ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ
ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

Διασφαλίζουμε την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη όλων των φοιτητών/τριών

Δεσμευόμαστε να παρέχουμε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον που διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην εκπαίδευση. Οι υπηρεσίες για φοιτητές/τριες με αναπηρίες παρέχονται μέσω του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ευεξίας το οποίο παρέχει συνεχή στήριξη των φοιτητών/τριών με μαθησιακές δυσκολίες και έχει αναπτύξει ξεκάθαρη πολιτική με σκοπό τη διασφάλιση ενός συμπεριληπτικού περιβάλλοντος.

Οι φοιτητές/τριες με αναπηρίες χρειάζεται να παρουσιάζουν τεκμηριωμένα έγγραφα που επιβεβαιώνουν την αντιμετώπιση μιας τέτοιας αναπηρίας από τους/τις ίδιους/ες. Ο όρος «αναπηρία» συμπεριλαμβάνει τις μαθησιακές, σωματικές, αισθητηριακές, ψυχολογικές ή ιατρικές αναπηρίες.

Μερικά παραδείγματα «αναπηριών» αποτελούν τα ακόλουθα:

- Δυσλεξία, δυσπραξία, δυσγραφία, ΔΕΠΥ, Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος
- Σωματική αναπηρία και κινητικές δυσκολίες
- Χρόνιες παθήσεις
- Απώλεια ακοής ή/και όρασης, δυσκολίες στην ακοή και όραση
- Συνθήκες ψυχικής υγείας

*Βάσει του Περί Αγωγής και Εκπαίδευσης των Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Νόμου του 1999 και του Περί Αγωγής και Εκπαίδευσης των Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Τροποποιητικού Νόμου του 2001, οι «μαθητές με ειδικές δυσκολίες» είναι οι μαθητές/τριες που παρουσιάζουν σοβαρού βαθμού μαθησιακές δυσκολίες και δυσκολίες στη λειτουργικότητα και προσαρμογή λόγω των διαφόρων σωματικών, αισθητηριακών, ψυχικών ή γνωστικών δυσκολιών ή ελλείψεων που παρουσιάζουν.

Στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ευεξίας του Πανεπιστημίου Frederick παρέχουμε ένα εύρος υπηρεσιών σε φοιτητές/τριες με αναπηρίες εάν και εφόσον θεωρήσουμε ότι διαθέτουμε τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα. Οι υπηρεσίες παρέχονται στη βάση του Περί Αγωγής και Εκπαίδευσης των Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Νόμου του 1999 στη βάση του οποίου έχουν γίνει ορισμένες τροποποιήσεις που βασίζονται στην Πολιτική των Φοιτητών/τριών με Αναπηρίες του Πανεπιστημίου.

Κατανοούμε ότι η αναπηρία επηρεάζει το κάθε άτομο με διαφορετικό τρόπο. Για τον λόγο αυτό, προσπαθούμε να αναπτύξουμε ένα εξατομικευμένο πλάνο υποστήριξης που θα βασίζεται στις προσωπικές ανάγκες κάθε φοιτητή/τριας.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται συμπεριλαμβάνουν:

- Ειδικές διευκολύνσεις/ διαρρυθμίσεις της αίθουσας διδασκαλίας και κατά τη διάρκεια μιας αξιολόγησης (π.χ. εναλλακτικές διαρρυθμίσεις της αίθουσας διδασκαλίας, επιπρόσθετος χρόνος στις εξετάσεις/αξιολογήσεις, υπηρεσίες γραφέα ή ατόμου για ανάγνωση δοκιμίων κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, βοηθητική τεχνολογία κτλ.)
- Ατομικές συναντήσεις συμβουλευτικής και παραπομπή σε άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου (π.χ. Διδασκαλίας από Ομότιμους (Peer Tutoring), Συνήγορος του Φοιτητή κτλ.)
- Παραπομπή σε υπηρεσίες εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας (εξωτερικές πηγές υπηρεσιών κτλ.).
- Εξειδικευμένα ομαδικά βιωματικά εργαστήρια για ενίσχυση ακαδημαϊκών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων μελέτης.
- Οικονομική διευκόλυνση φοιτητών/τριών με αναπηρίες που παρουσιάζουν περιορισμένες πηγές οικονομικών πόρων.
- Συνεργασία με το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου με σκοπό να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές και πρακτικές συμβουλές σχετικά με την υποστήριξη των φοιτητών/τριών που παρουσιάζουν κάποια μορφή αναπηρίας.

Φοιτητές/τριες Πρώτου Έτους
Οι νεοεισερχόμενοι/ες φοιτητές/τριες που παρουσιάζουν κάποια τεκμηριωμένη αναπηρία, χρόνια ασθένεια ή μαθησιακή δυσκολία που μπορεί να επηρεάσει την ακαδημαϊκή επίδοση τους, ενθαρρύνονται να επικοινωνήσουν με άτομο του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ευεξίας του Πανεπιστημίου. Μπορείς να ζητήσεις τη διευθέτηση συνάντησης με μέλος του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ευεξίας, συμπληρώνοντας το σχετικό σημείο στην αίτηση που θα κληθείς να ολοκληρώσεις. Ακολούθως, ένα άτομο του Κέντρου θα επικοινωνήσει μαζί σου με σκοπό να διευθετήσετε μια συνάντηση για να συζητήσετε την υποστήριξη που χρειάζεσαι από το Πανεπιστήμιο.

Φοιτητές/τριες που εγγράφηκαν στο Πανεπιστήμιο κατά τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη
Εάν είσαι ήδη εγγεγραμμένος/η φοιτητής/τρια στο Πανεπιστήμιο και νιώθεις ότι ενδεχομένως να πληροίς κριτήρια για παροχή των υπηρεσιών υποστήριξης των ατόμων με αναπηρίες, επικοινώνησε άμεσα με το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ευεξίας.

Έγγραφα που τεκμηριώνουν την αναπηρία
Για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε το κατά πόσο ένα άτομο πληροί τις προϋποθέσεις παροχής των αντίστοιχων υπηρεσιών υποστήριξης ατόμων με αναπηρία αλλά και με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα εξατομικευμένο πλάνο υποστήριξης για κάθε φοιτητή/τρια, οι φοιτητές/τριες που αιτούνται για παροχή υπηρεσιών υποστήριξης αναμένεται να παρουσιάσουν κάποιο έγγραφο από επαγγελματία υγείας που επιβεβαιώνει την αναπηρία (ιατρός, ψυχολόγος, ψυχίατρος κτλ.). Μπορείτε να αποστείλετε το συγκεκριμένο έγγραφο στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ατόμου που ανέλαβε την αξιολόγηση της αίτησης σας ή ακόμη και να την παραδώσετε απευθείας στο συγκεκριμένο άτομο.
Όλες οι πληροφορίες που λαμβάνουμε σχετικά με τις αναπηρίες που παρουσιάζει ένας/μια φοιτητής/τρια διαφυλάσσονται στη βάση της Πολιτικής Προσωπικών Δεδομένων του Πανεπιστημίου.

Παρόλα αυτά και με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση της κατάλληλης υποστήριξης και της παροχής των διευκολύνσεων που δικαιούσαι, ενδεχομένως να χρειαστεί να μοιραστούμε κάποιες πληροφορίες σχετικά με την αναπηρία σου με τους καθηγητές των μαθημάτων που παρακολουθείς ή με τις υπηρεσίες εξέτασης του Πανεπιστήμιου. Αυτό γίνεται για να διασφαλίσουμε ότι θα έχεις ανάλογη πρόσβαση στις διευκολύνσεις. Η αναφορά των πληροφοριών γίνεται έπειτα από λήψη ανάλογης συγκατάθεσης από τον φοιτητή.