Η ζωη<br>στην πολη

Η ζωη
στην πολη

Καλωσορίσατε στη γειτονιά μας

Το Πανεπιστήμιο Frederick λειτουργεί σε δύο πόλεις: στη Λευκωσία, πρωτεύουσα της Κύπρου, και στην παραλιακή πόλη της Λεμεσού. Και οι δύο πόλεις προσφέρουν πολλές γωνιές για να ανακαλύψεις, τόσο γύρω από το Πανεπιστήμιο αλλά και πέρα από αυτό.
Λευκωσία

Η Λευκωσία είναι μια σύγχρονη, γεμάτη ζωή πόλη, το ιστορικό κέντρο της οποίας περιβάλλεται από τα Ενετικά Τείχη, σημείο κατατεθέν της Λευκωσίας.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριές μας έχουν εύκολη πρόσβαση στους εμπορικούς δρόμους, στα κεντρικά καφέ και τα μπαρ της Λευκωσίας αλλά και σε χώρους τέχνης, αφού η πανεπιστημιούπολη βρίσκεται λίγα μόλις λεπτά από το ιστορικό κέντρο της πόλης. Αν και βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία, η πανεπιστημιούπολη παραμένει σε μια ήσυχη και χαλαρή περιοχή, προσφέροντας ένα ιδανικό συνδυασμό για φοιτητική ζωή.

«Τα παραδοσιακά σπίτια της Λευκωσίας φτιαγμένα από πουρόπετρα και η χαλαρή ατμόσφαιρα του Καϊμακλιού, μιας γειτονιάς που μοιάζει με μικρό χωριό-μέσα-στην-πόλη, σε κάνουν να νιώθεις πως βρίσκεσαι σε διαφορετική πόλη ή χώρα, και μακριά από την πραγματικότητα. Το Καϊμακλί φιλοξενεί πλήθος φυσιογνωμιών και γνωστών Κυπρίων, όπως ο γηραιότερος κουρέας της πρωτεύουσας, ο κ. Γιαννάκης, οι Urban Gorillas, μια ΜΚΟ που εστιάζει στην αστική ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο, ο Aντώνης, ο τζουράς των Monsieur Doumani, και η Κύπρια σχεδιάστρια μόδας Γεωργία Μοδίτη. Το Καϊμακλί έχει γίνει ένα χωνευτήρι δημιουργικότητας, ελεύθερης σκέψης και πολιτικού ακτιβισμού», αναφέρει ο οδηγός My Cyprus Insider για το Καϊμακλί, την πιο κοντινή γειτονιά στην πανεπιστημιούπολή μας.

Κατέβασε τον χάρτη της περιοχής γύρω από την πανεπιστημιούπολη Λευκωσίας και ανακάλυψε τα γοητευτικά σημεία της.

welcome-img

welcome-img

welcome-img

Το ήξερες;

• Η Λευκωσία είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Κύπρου.
• Ψηφίστηκε πρόσφατα ως η κορυφαία μικρή ευρωπαϊκή πόλη του μέλλοντος για το ανθρώπινο δυναμικό και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της, στην ειδική έκθεση των Financial Times «European Cities and Regions of the Future 2022/23».
• Στη Λευκωσία εδρεύει η εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
• Ο πληθυσμός της Λευκωσίας ανέρχεται στις 330 χιλιάδες περίπου. Σχεδόν το 40% του πληθυσμού είναι κάτω των 35 ετών.
• Η Λευκωσία φιλοξενεί 35 χιλιάδες φοιτητές/τριες και νέους/ες ερευνητές/τριες.
• Η Λευκωσία είναι η μόνη διαιρεμένη πρωτεύουσα στον κόσμο. Χωρίζεται από μια «Πράσινη Γραμμή» που δημιουργήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη.
• Η παλιά πόλη περιβάλλεται από τα Ενετικά Τείχη, που χτίστηκαν κατά τον Μεσαίωνα και ξαναχτίστηκαν τον 16ο αιώνα. Αποτελούν το σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης.
• Στην αρχαιότητα, η Λευκωσία ήταν γνωστή ως Λήδρα.
• Καλύπτει συνολικά 111 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Λεμεσός

Η Λεμεσός είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου και ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα παραθαλάσσια θέρετρα της Μεσογείου. Είναι μια ζωντανή, ποικιλόμορφη πόλη που συνδυάζει την ιστορική και σύγχρονη αρχιτεκτονική και έχει εξελιχθεί σε σημαντικό ναυτιλιακό και επιχειρηματικό κέντρο. Η Πανεπιστημιούπολη βρίσκεται σε τοποθεσία με εύκολη πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο και στο κέντρο της πόλης. Μπορείς να φτάσεις στο κέντρο της πόλης περπατώντας, κάνοντας ποδήλατο ή τζόγκινγκ διασχίζοντας το καταπράσινο γραμμικό πάρκο κατά μήκος του ποταμού Γαρύλλη, που διαθέτει ποδηλατόδρομο και μονοπάτια. Στο παραθαλάσσιο κομμάτι της πόλης βρίσκεται το παλιό λιμάνι και ένα μεγάλο πολυλειτουργικό πάρκο.

Κατέβασε τον χάρτη της περιοχής γύρω από την πανεπιστημιούπολη της Λεμεσού και ανακάλυψε τα μυστικά της.

Απόλαυσε μια νυχτερινή βόλτα με ποδήλατο παρέα με άλλους/ες ποδηλάτες στο κέντρο της πόλης και άρπαξε την ευκαιρία μιας δωρεάν ξενάγησης που προσφέρει ο Δήμος Λεμεσού.

CITY LIFE LIM

CITY LIFE LIM

Το ήξερες;

• Η Λεμεσός βρίσκεται στα νότια της Κύπρου και η ακτή της είναι γεμάτη παραλίες και θέρετρα.
• Σύμφωνα με το Trip Advisor, πρόκειται για τον 3ο ανερχόμενο προορισμό στον κόσμο!
• Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου και κοσμοπολίτικος προορισμός.
• Διαθέτει το μεγαλύτερο λιμάνι της Κύπρου και ένα από τα πιο πολυσύχναστα στο διαμετακομιστικό εμπόριο της Μεσογείου.
• Είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα κέντρα πλοιοδιαχείρισης, με περισσότερες από 60 ναυτιλιακές εταιρείες στην πόλη.
• Η Λεμεσός έχει μακρά ιστορία οινοποιίας και φιλοξενεί ετήσια τον θεσμό της Γιορτής του Κρασιού.
• Ο πληθυσμός της στο κέντρο ανέρχεται γύρω στις 184 χιλιάδες και ο πληθυσμός της ως επαρχία στις 240 χιλιάδες
• Η Λεμεσός φιλοξενεί μια μεγάλη κοινότητα ρωσόφωνων, ο πληθυσμός των οποίων ξεπερνά τις 40 χιλιάδες.

Κόστος ζωής

Ξέγνοιασε και απόλαυσε τις σπουδές σου παίρνοντας τον έλεγχο των εξόδων σου! Υπολογίζεται ότι, κατά μέσο όρο, οι φοιτητές/τριες ξοδεύουν περίπου 600 ευρώ τον μήνα για διαμονή, καθημερινές ανάγκες, φαγητό και μεταφορές. Φυσικά, το τι ξοδεύει ο καθένας και η καθεμία είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση. 

Για να προϋπολογίσεις τα έξοδα που θα έχεις, ρίξε μια ματιά σε αυτούς τους οδηγούς:

Λευκωσία
Λεμεσός