπρόσθετο άγχος και ανάγκη για εξατομικευμένη στήριξη.

Μέσα από αυτή την ενότητα, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Frederick μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου για ακαδημαϊκή και μαθησιακή στήριξη, που έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και παρέχονται εξ αποστάσεως.

Επιπρόσθετα η ενότητα αυτή περιλαμβάνει τεχνικές για αποδοτική μελέτη στα νέα δεδομένα, που μπορούν να φανούν χρήσιμες σε οποιοδήποτε φοιτητή ή μαθητή.

Πώς προσαρμόζω το διάβασμά μου στα νέα δεδομένα;
Τεχνικές που μπορούν να σε βοηθήσουν να προσαρμοστείς παραγωγικά στα νέα δεδομένα μελέτης.
Διαμόρφωσε κατάλληλα τον χώρο μελέτης σου
Η εξ αποστάσεως φοίτηση αυξάνει τον χρόνο που θα περνάς στο γραφείο σου. Ένα τακτοποιημένο γραφείο μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή σου και να αυξήσει την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητά σου.

Οργανώσου στα νέα δεδομένα
Με τόσες αλλαγές που γίνονται στα μαθήματα αλλά και γενικότερα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, ίσως αναβιώσεις την ανασφάλεια της πρώτης βδομάδας φοίτησης στο Πανεπιστήμιο.
  • Φρόντισε να ενημερώνεσαι για τις αλλαγές που αφορούν τα μαθήματά σου. Εάν έχεις απορίες, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις με τους καθηγητές σου.
  • Μάθε εάν υπάρχουν αλλαγές στις διαδικασίες αξιολόγησης, τις νέες ημερομηνίες παράδοσης και κατέγραψε τις ώρες γραφείου των καθηγητών σου.

Μια καλή πρακτική είναι να καταγράψεις όλες τις αλλαγές στις διαδικασίες και τα δεδομένα που αφορούν το κάθε σου μάθημα:

 

Μάθημα 1

Μάθημα 2

Μάθημα 3

Αλλαγές στις ημερομηνίες (μαθημάτων, παραδόσεων)

     

Αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης

     

Αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας

     

Αλλαγές στον τρόπο μελέτης

     

Αλλαγές στις ώρες γραφείου

     

Άλλες σημαντικές αλλαγές

     

 

Μπες σε πρόγραμμα
Ο προγραμματισμός σε ενεργοποιεί και αυξάνει την παραγωγικότητά σου! Εάν δεν έχεις ήδη κάποιο εβδομαδιαίο ή ημερήσιο πρόγραμμα, μπορείς να δοκιμάσεις το δείγμα που προτείνουμε ή να κατεβάσεις κάποια εφαρμογή στο κινητό σου.

Μην ξεχνάς να συμπεριλάβεις στο πρόγραμμά σου καθημερινές δραστηριότητες αυτοφροντίδας (φροντίδα του σώματος και της ψυχής, όπως σωματική άσκηση, διαλογισμός, περιποίηση εαυτού κ.ά.)

Αναπροσάρμοσε τις στρατηγικές μελέτης σου και μείνε συνδεδεμένος
Είναι γεγονός πως η φύση των μαθημάτων και η ρουτίνα του διαβάσματός σου έχει αλλάξει και γι’ αυτό καλείσαι να υιοθετήσεις νέες συνήθειες και πρακτικές.

  • Ομάδες εργασίας: Οι ομάδες εργασίας με τους συμφοιτητές σου είναι πολύ βοηθητικές, καθώς συνδυάζουν το τρίπτυχο: διάβασμα, σύνδεση, ψυχαγωγία.
  • Ώρες γραφείου: Διατήρησε την προσωπική επαφή με τους καθηγητές σου, αξιοποιώντας τις ώρες γραφείου εξ αποστάσεως.
  • Tutorıng center: Αξιοποίησε τις εξ αποστάσεως υπηρεσίες που παρέχει το tutoring center του Πανεπιστημίου μας.

Η δυναμική της επικέντρωσης σε μια δραστηριότητα
Επικεντρώσου σε μια δραστηριότητα κάθε φορά και κάνε σύντομα διαλείμματα μετά από κάθε αλλαγή δραστηριότητας.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως όταν εκτελούμε πολλές εργασίες ταυτόχρονα, ο οργανισμός μας, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει, απελευθερώνει διάφορες ορμόνες, όπως τις ορμόνες του άγχους και της αδρεναλίνης. Αυτές οι ορμόνες ευθύνονται για την υπερδιέγερση, τα έντονα συναισθήματα που μπορεί να νιώθεις και τις δυσκολίες στη βραχυπρόθεσμή σου μνήμη.

Πηγή: Συμβουλευτικό Κέντρο Πανεπιστημίου Frederick.