ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνάντηση FRC με Υφυπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού για το έργο EnterCY

Συνάντηση με την Υφυπουργό Πολιτισμού Δρ Βασιλική Κασσιανίδου και τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Κώστα Κουμή, είχαν ο Διευθυντής του Frederick Research Center (FRC), κ. Αλέξης Ονουφρίου, ο Δρ Ανδρέας Κωνσταντινίδης και ο Δρ Χάρης Παπαδόπουλος, για το έργο EnterCY.

Το EnterCY είναι μια καινοτόμος πλατφόρμα και εφαρμογή για κινητά, που ενισχύουν την τουριστική εμπειρία με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής. Στόχος του έργου είναι η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού μέσα από την ενημέρωση των επισκεπτών για την πολιτιστική κληρονομιά και τον φυσικό πλούτο της Κύπρου ενώ κύρια καινοτομία του έργου είναι ο συνδυασμός πολλών τεχνολογιών αιχμής όπως είναι η εικονική επαυξημένη πραγματικότητα, η αυτόματη δημιουργία βίντεο 360, η τεχνητή νοημοσύνη μέσω της μηχανικής μάθησης (machine learning) κ.ά.

Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου στο Υφυπουργείο Τουρισμού στην παρουσία των Γενικών Διευθυντών και ομάδας στελεχών των δύο υφυπουργείων, ο Δρ Ανδρέας Κωνσταντινίδης παρουσίασε το EnterCY και αναφέρθηκε στο περιεχόμενό του. Ο Δρ Κωνσταντινίδης, επικεφαλής της Ερευνητικής Μονάδας MDL (Mobile Devices Laboratory) και Αναπληρωτής Καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Frederick, τόνισε τις λειτουργικές δυνατότητες του έργου με σκοπό την ανάδειξη και προώθηση της Κύπρου, καθώς τόσο η πλατφόρμα όσο και η εφαρμογή αξιοποιούν τεχνολογίες αιχμής και προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία της Κύπρου στους/στις επισκέπτες/τριες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι τους.

Η Υφυπουργός Πολιτισμού και ο Υφυπουργός Τουρισμού αναγνώρισαν την αξία του έργου και την δουλειά που έγινε για την υλοποίησή του και συζήτησαν τρόπους περαιτέρω αναβάθμισης, εμπλουτισμού και προώθησης του EnterCY. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο ανάπτυξης περισσότερων εργαλείων ώστε να δημιουργηθεί μια κεντρική ψηφιακή πλατφόρμα που να εξυπηρετεί τις ανάγκες και στρατηγικές επιδιώξεις των δύο υφυπουργείων, τους επισκέπτες της Κύπρου αλλά και τους κατοίκους του τόπου. Συμφωνήθηκε, τέλος, να αξιολογηθούν τα δεδομένα του έργου και ορίστηκε νέα συνάντηση στις αρχές του νέου έτους, με σκοπό την κατάθεση προτάσεων για την εξέλιξη του έργου.

Εταίροι στο έργο EnterCY είναι το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Εκ μέρους του Frederick Research Center, στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Διευθυντής του Κέντρου, κ. Αλέξης Ονουφρίου, ο, ο Δρ Χάρης Παπαδόπουλος, συντονιστής της Ερευνητικής Μονάδας COIN (Computational Intelligence Research Lab) και Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Frederick και ο Δρ Κωνσταντινίδης. 

Το έργο EnterCΥ ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Απρίλιο του 2023 και υλοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση από τα διαθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ολοκληρωμένα Έργα» του Ιδρύματος Έρευνας & Καινοτομίας. 

Frederick Research Center EnterCY

 

Previous article icon-grid View all articles Next article