Επένδυση στην τεχνολογία και χρήση των αναβαθμισμένων υβριδικών αιθουσών και κατά το νέο εξάμηνο

Σε λίγες μέρες (16 Μαρτίου 2021) συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που το Πανεπιστήμιο Frederick άρχισε τη διαδικτυακή διδασκαλία λόγω της πανδημίας: δώδεκα μήνες επιτυχούς οργάνωσης και διεκπεραίωσης μαθημάτων με ψηφιακά εργαλεία.

Από την έναρξη της πανδημίας, το Πανεπιστήμιο Frederick έδρασε με ετοιμότητα και αποφασιστικότητα Αξιοποίησε άμεσα την ηλεκτρονική πλατφόρμα μάθησής του και μια πληθώρα εργαλείων σύγχρονης, ασύγχρονης, διαδραστικής επικοινωνίας και τηλεδιάσκεψης, ώστε να είναι να διασφαλίσει ότι η διδασκαλία των μαθημάτων θα γίνεται με τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας, αλλά και ότι οι φοιτητές θα συνεχίζουν να απολαμβάνουν πολύπλευρη στήριξη από τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου.

Μέρος της προετοιμασίας και των επενδύσεων που έγιναν προς τον σκοπό αυτό, αποτελεί η αναβάθμιση και μετατροπή των αιθουσών διδασκαλίας του Πανεπιστημίου, τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Λεμεσό, σε υβριδικές.

Οι υβριδικές αίθουσες χρησιμοποιήθηκαν από φοιτητές και διδακτικό προσωπικό κατά την έναρξη της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς μέχρι και τον Νοέμβριο 2020 και θα ξαναχρησιμοποιηθούν μόλις το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση της Κύπρου. Στο παρόν στάδιο στις αίθουσες παραβρίσκονται μόνο καθηγητές που παραδίδουν διαλέξεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τηρώντας αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγείας του Πανεπιστημίου, ενώ οι φοιτητές συνδέονται με αυτές διαδικτυακά.

Τι είναι οι υβριδικές αίθουσες;

Οι αίθουσες αξιοποιούν τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό της οπτικοακουστικής τεχνολογίας, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους φοιτητές παρακολουθούν εξ αποστάσεως να συμμετέχουν στο μάθημα κανονικά και απρόσκοπτα, σαν να βρίσκονται μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας.

Είναι εξοπλισμένες με UltraHD 4K γιγαντοοθόνες 65ιντσων στις οποίες ο/η διδάσκων/ουσα βλέπει τους φοιτητές που συμμετέχουν εξ αποστάσεως. Περιλαμβάνουν επίσης επαγγελματικές, FullHD ρομποτικές κάμερες, ποιότητας τηλεοπτικής εκπομπής, που μεταφέρουν την εικόνα από την αίθουσα προς τους εξ αποστάσεως συμμετέχοντες. Οι ρομποτικές κάμερες επιτρέπουν στον διδάσκοντα να δείχνει είτε προκαθορισμένα σημεία της αίθουσας (πχ. έδρα, πίνακας κτλ.), είτε οποιοδήποτε μέρος της  αίθουσας, χρησιμοποιώντας ένα απλό τηλεχειριστήριο. Ο επαγγελματικός φακός της κάμερας μπορεί να εστιάσει σε οποιοδήποτε σημείο/αντικείμενο της αίθουσας και να μεγεθύνει την εικόνα στον βαθμό που επιθυμεί ο/η διδάσκων/ουσα.

Η προκαθορισμένη θέση του πίνακα στην κάμερα πλαισιώνει και εστιάζει επακριβώς πάνω στον πίνακα μεταφέροντας έτσι, με υψηλή ευκρίνεια, οτιδήποτε είναι γραμμένο σε αυτόν, στους φοιτητές που συμμετέχουν εξ αποστάσεως στο μάθημα.

Παράλληλα, τα επαγγελματικά μικρόφωνα χώρου που βρίσκονται στις αίθουσες δίνουν τη δυνατότητα στον διδάσκοντα να κινείται μέσα στον χώρο σε όποιο σημείο επιθυμεί και, επίσης, δίνουν τη δυνατότητα αμφίδρομης ηχητικής επικοινωνίας μεταξύ των εξ αποστάσεως συμμετεχόντων.

Τα παραπάνω συνδυάζονται με το σύστημα τηλεδιάσκεψης που είναι εγκατεστημένο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή της αίθουσας μεταφέροντας εικόνα και ήχο αμφίδρομα από και προς τους άλλους συμμετέχοντες και επιτρέπει στον διδάσκοντα να μοιραστεί οποιοδήποτε άλλο ψηφιακό υλικό επιθυμεί μαζί τους (πχ. παρουσίαση PowerPoint, αρχείο PDF, φωτογραφία, video κτλ).

Η απρόσκοπτη επικοινωνία επιτυγχάνεται μέσω αξιόπιστης πρόσβασης υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας τεχνολογία διασύνδεσης οπτικών ινών.

Δείτε πώς λειτουργούν οι υβριδικές αίθουσες σε αυτό το βίντεο

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg