ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Παν. Frederick επιβράβευσε την αριστεία στην πανεπιστημιακή του κοινότητα

Η ακαδημαϊκή αριστεία, οι διακρίσεις στην έρευνα και τη διδασκαλία και ο θετικός αντίκτυπος ατόμων και δράσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας του Παν. Frederick τιμήθηκαν κατά την απονομή των Βραβείων Μιχάλη Φρειδερίκου την Τρίτη 24 Ιουνίου στο Κτήριο ΘΟΚ, στη Λευκωσία. 

Τα Βραβεία εις μνήμη του ιδρυτή του Πανεπιστημίου, Μιχάλη Φρειδερίκου, απονεμήθηκαν για πέμπτη χρονιά στο πλαίσιο της Τελετής Απονομής Βραβείων και Αριστείων των Πρωτευσάντων Πτυχιακών και Μεταπτυχιακών Αποφοίτων και των Απόφοιτων Διδακτορικών Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Frederick. Τα Βραβεία Μιχάλη Φρειδερίκου αναγνωρίζουν την αριστεία στη διδασκαλία, την έρευνα και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και απονέμονται σε μέλη του ακαδημαϊκού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού, σε φοιτητές, φοιτήτριες, απόφοιτους και απόφοιτες του Πανεπιστημίου Frederick.

Τα Βραβεία Μιχάλη Φρειδερίκου 2025 απονεμήθηκαν με τη στήριξη της Chevron, του Δικηγορικού Γραφείου Ιωαννίδη-Δημητρίου, της εταιρείας Βάσος Ηλιάδης Ltd και της εταιρείας Upcominds.

Τα βραβεία απένειμαν η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, κα Νατάσσα Φρειδερίκου, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Αλέξης Βαφεάδης και ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Σκουρίδης.

Τα Βραβεία

Βραβείο Αριστείας στη Διδασκαλία, στην Καθηγήτρια Ρίτα Παναούρα, Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών της Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών, Καθηγήτρια Μαθηματικής Παιδείας. Όπως αναφέρουν φοιτητές και φοιτήτριές της: «Η Καθηγήτρια Παναούρα αποτελεί πρότυπο ακαδημαϊκής ηγεσίας και διδακτικής αριστείας, με σταθερή και πολυσχιδή συνεισφορά στον τομέα της Μαθηματικής Παιδείας και της Εκπαιδευτικής Έρευνας. Με βαθιά επιστημονική κατάρτιση, όραμα, καινοτόμο πνεύμα και αφοσίωση στους φοιτητές και τις φοιτήτριες».

mfawards2025 photo 1

Βραβείο Ακαδημαϊκού με Εξαιρετική Συμβολή στην Ακαδημαϊκή Διοίκηση, στη Δρα Όλγα Λύρα, Επίκουρη Καθηγήτρια Ειδικής και Ενιαίας Εκπαίδευσης στη Σχολή Επιστημών της Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου. Η Δρ Λύρα συντονίζει το μεγαλύτερο πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Frederick, αυτό της Ειδικής Εκπαίδευσης, επιδεικνύοντας εξαιρετικές ηγετικές και οργανωτικές ικανότητες, με συναίσθηση της ακαδημαϊκής της ευθύνης απέναντι στους φοιτητές και τις φοιτήτριες και της διασφάλισης ποιότητας σε όλα τα επίπεδα του προγράμματος. Η επιτυχία της είναι η διαμόρφωση ενός εκπαιδευτικού πλαισίου υψηλών προδιαγραφών, στο όποιο οι φοιτητές και οι φοιτήτριες γίνονται φορείς αλλαγής για τη συμπεριληπτική εκπαίδευση.

mfawards2025 photo 2

Βραβεία Έρευνας και Καινοτομίας

• Στον Δρα Πάρι Φωκαΐδη, Αναπληρωτή Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής και επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας Αειφόρου Ενέργειας. Ο Δρ Φωκαΐδης βραβεύθηκε στην κατηγορία “Overall Impactful Research Activity”. Είναι η τρίτη φορά που ο Δρ Φωκαΐδης παραλαμβάνει το εν λόγω βραβείο, για το σημαντικό ερευνητικό του έργο σε διεθνές επίπεδο, στον τομέα της Ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης κτηρίων. Το 2024, είχε τον υψηλότερο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων σε scopus indexed περιοδικά, και τον υψηλότερο αριθμό ετεροαναφορών, ενώ έχει προσελκύσει πάνω από 1.5 εκατ. ευρώ σε χρηματοδοτήσεις κατά κύριο λόγο από ευρωπαϊκά προγράμματα, για την υλοποίηση 6 νέων έργων έρευνας και καινοτομίας.

• Στον Δρα Φώτο Βρυωνίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής, και στον Δρα Παναγιώτη Θεοδόση Νόμπελο, Επίκουρο Καθηγητή της Σχολής Επιστημών Υγείας, απονεμήθηκε το βραβείο στην κατηγορία «Σημαντικά Αυξανόμενη Ερευνητική Δραστηριότητα». Το 2024, ο Δρ Βρυωνίδης διπλασίασε τον αριθμό των επιστημονικών του δημοσιεύσεων σε scopus indexed περιοδικά ενώ κέρδισε δύο νέα ερευνητικά έργα από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας ως συντονιστής, συνολικού προϋπολογισμού 300 χιλιάδων ευρώ. Συμμετέχει, επίσης, σε άλλα έργα Έρευνας και Καινοτομίας του ΙδΕΚ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, ως ενεργό μέλος της ερευνητικής ομάδας Antennas & Microwaves Research Group. Ο Δρ Νόμπελος έχει αυξήσει κατά 50% τον αριθμό των επιστημονικών δημοσιεύσεων σε scopus indexed περιοδικά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά ο αντίκτυπος των δημοσιεύσεων του για το έτος 2024, όπως καταγράφεται από τον υπερδιπλασιασμό των αναφορών σε αυτές από άλλους ερευνητές/τριες. Ο Δρ Νόμπελος είναι συνεπικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Σύνθεσης, Τυποποίησης και Αξιολόγησης Φαρμακευτικών Προϊόντων (SFEP).

mfawards2025 photo 3

• Στον Καθηγητή Γιάννη Παρπόττα, μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών. Ο Καθ. Παρπόττας έλαβε το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματικές Πρωτοβουλίες». Ως επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Cyprus Nuclear Physics, ο Καθ. Παρπόττας έχει παρουσιάσει σημαντική και συνεχή ερευνητική δραστηριότητα, με 119 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε scopus indexed περιοδικά, πάνω σε διάφορες πτυχές της πυρηνικής φυσικής. Το 2024, εντατικοποίησε τις δραστηριότητες εμπορικής αξιοποίησης προηγμένου ιατρικού ομοιώματος, το οποίο έχει αναπτύξει η ομάδα του. Το M Cube Phantom έχει επιλεγεί ανάμεσα στις πέντε προτάσεις που στηρίζονται από το πρόγραμμα Cyprus Seeds, για την εμπορική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων από πανεπιστήμια και ερευνητικούς οργανισμούς στην Κύπρο.

mfawards2025 photo 4

• Στον Δρα Paul Krishnendu Sekhar, μεταδιδακτορικό ερευνητή στην ερευνητική ομάδα Cyprus Ionospheric Research Group, του Πανεπιστημίου Frederick. O Δρ Paul Krishnendu Sekhar απέσπασε το βραβείο «Διακεκριμένου Νέου Ερευνητή» για το εξαιρετικό ερευνητικό του έργο, με 15 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά. Αυτή την περίοδο, συντονίζει μέσω του Frederick Research Center ένα ερευνητικό έργο που αφορά στη μελέτη των ασταθειών του πλάσματος στην ιονόσφαιρα της Γης, το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Excellence Hubs του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.

Βραβεία Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης

Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών είναι πλήρως εναρμονισμένοι με τις βασικές αξίες του Πανεπιστημίου Frederick και έχουν ενσωματωθεί στην αποστολή του. Ως ένδειξη της σημασίας που δίνει το Πανεπιστήμιο στην υλοποίηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, απονεμήθηκαν τέσσερα σχετικά βραβεία:

Στο ευρωπαϊκό έργο EMMERA: Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο που στοχεύει στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω καλύτερης συνεργασίας, ανταλλαγής δεδομένων και έγκαιρης αντίδρασης. Το EMMERA αναπτύσσει μια σύγχρονη μεθοδολογία εκτίμησης κινδύνου, για την καλύτερη κατανόηση των απειλών και μια ψηφιακή πλατφόρμα για συλλογή, ανάλυση και ανταλλαγή δεδομένων, παρακολούθηση βασικών δεικτών απόδοσης (KPIs) και άμεση ειδοποίηση σε περίπτωση ρύπανσης. Το βραβείο παρέλαβαν ο συντονιστής του έργου, Δρ Άγγελος Μενελάου, Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick, και ο Δρ Μιχάλης Μακρομηνάς, Επίκουρος Καθηγητής στο ίδιο Τμήμα και μέλος της ομάδας του έργου.

Στις φοιτήτριες του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Γιασεμή Ελευθεράκη, Αλεξάνδρα Καραμέρου και Νίκη Θεοδωρακοπούλου, για την πρόταση ανάπλασης του εγκαταλειμμένου χωριού Φασλί στον Ακάμα, στο πλαίσιο του μαθήματος για τον πολεοδομικό σχεδιασμό σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Το πρότζεκτ υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Frederick University Living Lab (FULL), της παιδαγωγικής πρωτοβουλίας του Πανεπιστημίου που προάγει τη συμμετοχική μάθηση μέσα από έργα που υλοποιούνται σε συνεργασία με φορείς, οργανισμούς και εταιρείες.

mfawards2025 photo 5

Στην κ. Ευρύκλεια Καραγιαννίδου, μεταπτυχιακή απόφοιτη του Προγράμματος Συντήρησης και Αποκατάστασης Μνημείων και Ιστορικών Κατασκευών, για την καινοτόμο συμβολή της στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων που γεφυρώνουν το αρχαιολογικό παρελθόν με το παρόν, αξιοποιώντας σύγχρονες διεπιστημονικές μεθόδους.

Στον Δρα Κωνσταντίνο Μιχαήλ, απόφοιτο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών. Η διδακτορική του έρευνα υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Γιάννη Παρπόττα, οδήγησε στην ανάπτυξη ενός εξειδικευμένου προϊόντος, το οποίο αποτελεί καινοτόμο εργαλείο για την αξιολόγηση του μεγέθους των υπολειμμάτων θυρεοειδικού ιστού μετά από αφαίρεση θυρεοειδή. Η αξιολόγηση αυτή συμβάλλει στη λήψη ορθών κλινικών αποφάσεων για την κατάλληλη θεραπεία, προς όφελος των ασθενών.

Βραβείo «Αντίκτυπος στην Κοινωνία από φοιτητή/τρια ή απόφοιτο/η»: Τo βραβείo απονεμήθηκε:

• Στην κ. Γεωργία Μιχαήλ, απόφοιτη του Τμήματος Τεχνών και Επικοινωνίας. Στο πλαίσιο της διπλωματικής της εργασίας, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Κώστα Μάντζαλου, κατέγραψε και εικονογράφησε τις εμπειρίες γυναικών και κοριτσιών που βίωσαν την τουρκική εισβολή του 1974. Το αρχικό ερώτημα της διατριβής της ήταν «Γιατί πάντα μαθαίνουμε την ιστορία μας μέσα από τα μάτια των αντρών;». Οι συνεντεύξεις της συνεχίστηκαν στα επόμενα χρόνια και η εικονογράφησή τους αποτέλεσε το υλικό της έκθεσης «Ο πόλεμος με τα μάτια της», την οποία διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Frederick σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κοινοβουλευτισμού και Συμμετοχικής Δημοκρατίας και παρουσιάζεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

mfawards2025 photo 6

Βραβείο Καλύτερης Μεταπτυχιακής ή Διδακτορικής Διατριβής: Τα βραβεία απονεμήθηκαν στην καλύτερη μεταπτυχιακή ή διδακτορική διατριβή στις τέσσερις από τις πέντε Σχολές του Πανεπιστημίου:

• Σχολή Επιστημών της Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών: Στυλιάνα Πηλείδη Κονίζου, Διδακτορικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης.
• Πολυτεχνική Σχολή: Νικόλας Αυξεντίου, Διδακτορικό Πρόγραμμα Μηχανολόγου Μηχανικού.
• Σχολή Επιστημών Υγείας: Μιχάλης Μαυρίκιος, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Προηγμένης Φροντίδας Υγείας
• Σχολή Νομικής & Διοίκησης Επιχειρήσεων: Dario Jr A. Sacabon, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διεθνές Εμπόριο και Ναυτιλιακή Διοίκηση»

Την τελετή καθόλη τη διάρκειά της πλαισίωνε μουσικά το Κουαρτέτο Εγχόρδων «Προμηθέας», αποτελούμενο από τους μουσικούς Νίκο Πίττα και Ηρακλή Μιτέλλα στο βιολί, Τεύκρο Ξυδά στη βιόλα και Μιράντα Παπανεοκλέους στο βιολοντσέλο.

Previous article icon-grid View all articles Next article