ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολύτιμη η συμβολή καταρτισμένων φοιτητών και φοιτητριών σε Άσκηση Προσομοίωσης Πτώσης Λεωφορείου

Μετά από πρόσκληση της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ, φοιτητές και φοιτήτριες του προγράμματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Frederick και του Διπλώματος Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου του Frederick Institute of Technology συμμετείχαν στην Άσκηση «Ιπποκράτης 2023», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 26 Ιουλίου, στα Αγρίδια στη Λεμεσό.

Κύριος σκοπός της Άσκησης ήταν η αξιολόγηση της ετοιμότητας και της αποτελεσματικότητας της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ και της «Ομάδας Αντιμετώπισης Ειδικών Καταστάσεων» / “Hazardous Area Response Team” (HART), η οποία ειδικεύεται στη διαχείριση μαζικών απωλειών ζωής.

Το σενάριο της συγκεκριμένης άσκησης αφορούσε πτώση λεωφορείου με 40 επιβάτες σε χαράδρα μεγάλου υψομέτρου σε δύσβατη και απόκρημνη περιοχή. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που έχουν εκπαιδευτεί - μέσα από θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα αλλά και πρακτική άσκηση - στην άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων και επειγόντων περιστατικών υγείας, και συγκεκριμένα σε θέματα απεγκλωβισμού, διάσωσης, περίθαλψης και μεταφοράς τραυματιών στο νοσοκομείο, μαζί με μέλη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων προσέγγισαν τη δύσβατη περιοχή, απεγκλώβισαν και σταθεροποίησαν την κατάσταση των τραυματιών, και μετέφεραν με ασφάλεια οκτώ πολυτραυματίες σε νοσοκομεία.

Η κα Ριάνα Κωνσταντίνου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, ευχαρίστησε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, αναφέροντας ότι ο επαγγελματισμός, η υπευθυνότητα και η αδιαμφισβήτητη προθυμία που επέδειξαν ήταν άξια θαυμασμού.

Ο κ. Ιωάννης Δημητρακόπουλος, συντονιστής του Διπλώματος Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου του Frederick Institute of Technology και μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Frederick, δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες μας, τους μελλοντικούς διασώστες και νοσηλευτές/τριες, όχι μόνο για την υψηλού επιπέδου κατάρτιση τους αλλά και για το ήθος και την ετοιμότητά τους. Η ενεργή συμμετοχή σε ασκήσεις προσομοίωσης επειγόντων περιστατικών και μαζικών καταστροφών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των προγραμμάτων σπουδών μας καθώς προσφέρουν στους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας ανεκτίμητες γνώσεις και εμπειρίες που δεν μπορούν να αποκτηθούν μόνο μέσα από θεωρητική εκπαίδευση. Μέσα από αυτές τις προσομοιώσεις έχουν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν πραγματικά - ή πολύ κοντινά στην πραγματικότητα - σενάρια έκτακτης ανάγκης και καταστροφών. Επιπλέον, η εμπλοκή σε αυτού του είδους τις ασκήσεις εξοικειώνει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες με τους κινδύνους και τις προκλήσεις που μπορεί να εμφανιστούν σε τέτοια περιστατικά. Είναι μια εποικοδομητική εμπειρία που ενισχύει την αυτοπεποίθηση τους και την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν προκλήσεις με ψυχραιμία, σθένος, επιμονή και αίσθημα ευθύνης».
Previous article icon-grid View all articles Next article